Under hele #Metoo-kampanjen satt lege og professor Pål Gulbrandsen (62) og ventet på at menn i maktposisjoner skulle kommentere og ta et oppgjør med ukulturen.

Da ingenting skjedde, bestemte han seg for å ta saken i egne hender.

Oppgjør med egen oppførsel

I en kronikk i Aftenposten åpnet han seg opp og erkjente egen maktmisbruk.

– Jeg ble blind på egen makt, forteller Gulbrandsen.

Det var fjerde året på medisinstudiet at Gulbrandsen oppdaget hva status og makt hadde å si for seksuallivet hans.

– Ikke er jeg høy, ikke er jeg sterk, ikke er jeg vakker. Jeg hadde ikke hatt det helt store damedraget. Plutselig nærmet jeg meg legeyrket, hadde hvit frakk og stetoskop. Og så kom tilgangen, og den kom fort, forteller Gulbrandsen i God morgen Norge.

Gulbrandsen er tydelig på at han aldri har prøvd å gjøre noen vondt, men at oppmerksomheten og populariteten var tilfredsstillende.

Kvinner med makt har ikke de samme fordelene

Tidligere direktør i reiselivsbransjen og nå foredragsholder og styreleder Hilde Charlotte Solheim (44) er vant til å ha mye makt. Hun mener imidlertid at kvinner med makt får færre fordeler enn menn med makt.

– Den fartsblindheten som makt kan gi kan sikkert ramme både menn og kvinner, men kvinner har ikke den samme effekten i kjønnsmarkedet. Du får minimalt med effekt i forhold til å få draget ved å være kvinne i maktposisjon. Kvinner med makt er avskrekkende, forteller Solheim i God morgen Norge.

Solheim har fått erfare forskjellene mellom maktkvinner og maktmenn direkte i situasjoner sammen med ektemannen, som har en stilling høyt oppe i NHO-systemet.

– Jeg har erfart at en dame kan finne på å sitte på andre siden av han og klå han på ryggen. Mens jeg er der, sier Solheim.

Må være klar over maktforholdene

Både Gulbrandsen og Solheim er enige i at personer, og særlig menn, med makt må være sitt ansvar bevisst.

– Hvis du er leder over tid er du faktisk nødt til å trekke deg ut av ganske mange situasjoner, og det gjør nok mange rutinerte ledermenn. De er ikke til stede på slutten av personalfester, og de vil måtte være litt varsomme og holde avstand, fordi kvinner rett og slett henger etter menn med makt, forteller Solheim i God morgen Norge

– Det er viktig med et tydelig regelverk. I tillegg må vi tørre å snakke om ulikhetene. Vi kan ikke late som om makten ikke er der, sier Gulbrandsen.