MÅTTE SE SEG SLÅTT: Johannes Høsflot Klæbo.
MÅTTE SE SEG SLÅTT: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Primoz Lovric

Klæbo måtte se seg slått av Poltoranin: – Jeg skylder Emil Iversen en middag

Johannes Høsflot Klæbo klarte lenge å holde følge med Aleksej Poltoranin, men måtte til slutt se seg slått og ta til takke med andreplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kasakhstanske Aleksej Poltoranin var mannen Johannes Høsflot Klæbo utpekte som sin største konkurrent under søndagens 15 kilometer klassisk i Planica.

Det ble en imidlertid aldri en skikkelig spennende duell mellom de to forhåndsfavorittene.

Klæbo kjente nok at han var sliten etter lørdagens sprintseier i Planica.

En uthvilt Poltoranin sikret seg overtaket og vant til slutt 13,2 sekunder for Klæbo.

– Brutalt!
Dermed måtte det norske OL-håpet ta til takke med andreplassen på 15-kilometeren.

– Det var brutalt, det er ikke noe annet å si. Det var fryktelig tungt og de seige motbakkene kostet mye. Spesielt på siste runden, da tapte jeg 20 sekunder på kort tid. Det var tøft, sa Klæbo til TV 2 Sporten.

– Det er klart at det kostet krefter å gå fire heat sprint lørdag. Derfor er jeg strålende med andreplassen idag, og at distanseformen er i rute, fortsatte han.

– Liker du best distanserenn eller sprint?

– Jeg synes den beste kombinasjonen er å gå fort på begge deler. Stiller man til startstreken, så vil man gå fort, svarte Klæbo, som fikk heng på Emil Iversen underveis på 15 kilometeren.

– Jeg valgte startnummer i håp om å gå i rygg. Emil gikk fryktelig fort, og jeg måtte bite meg fast. Begge dro nytte av det. Jeg må sikkert spandere middag på Emil før vi skal ta flyet hjem, så blir han fornøyd, gliste Klæbo.

Sveriges Calle Halfvarsson tok den siste plassen på pallen, 42,8 sekunder bak vinneren.

– Johannes får spandere en brus på meg
Emil Iversen fulgte opp andreplassen i sprintfinalen lørdag med en solid fjerdeplass under søndagens renn. Iversen ble nummer fire, 54,7 sekunder bak Poltoranin.

– Nei, det var tøft. Jeg var seig i starten, og det var brutalt etter å ha kommet til finalen i sprint og prøve å få energi og få gått av syren idag. Jeg kjente meg seig under oppvarmingen, men visste det kom til å gå bra. Jeg fikk et bra skirenn og gikk bedre og bedre, og er fornøyd, egentlig, sa Emil Iversen til TV 2 Sporten etter fjerdeplassen.

Underveis i rennet gikk han sammen med Klæbo og hjalp landsmannen til å henge på opp bakkene.

– Jeg prøvde å hjelpe Klæbo til seieren. Vi samarbeidet litt, det er bare artig det. Han får spandere en brus på meg, smiler Iversen.

Før han slår fast:

– Nå har jeg fått en drømmehelg. Det gikk knallbra på sprinten og jeg fikk et bra distanserenn. Jeg tror Tor-Arne og gutta er fornøyd med meg. Jeg er fornøyd med at jeg presterte med så mye press på meg. Det føles godt å levere min beste helg og vise at jeg fortjener å være med til OL, mente Iversen.

Åpnet sterkt
Klæbo gikk raskest i starten og tok tidlig ledelsen ved de første passeringspunktene. Men ved 10-kilometersmerket var Aleksej Poltoranin foran med 0,3 sekunder. Han beholdt og økte ledelsen inn mot mål, og tok seieren som han ville.

Mattis Stenshagen tok tidlig ledelsen ved målgang etter å ha tikket inn til tiden 37.55,5.

Tiden holdt imidlertid ikke til en plass på pallen for Stengshagen, som likevel hadde god grunn til å være fornøyd med sin gjennomføring av 15-kilometeren. Han sikret seg sin første topp ti-plassering i verdenscupen noensinne. Stenshagen ble til slutt nummer sju, 1.00,8 sekunder bak Poltoranin.

Didrik Tønseth tok 11. plassen, Johan Hoel endte på 13. plass og Sindre Bjørnestad Skar ble nummer 23.

Krise for Dyrhaug
Niklas Dyrhaug brakk staven i det han startet. Dermed fikk han en forferdelig start på rennet og var sjanseløs til å hevde seg. Han valgte til slutt å bryte fordi han ikke var i form.

Til VG forteller han at han har hatt problemer med kroppen i 14 dager.

– Jeg har vært tett i brystet. Jeg var usikker på om jeg skulle starte i det hele tatt. Nå gjorde jeg det, men jeg hadde ingen sjanser. Jeg hadde ikke noe å gi. Jeg må få sjekket det, sier Dyrhaug, som bekrefter at det snakk om å kjøre en penicillinkur.

– Ja, det er kanskje smart. Jeg må ta en prat med Øystein, sier Dyrhaug med referanse til landslagslege Andersen, ifølge VG.