kondom ingen garanti mot viruset:

Overlege vil vaksinere seksuelt aktive gutter

Det er kun én måte å utrydde HPV-viruset på, sier Sveinung Sørbye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange tror at bruk av kondom beskytter mot nærmest alt. Det gjelder ikke det seksuelt overførbare viruset HPV (Humant Papillomavirus).

– Kondom beskytter bare delvis. Det er viktig å beskytte jenter som ikke har tatt eller kan ta vaksinen, ved at gutter får den, sier overlege Sveinung Wergeland Sørbye.

HPV er en infeksjon 7 av 10 seksuelt aktive nordmenn blir smittet av i løpet av livet, de fleste i ung alder. Rundt 400 kvinner får kreft av viruset årlig, 300 av dem får livmorhalskreft. Det få er klar over, er at også gutter får kreft av HPV.

Jenter har fått tilbud om vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet siden 2009, og gjennom et opphentingsprogram for jenter født mellom 1991-96 i 2016-2018.

Se reportasje i vinduet øverst!

Flere gutter rammes
Gutter får fra høsten det samme tilbudet som jentene i 7.klasse. Men hva med de andre, som er seksuelt aktive nå? Dersom guttene ønsker å ta vaksinen, må de ut med i underkant av 4000 kroner.

– Det er litt merkelig synes jeg, at det bare er jentene som har fått det tilbudet, sier Fredrik Lie, student ved UiB.

Sveinung Wergeland Sørbye, overlege i patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, har som mål å utrydde HPV. Foto: Privat
Sveinung Wergeland Sørbye, overlege i patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, har som mål å utrydde HPV. Foto: Privat

– Vi må ha mer informasjon om det, for jeg vet faktisk ikke hva det (HPV, journ.anm) er en gang, sier Amund Karseth, student ved UiB.

Årlig får over 100 menn kreft som følge av HPV-viruset. Tallet er økende, og dette er det få som vet. Sørbye mener at jo flere gutter som får HPV-vaksine, desto flere tilfeller av kreft kan man forebygge. Tar man vaksinen slipper man å bli smittet av viruset som gir celleforandringer og kreft.

– Gutter kan få kreft av HPV, og de kan smitte jenter som ikke er vaksinert. Det er veldig bra at gutter i 7. klasse vil få tilbud om gratis vaksine nå i høst, det jeg skulle ønske var at også eldre gutter får et tilsvarende tilbud om gratis vaksine slik jentene har fått nå.

Guttene nedprioriteres
Stortingspolitiker i Høyre, Sveinung Stensland, vil at Regjeringen skal satse på vaksinering av alle gutter.

– Det er mange gode formål på helseområdet, og vi må gjerne si nei til enkelte ting for å ha råd til andre ting. Men jeg er tilhenger av at det skal bli en vaksine som alle får, sier Stensland.

Slike vaksinasjonsprogram burde være en god investering mot senere utgifter innen helse, spesielt når flere typer kreft er forbundet med HPV-viruset. Hvorfor det da ikke gjaldt fra starten av for begge kjønn, har ikke Stensland innsyn i.

– Den beslutningen ble tatt for ganske mange år siden. I forrige stortingsperiode var jeg opptatt av å få guttene inn i vaksinasjonsprogrammet, og det fikk vi til.

Margrethe Greve-Isdahl, spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet, sier jentene prioriteres først fordi sykdomsbyrden er større hos jenter enn hos gutter.

– Det er mye viktigere å få vaksinert flest mulig jenter når det er de som først og fremst rammes av disse kreftformene. Det at guttene på 7. trinn nå får det til høsten synes vi er en stor seier. Andre grupper må vi se på eventuelt etterhvert.

HPV har skyld i flere kreftformer
Vaksinen forebygger HPV-smitte som kan utvikle kreft i blant annet munn, svelg, penis og anus hos menn, og blant annet livmorhalskreft, kreft i ytre kjønnsorganer og analkreft hos kvinner. Smitterisikoen er ti prosent for hver nye partner.

– Man kan bli smittet flere ganger, og vaksinen gir beskyttelse mot senere smitte, sier Sveinung Wergeland Sørbye. Han er overlege ved patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, og har jobbet for HPV-vaksine til gutter siden 2010. Han har som mål å utrydde HPV, og er å regne som en av Norges fremste eksperter på viruset.

HPV-viruset har skyld i flere kreftformer enn mange er klar over, både hos kvinner og menn. Dette er noen av dem.
HPV-viruset har skyld i flere kreftformer enn mange er klar over, både hos kvinner og menn. Dette er noen av dem.


Det finnes ingen HPV-tester som er godkjent til bruk for menn, og det finnes ingen standard prøvetakingsmetode for dem. På spørsmål om hva man skal gjøre som ung, bekymret gutt, sier Sørbye:

– Bruke kondom, som forøvrig bare beskytter delvis. Satse på vaksinerte jenter, eller kjøpe og ta vaksinen selv. Det er også viktig å beskytte ikke-vaksinerte jenter, som av forskjellige grunner ikke kan ta, eller har rukket å ta vaksinen, ved at gutter får tatt den.

Kondom gir begrenset beskyttelse fordi viruset også kan finnes på huden rundt kjønnsorganer som kondomet ikke dekker.

– Selv om man har klart å kvitte seg med viruset før, er det ikke sikkert det går bra neste gang. Noen ganger skjer det feil: Viruset ønsker å lage nye virus, men så kan det gå galt, og viruset begynner i stedet å lage celleforandringer. En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig. Problemet oppstår dersom du har samme virus i flere år uten at kroppen klarer å kvitte seg med det. Jo lenger tid du har HPV, desto større er risikoen, advarer Sørbye.