Eksplosivt utbrudd fra vulkan på Filippinene – 40.000 evakuert

Titusener evakueres i frykt for ødeleggende vulkanutbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filippinske myndigheter har hevet faregraden til fire av fem og advarer om at landets mest aktive vulkan kan få et ødeleggende utbrudd i løpet av kort tid.

Over 40.000 innbyggere har siden 13. januar flyktet fra sine hjem ved foten av Mayon-vulkanen i provinsen Albay, 330 kilometer sør for Manila, ifølge Reuters.

Vulkanen begynte å vise tegn til aktivitet i forrige uke. Søndag var det to utblåsninger, og mandag kom det et eksplosivt utbrudd som sendte damp og aske ti kilometer opp i lufta.

Se timelapsevideo av mandagens eksplosive utbrudd øverst i saken.

– Det betyr at Mayon viser relativt stor aktivitet og at det er magma i krateret. Et farlig utbrudd kan komme i løpet av noen uker eller dager, heter det i en uttalelse.

Asken faller ned over byen Legazpi som har 200.000 innbyggere.

– I noen områder er det null sikt. Folk må holde seg innendørs. Hvis de må ut må de ha på seg masker, sier provinsguvernøren Al Francis Bichara til CNN Philippinenes.

Glødende lava

Videre konstateres det at det nå gløder tydelig fra krateret, og at lava kan flyte mot åsene på sørsiden.

Lava renner ned siden på vulkanen Mayon sett fra Legazpi i Albay-provinsen. . (AP Photo/Earl Recamunda, File)
Lava renner ned siden på vulkanen Mayon sett fra Legazpi i Albay-provinsen. . (AP Photo/Earl Recamunda, File) Foto: Earl Recamunda

Det filippinske instituttet for vulkanologi og seismologi (Phivolcs) ber innbyggerne holde seg unna en åtte kilometer vid sone rundt Mayons krater på grunn av faren for fallende stein, jordskred og plutselige eksplosjoner eller kollaps som kan føre til farlige vulkanske strømmer.

En talskvinne for den nasjonale filippinske kriseetaten, Romina Marasigan, sier antallet som må forlate sine hjem kan komme til stige.

Den 2472 meter høye vulkanen har hatt 50 utbrudd siden 1616. Siste gang et utbrudd kostet menneskeliv var i 2013, da fem turgåere omkom og sju andre ble skadd. I 1814 omkom mer enn 1200 da et kraftig utbrudd begravet en landsby.

Vulkanen ligger i den såkalte ildringen i Stillehavet, et område som er kjent for jordskjelvaktivitet og vulkanutbrudd.

Inbyggere evakueres fra områdene rundt Mayon-vulkanen
Inbyggere evakueres fra områdene rundt Mayon-vulkanen Foto: Stringer

Mye aktivitet i stillehavsregionen

Også på Papua Ny-Guinea er det fare for nytt vulkanutbrudd. Mandag ble om lag 3.00 innbyggere på øya Biem evakuert som følge av en økning i vulkansk aktivitet søndag. Tidligere denne måneden opplevde øya flere skjelv og røyk som følge av et vulkanutbrudd på naboøya Kadovar.

De 700 innbyggerne på Kadovar ble evakuert og sendt til øya Rurup, men kort tid senere bestemte myndighetene seg for å frakte alle som oppholdt seg på Rurup til hovedøya, Ny-Guinea.

– Biem er en tikkende bombe. Vi vet ikke hvor mye tid vi har og vi gjør alt vi kan for å få folk bort fra øyene, sa guvernør Allan Bird til den australske kanalen ABC mandag.

Mandag spydde vulkanen Agung på Bali ut en 2,5 kilometer høy askesky.

Utbruddet var kort, og ingen personer ble skadd, opplyser myndighetene. I november ble 100.000 evakuert fra området og farenivået ble hevet til høyeste nivå.

(©NTB/TV 2)