Slik vil «Helsesista» stoppe mobbing

Snapchat-helsesøsteren vil bekjempe mobbing med en ny strategi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kom årets elevundersøkelse, som viser at 50.000 barn og unge opplever mobbing to til tre ganger i måneden eller oftere. Tallene viser en svak økning fra 2016.

Helsesøsteren Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», har 40.000 følgere på Snapchat.

Hun bruker de unges arena til å spre kunnskap, og vil snu fokuset vekk fra å handle om mobbing:

– Jeg vil ha mer av «gleding», sier hun.

I begrepet ligger et ønske om at ungdom skal forstå at det ligger glede i å glede andre, og det er ikke et tilfeldig valgt ord. Det ble lansert av forfatter og foredragsholder Siri Abrahamsen. Gleding er det motsatte av mobbing, og Abrahamsen har også skrevet barnebok om nettopp dette.

– Jeg vil at de unge selv skal tenke gjennom hvordan de vil være mot andre og hvordan de vil bli husket, fortsetter «Helsesista».

– Snakk med ungdom

Engvik mener det er en feilslått strategi av voksne kun å prate om at det må bli slutt på mobbing.

– Det blir ikke mindre mobbing over at voksne som står på tv og «offer og akker» seg om at ingen barn skal bli mobbet. Jeg tror vi må snakke mer med unge og barn. Hva må til for at de skal få det bra? Og hvordan kan de være bedre mot hverandre?, sier hun.

Hun forteller at ungdom har fortalt henne at de får en god følelse av å mobbe andre og trykke dem ned. Men helsesøsteren er overbevist om at de kan få en enda bedre følelse om de gjør det motsatte.

– I stedet for å snakke om alt de ikke skal gjøre, må vi få dem til å tenke på hva som kan skje om vi gjør det motsatte. Hvordan kjenner vi det inni oss da? sier hun.

Mobbeombud

I fjor lovfestet regjerningen nulltoleranse mot mobbing, og skoler har i dag et enda større formelt ansvar for å følge opp mobbesaker.

– Skolene og lærere må ta dette på alvor. Tydelige, synlige voksenpersoner i skolegården er viktig, og vi må også bekjempe mobbing på sosiale medier, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) til TV 2.

Samtidig skal det nå ansettes mobbeombud i alle landets fylker. I Oslo har mobbeombudet vært på plass siden i fjor sommer, og har allerede over 100 saker på bordet.

– Når vi ser disse tallene, så tenker vi at dette er de voksnes ansvar. Både skolene, men også foresatte og fritidsaktørene rundt. Her må det et kollektivt løft til for å sørge for at disse tallene går ned, sier mobbeombud Kjersti Owren.