IMPONERTE: Sverre Lunde Pedersen.
IMPONERTE: Sverre Lunde Pedersen. Foto: Peter Dejong

Pedersen i kjempeform vant siste 5000 meter før OL: – Noe av det beste jeg har gjort

Sverre Lunde Pedersen tok sin aller første verdenscupseier på 5000 meter i tyske Erfurt lørdag. Han vant med tiden 6.14,66.

Det var det siste 5000-meterløpet for Pedersen og co. før OL i Pyeongchang neste måned.

Fana-løperen slo italienske Nicola Tumolero med 1,45 sekunder. Canada-stjernen Ted-Jan Bloemen endte på tredjeplass. Han måtte se seg slått av Pedersen med 2,45 sekunder.

Tidligere har Pedersen ofte gått på en smell mot slutten, men lørdag viste han at formen er der den skal være før vinterlekene i Sør-Korea.

– Dette var et av de bedre 5000-meterløpene jeg har gjort. Jeg ble aldri stiv, og da er det gøy å gå på skøyter, sa Pedersen til NRK.

Statskanalens skøyteekspert Even Wetten holdt ikke igjen da han beskrev Pedersens prestasjon i Erfurt.

– Et kjempeløp av Sverre. Høy klasse. Det er det beste jeg har sett av Sverre på 5000 meter, sa Wetten.

Håvard Bøkko endte på 12.-plass etter å ha notert tiden 6.26,63, mens Simen Spieler Nilsen endte rett bak. Han hadde 6.28,71.

Njåtun på pallen
Ida Njåtun gikk inn til en sterk 3. plass på 1500 meter.

Asker-løperen Njåtun var i mål på tiden 1.56,66. Det holdt til en plass på pallen i verdenscupen for første gang i vinter. Det skilte nøyaktig ett sekund opp til den nederlandske vinneren Ireen Wüst, mens Marrit Leenstra ble toer.

Wüst slo sin landskvinne med ni hundredels sekund.

Lorentzen seks hundredeler fra pallen

Håvard Lorentzen hadde heller ikke lørdag marginene på sin side under verdenscupen på skøyter. Han måtte ta til takke med fjerdeplass på 1000-meteren i Erfurt.

For annen dag på rad endte Fana-løperen rett utenfor pallen. Fredag var han bare tre tusendeler unna tredjeplassen på 500 meter. På 1000-meteren var det en litt større luke, men ikke mer enn seks hundredeler.

Lorentzen klokket inn på tiden 1.09,05. Nederland-stjernen Kjeld Nuis vant løpet med 1.08,57. Han slo landsmannen Hein Otterspeer med 39 hundredels sekund. Mika Poutala fra Finland tok den siste pallplassen rett foran nesa på Lorentzen.

Ingen rygg

Nordmannen fikk en flott start, men ble hemmet av at han ikke fikk noen rygg å gå på. Denis Juskov fra Russland var litt svakere enn ventet, og dermed måtte Lorentzen gå for seg selv på siste vekslingsside. Det er ugunstig for en skøyteløper som jager topplasseringer.

Lorentzen var tydelig skuffet etter målgang. Han virket å si noen harde ord til seg selv da han så resultatene på lystavla.

– Dette er surt, men det er små marginer. Jeg føler det stemte ganske bra hele veien, men jeg måtte jo gå 1000-meteren alene. Jeg trengte en å knive mot. Juskov burde gått fortere. Hvorfor han ikke gjorde det, vet jeg ikke. I dag skulle jeg helst vært på pallen, sa Lorentzen til NRK.

Nye muligheter

Søndag får han to nye seierssjanser. Da står både 500 og 1000 meter på programmet i tyske Erfurt.

– Da skal jeg levere noe av det samme som jeg har gjort, men jeg vil ha noen å gå mot, sa Lorentzen.

25-åringen fikk sitt definitive gjennombrudd denne sesongen. Før jul tok han tre verdenscupseirer (to på 500 meter og én på 1000 meter).

Hege Bøkko var femte raskest på kvinnenes 500 meter. Hun greide tiden 38,51 og var 23 hundredeler bak Olga Fatkulina på den siste pallplassen. Vanessa Herzog fra Østerrike vant løpet med 37,88, mens tsjekkiske Karolina Erbanová (37,96) ble toer.

(©NTB)