PRESSEKONFERANSE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset holder pressekonferanse om varsler-saken i Høyre.
PRESSEKONFERANSE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset holder pressekonferanse om varsler-saken i Høyre. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Høyre: – Har brukt lang tid på å forstå hvordan dette kunne skje

Høyre holder søndag kveld en pressekonferanse. Der tar de et brutalt oppgjør med seg selv.

Høyre opplyste søndag ettermiddag at partiet skulle avholde en pressekonferanse klokken 20 søndag kveld.

Partiet har fått inn 21 varsler siden 10. januar, der 10 av dem handler om tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Totalt 12 personer er involvert i det som det blir varslet om.

Forsøker å finne svar

Det var Statsminister Erna Solberg og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset som møtte på pressekonferansen. På forhånd sa de at de skulle orientere om prosessen rundt varsler-sakene.

– Det viktigste for oss er å følge opp varslerne, men vi har også brukt veldig mye tid på å finne ut av hvordan dette kunne skje, hvordan vi kunne havne i denne situasjonen. Vi har funnet noen svar, ikke alle, sa Aarset under pressekonferansen.

Han forteller at det var etter slutten av november i fjor, da #metoo-kampanjen hadde vært et tema gjentatte ganger internt i partiet, at generalsekretæren i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner, kom til ham på hans kontor.

– Da ble Kristian Tonning Riises oppførsel, offensiv sjekking og alkoholkonsum et tema, sier Aarset.

En rekke bekymringer

Han fortalte videre om samtaler mellom Unge Høyres generalsekretær Maria Barstad Sanner, ham selv og andre personer i partiet. I løpet av desember 2017 ble dette snakket om ved en rekke tilfeller.

Ryktene rundt Tonning Riise ble også drøftet internt i Høyre og Unge Høyre før han ble leder for ungdomspartiet. Totalt er Høyre blitt varslet om Tonning Riises oppførsel elleve ganger, fra 2013 til 2017.

– Det ble snakket med ham om enkelte ting, men han kom med troverdige forklaringer, og han lovet bot og bedring. Disse varslene er ikke blitt tatt alvorlig nok, og det er ikke gjort nok, sier Aarset.

TV 2 kjente på forhånd til at Høyres ledelse ville benytte anledningen til å ta et brutalt ærlig oppgjør med hvordan varslersakene er håndtert.

Da Kristian Tonning Riise 10. januar i år trakk seg som leder i Unge Høyre, var dette uten at det på forhånd var avtalt med partiet.

– Selv om mange signal åpenbart ikke er blitt tatt så alvorlig som vi burde tatt dem, så har det også vært sånn at en del ting har blitt håndtert bra i denne perioden, legger Aarset til.

Aarset stilte spørsmål rundt hvorfor Tonning Riise har kunnet holde på slik han har holdt på så lenge, uten at noe er blitt gjort.

– Fordi enkelte saker er blitt håndtert, har vi tenkt at ting er bedre enn de er. Vi har ikke tatt rykter og varsler så alvorlig som vi burde. Ting har ikke blitt gjort skriftlig, man har vært så redd for denne typen informasjon at man ikke har villet skrive det ned. Og i tillegg har ingen sittet og hatt hele bildet, sier han.

Han peker også på dårlig opplæring og lite kjente varslingsrutiner, samt høyt alkoholkonsum, som noen grunner til at ting er blitt som de er blitt.

– Vondt

Erna Solberg fikk ordet etter Aarset på pressekonferansen.

– Vi har sviktet. Det verste for meg disse siste ukene er at unge mennesker har opplevd ting som aldri skulle skjedd. Enkelte har også opplevd å ikke bli tatt på alvor av partiet, sier hun.

Høyre har hatt regler mot seksuell trakassering siden 2003. Disse leste statsministeren opp under pressekonferansen.

Høyre oppretter nå et utvalg som skal gå gjennom varslingsaken i partiet.

I påvente av utvalgets arbeid og konklusjoner, innfører Høyre allerede nå følgende tiltak:

  1. Alle varsler skal loggføres skriftlig, og være kjent for generalsekretær i Høyre.
  2. Et uavhengig varslerpunkt opprettes for å sikre uavhengighet.
  3. Introduksjonsprogrammet for nye ledere i Høyre, Unge Høyre og øvrige ansatte skal forbedres.
  4. Forholdet til alkoholbruk på partiarrangementer skal gjennomgås.
  5. Bevisstheten om etiske retningslinjer og seksuell trakassering i organisasjonen skal økes på alle nivåer.

– Jeg er redd for at slike saker påvirker norsk politikks integritet og rekruttering fordi disse sakene utfordrer tilliten vår. Jeg mener dette er så viktig at jeg vil invitere de andre partilederne til et møte, avslutter Erna Solberg.