SHUTDOWN: Amerikanere våknet til stengte dører hos offentlige kontorer lørdag morgen.
SHUTDOWN: Amerikanere våknet til stengte dører hos offentlige kontorer lørdag morgen. Foto: Thor Steinhovden

Utenfra ser det hele parodisk ut

Trump markerte årsdagen for sin innsettelse i en stengt hovedstad. Det er et kaos som alle taper på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanere våknet til stengte dører hos offentlige kontorer lørdag morgen. På enkelte steder hadde offentlige kontorer resirkulert skiltene fra forrige krise, og bare byttet ut datoen for stenging.

Det sier sitt om dysfunksjonaliteten som preger det politiske systemet i USA.

Nedstengningen kommer etter flere uker med forhandlinger om budsjettet mellom Trump og republikanere og demokrater i kongressen.

Vil avvikle DACA

Det hele startet 5. september i fjor da Trump annonserte at han innen et halvt år ville avvikle Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA). Nesten 700,000 innvandrere har tatt i bruk programmet siden Obama opprettet det i en presidentordre i 2012. DACA gir dem arbeidstillatelse og en lovnad om å slippe å frykte at myndighetene skal kaste dem ut av landet.

Demokratene ser på dette som en måte å lokke udokumenterte innvandrere ut av skyggene og svart arbeid. Republikanerne ser det som et amnesti som Obama, som president, ikke egentlig hadde makt til å gi.

Trump understreket likevel at kongressen før mars 2018 burde finne en permanent løsning som sikret opphold for DACA-innvandrere. Selv om denne fristen ikke er et stykke unna, har demokratene, som er i mindretall, funnet ut at de nå ønsker å trekke en linje i sanden.

Budsjettforslag trenger 60 stemmer i senatet, noe republikanerne ikke har – og dermed har demokratene mer makt nå enn i mer hverdagslige debatter.

Thor Steinhovden
Thor Steinhovden Foto: TV 2

– Tvinger demokrater til å stemme mot eget hjertebarn

Utover DACA har også de to sidene slitt med å bli enige om implementeringen av avgifter, hvor mye forsvarsbevilgningene skal økes kontra penger til sivile formål, samt midler til et offentlig forsikringsprogram myntet på fattige barn.

Republikanerne inkluderte midler til dette programmet de siste dagene for å tvinge demokrater til å stemme mot sitt eget hjertebarn. I tillegg ga det muligheten til å si at demokrater prioriterer innvandrere over nasjonens egne, fattige barn. Det er et angrep som svir spesielt for de ti demokratiske senatorene som skal gjenvelges i Trump-vennlige delstater til høsten.

Like lite troverdige

Det er kun vel fire år siden staten stengte forrige gang. Da var det høyresiden som hadde rollen som demokratene ikler nå, da de prøvde å bruke budsjettforhandlinger som brekkstang for å avvikle Obamas helsereform.

Dermed er republikanerne lite troverdige når de beskylder demokratene for å stenge staten over andre saker enn budsjettet. Demokratene er like lite troverdige etter å ha beskyldt høyresiden for å ha lyttet til sine mest radikale stemmer i 2013.

Mye av motstanden hos demokratene kommer nemlig langt fra venstre i partiet, og mulige presidentkandidater som ønsker å markere og posisjonere seg før 2020. De frykter at den gruende grasrotaktivismen i partiet vil dø hvis ikke kongresspolitikerne følger samme tone.

KONTROLLERER KONGRESSEN: Steinhovden utelukker ikke at Trump vil sitte igjen med svarteper. Foto: Reuters / Carlos Barria
KONTROLLERER KONGRESSEN: Steinhovden utelukker ikke at Trump vil sitte igjen med svarteper. Foto: Reuters / Carlos Barria

– «Deal-maker presidenten» vil sitte igjen med svarteper

Utenfra ser det hele parodisk ut, og begge sider taper trolig hvis staten forblir stengt.

En CNN-måling fra fredag viste at 31 prosent av amerikanere gir demokratene i kongressen skylden for det hele. 26 prosent mener at republikanerne bærer mest ansvar, mens 21 prosent skylder på Trump. De tallene kan endre seg hvis stengingen blir langvarig, alt etter hvem som vinner historiefortellingen om kaoset.

I 2013 og under flere shutdown-episoder på 1990-tallet var det republikanerne som tapte mest på krisene. Demokratene spiller derfor et høyt spill når de så aktivt tar på seg rollen som den aggressive parten. Likevel er det Trump og republikanerne som kontrollerer kongressen og Det hvite hus. Det er dermed ikke utenkelig at «deal-maker presidenten» vil sitte igjen med svarteper til slutt.