FRA ZERO TIL HERO: Magnus Carlsen viste nok en gang at en tilsynelatende håpløs stilling kan ende opp med seier.
FRA ZERO TIL HERO: Magnus Carlsen viste nok en gang at en tilsynelatende håpløs stilling kan ende opp med seier. Foto: TV 2

Carlsen «dummet seg ut» med «absurd» tabbetrekk - så slo han tilbake og vant

Det gikk fra håpløst til heroisk for Magnus Carlsen i Tata Steel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen sikret søndag sin tredje seier i Tata Steel. Nordmannen tabbet seg ut mot Gawain Jones, men tok seg sammen og snudde til seier.

Sjakkesset innrømmer at han trodde partiet var tapt da han gjorde en stygg feil.

– Jeg var misfornøyd med utviklingen og visste ikke hva jeg skal gjøre. Jeg tenkte g4 så interessant ut og tenkte at jeg kunne få ham ut av forberedelsene. Etter at jeg gjorde det så tenkte jeg «det taper offiser, det var det partiet». Så fort jeg spilte h5 og g5 så hadde jeg håp, for stillingen ble vanskelig å spille i praksis.

– Hva gikk gjennom hodet ditt etter at du så f4?

– Det verste var at jeg hadde en litt negativ spiral i hodet før det. Det var bortimot en lettelse da jeg bukket den offiseren. Da hadde jeg ikke lenger noe å tape i det hele tatt lenger og da kunne jeg bare spille. Sånn psykologisk sett var det ikke krise.

– Ikke superfortjent
Carlsen ser ikke seieren som noe vendepunkt i turneringen.

– Jeg hadde bare vært ett poeng bak teten selv med tap i dag, men sånn sett ville ikke det vært så forskjellig fra i går. Men det gjør selvsagt kjempeforskjell. Det er første gang jeg er i ledelsen i turneringen. Det var ikke superfortjent i dag, men sånn er det.

– Så fikk du også hjelp av at ledende Mamedyarov tapte mot Giri?

– Det er selvfølgelig kjempefint det. Men det er ikke under min kontroll.

Det var 27-åringens tredje seier på åtte partier i storturneringen i sjakk i Nederland, og hans annen på rad. Han står foreløpig med 5,5 poeng etter tre seirer og fem remis, noe som gir delt ledelse med Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan og Anish Giri fra Nederland.

Mandag er det hviledag. Nordmannens neste kamp er mot indiske Vishy Anand tirsdag. Da spiller han med svarte brikker. Fem runder gjenstår av den TV 2 Sportskanalen-sendte turneringen.

På spørsmål om planene for fridagen mandag, er svaret:

– Vi får se. Det vet jeg ikke enda.

– Absurd tabbe
Magnus Carlsen var storfavoritt mot Jones, den lavest rangerte konkurrenten i Tata Steel.

Carlsen hadde vunnet begge sine to foregående møter med Jones, men en fryktelig tabbe så ut til å ha kostet nordmannen dyrt.

– Magnus har fullstendig dummet seg ut. Hvis han får remis i dette partiet, så er det en kjempesuksess, konstaterte Jon Ludvig Hammer i TV 2s sjakkstudio.

– Det en helt absurd tabbe av verdensmesteren! Gawain Jones fant trekket som vinner offiser direkte. Spillerne flokker seg rundt brettet, fortsatte Hammer.

– Dummet seg ut
Remis kunne kanskje vært en kjempesuksess etter den elendige starten, men da alt så mørkt ut for den norske sjakkstjernen tabbet også Jones seg ut.

– Gawain Jones har dummet seg ut. Hele verden forventet at han med offiser over skulle slå verdensmesteren. Så gjorde han en stygg feil og nå kan det gå hvordan som helst. Han kan fortsatt vinne, men han kan også tape, sa Jon Ludvig Hammer.

Da Carlsen var inne i kampen igjen, var han imidlertid nådeløs og snudde til seier.

– Det kommer noen små smil fra Magnus der, men han vil ikke glise stort. Det er jo litt frekt ovenfor Gawain Jones. Man så jo at det kom noen lettende smil, konkluderte søster Ellen Carlsen etter partiet.

– Får vondt i hele kroppen
I innledningen var det få som levnet Carlsen en sjanse etter den stygge tabben. Søster Ellen var rystet av brorens feil.

– Jeg får vondt i hele kroppen. Det der er slike ting som ødelegger en turnering, sa Ellen Carlsen.

Da det så som mørkest ut var hun svært pessimistisk.

– Det er ikke noen god følelse. Jeg har vondt av Magnus og vet hvor vondt det er. Det gjør så vondt. Nå tipper jeg at han begynner å komme over det. Men den følelsen du får når du innser at du har bukket: det er en kjip følelse, sa Ellen Carlsen - og fortsatte:

– Han må prøve å sitte å ikke la dette ødelegge turneringen sin fullstendig. Det er fort gjort å tenke at den er ødelagt nå. Det er veldig unødvendig å tape dette partiet, sa hun.

Så viste sjakkverdensmesteren seg frem fra sin beste side, og alt ble snudd på hodet.