Et tre henger over strømledningene ved RV 405 i Vennesla i Agder.
Et tre henger over strømledningene ved RV 405 i Vennesla i Agder. Foto: Tony Dahl

NETTSELSKAPET ADVARER:

– Ikke rydd i skadde kabler!

Med de mange skadene på strømnettet i Agder de siste dagene, sender nettselskapet ut en advarsel. – Fagfolk må ta seg av ryddingen av kabler!

Agder energi har hele uken jobbet på spreng for å rydde opp i skader på strømnettet.

I hovedsak dreier det seg om skader som har oppstått etter at trær med tung snø har lagt seg over strømkabler og forårsaket brudd.

Flere tusen boliger har vært rammet av problemene som har pågått hele uken og i helgen.

– Vi har fortsatt problemer og 2700 kunder er søndag formiddag uten strøm. Det er fordelt på 17 høyspentfeil, forklarer Jon Eilif Trohjell, beredskapsleder i Agder Energi nett.

– Vi har mange omtrent 150 montører og linjeryddere ute i felt nå og fullt trøkk for å få rettet feilene, men noen steder er det omfattende med mange trær, forklarer han.

Dårlig ryddet?

På spørsmål om Agder Energi Nett er dårligere til å rydde langs strømlinjene enn andre leverandører, svar han nei.

– Nei, men vi skal nok heretter rydde enda flere av de største trærne som står utenfor ryddebeltene vi forholder oss til, sier han.

Agder energi nett bruker omlag 25 millioner kroner årlig på å rydde og sikre langs strømlinjene.

– Det at snøen er så våt og tung, har gjort at et utrolig stort antall trær har veltet, sier han.

Flere av feilene er omfattende og tar lang tid å rette. Når kundene har fått strømmen tilbake, forhåpentligvis om kort tid, vil ryddearbeidet fortsette.

– Flere steder står trær og lener seg på strømledningene uten at det ødelegger strømleveransen akkurat nå, men vi kartlegger nå alle slike tilfeller med helikopter, sier han.

Kan være livsfarlig

De mange feilene kan gjøre folk utålmodige, men beredskapslederen ber folk være forsiktige og holde lang avstand til kabler som er lavthengende eller har røket.

– Folk må ikke begynne ryddingen på eget initiativ. Vi oppfordrer folk til å kontakte oss når de ser skader. Særlig høyspent er livsfarlige, men også lavspent kan være skadelige, presiserer han.

Trohjell presiserer at fagfolk må vurdere hvilke kabler som er farlige.

– Mange av ledningene er det ikke spenning på, men folk flest vet ikke hva som er hva. Generelt må jeg be om at folk ikke begynne å ta i kabler. Da må det være etter at våre fagfolk har vært der og sett. Vi blir redde når vi ser folk rydder i ledninger, sier han.

De oppfordrer folk til å melde skader til kundesenteret på telefon: 38 60 72 72.

Trohjell tror de har sett det verste av skader nå, men det skal komme mer nedbør, trolig som regn, utover uka.

– Vi er forberedt på at det kan ta lang tid før alt er som normalt, sier han.