NY WATFORD-MANGER: Javi Gracia erstatter Marco Silva. Bildet ble tatt da Gracia var Osasuna-trener i 2014.
NY WATFORD-MANGER: Javi Gracia erstatter Marco Silva. Bildet ble tatt da Gracia var Osasuna-trener i 2014. Foto: Jose Jordan

Dette er Watfords nye manager

Javi Gracia (47) ansatt kort tid etter at Marco Silva fikk sparken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spanske Javi Gracia (47) er ansatt som ny manager i Premier League-klubben Watford.

Han har skrevet under på en kontrakt som strekker seg over de neste 18 månedene.

Gracia erstatter Marco Silva, som tidligere søndag fikk sparken. Han fikk en kjempestart på sesongen, men forholdet mellom klubben og manageren surnet da han ble nektet å gå til Everton.

Siden det har det meste gått på tverke for Watford, som har tapt sju av de ti siste kampene sine.

Forrige sesong trente Watfords nye manager Rubin Kazan, men etter å ha havnet på niendeplass i den russiske toppdivisjonen var det eventyret over for Javi Gracia.

Fra 2014-2016 var Gracia Málaga-trener, der han ledet laget til 9.- og 8.plass i La Liga.

Han har også trent blant annet Osasuna og Almería.

– Uenig i måten de driver klubben på
Watford har nærmest hadde for vane å sparke manageren, og TV 2-ekspert Petter Myhre har lite til overs for hvordan den italienske Pozzo-familien driver klubben.

– Det kan godt være Silva har oppført seg dårlig, og at det ble en situasjon i spillergruppa der de sa at dette funket ikke, men det er som er fakta er de ligger på 10. plass, sier Myhre.

– Fakta er at han ble ansatt før sesongen. At han er den tredje treneren etter at de rykket opp. At de hadde tre trenere det året de rykket opp. At de har hatt tolv trenere siden november 2008. Det er fakta. Da kan vi snakke om hvordan de driver klubben. Kanskje var noen av sparkingene riktige, men det er ting vi utenfor ikke vet. Det er måten de driver klubben på jeg er uenig i. Jeg tenker på verdigrunnlaget. Fotballen som en grasrotidrett er i ferd med å bli tatt over av pengekjøret. Det er kortsiktige løsninger, man skal kjøpe seg ut av alt, fortsetter Myhre.

– Forverring av fokus og resultater
Det var tidligere søndag Watford sparket Marco Silva. De begrunnet sparkingen med at han ikke har vært seg selv siden han var ønsket av Everton.

– Watford Football Club har avsluttet samarbeidet med Marco Silva. Dette har vært en vanskelig avgjørelse som vi ikke har tatt lett på. Klubben var overbevist om at ansettelsen av Silva var riktig, og hadde ikke vært for den uberettige kontakten med en Premier League-rival for hans tjenester ville vi gledelig fortsatt med Silvas ledelse, skrev klubben i en pressemelding.

– Det utslagsgivende for denne beslutningen er at denne uønsket kontakten har ført til en betydelig forverring av både fokus og resultater, og at den langsiktige fremtiden for Watford FC er truet. For tryggheten til klubben og for å sørge for klubbens suksess i fremtiden mente styret at derfor måtte gjøre en endring, fortsatt Watford.

– Kan hende det gjorde noe med ham
TV 2-kommentator Kasper Wikestad var ikke overrasket over at Silva måtte gå.

– Watford sparker manageren nesten uansett resultater, både i sesong og utenfor sesongen. Det er en businessmodell som funker for dem, men det er ikke helt uventet med resultatene i det siste og det som skjedde med Everton, sier Wikestad.

Derfor kjøper han Watfords forklaring om at Everton-flørten ble for ødeleggende.

– Det skjedde noe med resultatene akkurat da. Han var ikke flink til å legge skjul på at han ønsket å dra til Everton, og prøvde å finne måter å si det på uten å si det rett ut. Det kan hende det gjorde noe med ham og spillergruppen. Det er uansett Watford som sitter igjen som taper, sier TV 2-kommentatoren.

– Ganske spesielt
Det ironiske er at Watford nå ender opp med å betale Silva en klekkelig sum, når der de for kort tid siden kunne fått en klekkelig sum for å la ham gå til Everton.

– De kunne fått 20-30 millioner pund i kompensasjon, og nå ender de opp med å betale kanskje fem millioner pund i kompensasjon til Marco Silva, det er ganske spesielt, påpeker Wikestad.

Watford tapte 0-2 borte for Leicester lørdag, og står med sju tap, to uavgjorte og én seier på sine ti siste Premier League-kamper. Etter en solid start sesongen ligger klubben likevel på 10. plass, men det er bare fem poeng ned til Southampton på nedrykksplass.