Truer med å arrestere Catalonias separatistleder i København

Catalonias tidligere president Carles Puigdemont har ankommet København og trosser Spanias trussel om ny arrestordre, ifølge danske medier.

Den katalanske separatistleder Charles Puigdemont ankommer til København, mandag den 22. januar 2018.
Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
Den katalanske separatistleder Charles Puigdemont ankommer til København, mandag den 22. januar 2018. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix / NTB scanpix Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Spansk påtalemyndighet ber en domstol utstede en ny arrestordre mot Catalonias tidligere president Carles Puigdemont, som er på besøk i Danmark.

Kaos på flyplassen

Puigdemont svarte ikke på spørsmål fra de mange journalistene som tok imot ham på Kastrup-flyplassen mandag morgen.

Spania har gjort det klart at det ville bli utstedt en internasjonal arrestordre på Puigdemont dersom han som varslet reiste til Danmark for å delta på en debatt ved Universitetet i København.

Den katalanske separatistlederen vil deretter bli begjært utlevert. Mandag formiddag opplyser kilder i rettsvesenet til flere medier at spansk påtalemyndighet har bedt en domstol i Madrid om å utstede en arrestordre.

Flyktet

Puigdemont flyktet til Belgia etter at Catalonias forsøk på løsrivelse slo feil og spanske myndigheter utstedte arrestordre på ham og flere andre katalanske ledere.

Danmark-besøket er første gang Puigdemont reiser utenlands siden han dro i eksil til Belgia.

Ifølge den spanske avisen El Confidencial kjøpte Puigdemont billett hos Ryanair og fløy fra Brussel til København mandag morgen.

Siktet etter ulovlig folkeavstemning

Puigdemont er anklaget for oppvigleri og misbruk av offentlige midler i Spania etter at hans regjering arrangerte en folkeavstemning om uavhengighet i fjor.

En europeisk arrestordre ble utstedt mot Puigdemont, men den ble opphevet av en spansk dommer i desember.

Dommeren understreket imidlertid at den avsatte regionspresidenten vil bli pågrepet dersom han vender tilbake til Spania.

Ifølge nyhetsbyrået AP er strafferammen for siktelsen mot Puigdemont på alt fra seks til 30 år i fengsel.

(©NTB)