Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både høyreorienterte amerikanske medier og en rekke republikanere krever offentliggjøring av et hemmelig etterretningsnotat, som de påstår vil sette FBI i vanry.

Notatet ble kjent etter at senatet gjeninnførte den kontroversielle FISA act (Foreign Intelligence Surveillance Act) fredag i forrige uke, skriver Vice News.

FISA er en kontroversiell lov som ble innført etter terrorangrepet 11. september. Loven gir NSA lov til å avlytte alle utlendinger utenfor USAs grenser. FISA Court er domstolen som gir tillatelse til å drive slik overvåking.

Trump-overvåkning

Påstanden som sirkulerer blant Trump-tilhengerer er at notatet viser at Demokratene har søkt FISA court om tillatelse til å overvåke en rådgiver i Trump-kampanjen høsten 2016.

I søknaden skal de etter sigende vært informert godt nok om at kravet var basert på en rapport skrevet av etterforsker Christopher Steel, som var finansert av det demokratiske partiet, og Hillary Clintons valgkampanje, skriver New York Times. Dette mener republikanerne er grovt misbruk av den kontroversielle overvåkingshjemelen.

Ingen amerikanske medier har selv sett dette påståtte hemmelige notatet, og det kan derfor ikke slås fast hva som står der. Det sirkulerer påståtte lekkasjer på internett, men det er ikke verifisert at disse er ekte.

Wikileaks tilbyr opp til en million dollar til personer som kan gi dem et ekte dokument som viser misbruk av FISA-overvåkning.

Støy rundt Russland-etterforskning

Demokrater uttaler at notatet er feilaktig, og villedende, og at republikanerne nå lager støy for å rakke ned på troverdigheten til FBI, som er midt i etterforskningen om Trump-kampanjens Russland-kontakt.

– Fulle av faktafeil om hemmeligstemplede dokumenter, har republikanere innrømmet at de aldri har lest notatet. Dette er bare en måte å gi et forvrengt bilde av FBI på, sier representant for Demokratene og medlem i etterretningskomiteen, Adam Schiff, til CBS News.

Flere republikanere antyder at de vet hva som står i det hemmelige notatet, og at opplysningene er av særdeles alvorlig karakter. Fox News har også dekket saken.

– Verre enn Watergate

– Skjer dette i USA eller er det KGB? Så alvorlig er det, sier representant i Kongressen Scott Perry fra Pennsylvania til Fox News.

– Jeg har lest notatet. Den kvalmende sannhet kommer fram. Jeg klarer ikke lenger holde fast i håpet om at det er en naturlig forklaring for informasjonen som har kommet fram i offentlighet. Som jeg har sagt lenge. Dette er verre enn Watergate, skriver republikaneren Steve King på Twitter.

Flere andre representanter i Kongressen krever offentliggjøring av notatet under #ReleaseTheMemo på Twitter.

Også Donald Trump Jr, har engasjert seg i saken:

– Demokrater og offentlig ansatte gjør alt de kan for å beskytte de som misbrukte sin stilling for å angripe de de er politisk uenig med. Offentliggjør notatet! skriver han på Twitter.

Det er president Donald Trump eller republikanere i etterretningskommiteen som har makt til å offentliggjøre notatet.