Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Bsenny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hva er egentlig vitsen med en SUV som ikke har firehjulstrekk? Etter at jeg har fulgt med i bruktmarkedet ganske lenge, i utgangspunktet på jakt etter en nyere Nissan Qashqai men også andre, har jeg lagt merke til at ganske mange av disse bilene faktisk ikke har firehjulstrekk. De har bare forhjulstrekk.

Er ikke mye av hele vitsen med hele biltypen borte da? Hva tenker forresten du at er det beste kjøpet av Qashqai og VW Tiguan av forrige utgaven, begge med 4x4?

Benny svarer:

Dette er helt riktig observert. En rekke SUV-er og crossovere har ikke nødvendigvis firehjulstrekk. Ja, det finnes faktisk en god del modeller som du rett og slett ikke kan få med 4x4, her er det forhjulstrekk som gjelder.

Nissan Qashqai har begge deler, men tradisjonelt har en stor del av kundene faktisk valgt "bare" tohjulstrekk. Det har med pris og konfigurasjoner å gjøre, nok også at mange kunder vurderer det slik at de ikke trenger firehjulstrekk.

Som så mye annet, går også dette på tilbud og etterspørsel. Bilprodusentenes markedsundersøkelser har vist at mange ønsker seg en høyreist bil, men at de ikke nødvendigvis vil ha firehjulstrekk.

Det handler om behov, sikkert gamle vaner og naturligvis også pris. Det koster mer å lage en bil med firehjulstrekk, dermed blir også prisen ut til kundene høyere. Drivstoff-forbruket øker også noe.

Denne trenden startet vel egentlig i USA. Jeg husker at mange her i vår del av verden syntes det var merkelig at de kunne ha store SUV-er uten 4x4. Så kom det altså hit, også. Nettopp Qashqai er en av bilene som har vært toneangivende her.

Glem SUV: Dette er Norges mest solgte med 4x4

To ganske like biler

Dette er mest vanlig på crossovere, men det finnes også en rekke større SUV-er som også leveres med tohjulstrekk. Da snakker vi gjerne en innstegsversjon, som er strippet for det meste.

Volvo XC60 trenger ikke være en firehjulstrekker...
Volvo XC60 trenger ikke være en firehjulstrekker...

Ett eksempel: Nye Volvo XC60, som du også får som forhjulstrekker. Naboen vil nok helt sikkert la seg lure til å tro at du har kjøpt firehjulstrekker. Men det gjelder å være forsiktig på vinteren. Å stå og spinne med en SUV kan nok oppleves som ganske flaut. Og den dagen du skal selge videre, vil nok mange oppleve at en SUV uten 4x4 er tung å selge. Det er ikke sikkert det totale regnestykket blir så veldig godt.

Qashqai eller Tiguan? Sistnevnte er litt større og har også bedre fleksibilitet ved at baksetene kan skyves i lengderetningen. Det er veldig smart på en bil som har ganske kompakte utvendige mål.

På kjøreegenskaper er de ganske like. Kvalitetsmessig er det heller ikke store forskjeller her. Begge er attraktive biler i bruktmarkedet, og hvis prisen er riktig, blir de solgt fort. Jeg anbefaler at du prøvekjører begge før du bestemmer deg.

Lykke til med valget.

Les mer om Qashqai: Så billig får du folke-SUV en nå

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Les også: 10 ting du trenger å vite om hjulskift

Se video under: Dette er Norges billigste SUV