TIL TOPPS: Richie Porte.
TIL TOPPS: Richie Porte. Foto: Philippe Lopez

Porte med femte strake dronningetappe-triumf

Richie Porte er fortsatt uslåelig på toppen av Willumga Hill på femte etappe av sykkelrittet Tour Down Under, men australieren klarte ikke ta ledertrøya.

BMC-rytteren har vunnet femte etappe av rittet på hjemmebane fem år på rad etter lørdagens maktdemonstrasjon, men etappeseieren kom med en bismak ettersom han ikke klarte å kvitte seg med Daryl Impey i tilstrekkelig grad.

Sørafrikaneren tok andreplassen på etappen, åtte sekunder bak Porte.

Dermed sikret han seg sammenlagttrøya før siste etappe med minst mulig margin.

Porte og Impey har nøyaktig samme tid før søndagens avslutningsetappe, men Impey får ledertrøya før siste etappe på grunn av hans etappeplasseringer tidligere i årets ritt.

Regjerende mester
– Jeg kan ikke tro det. Jeg visste at de andre kjørte for podiet, men jeg kjørte bare mitt eget løp. Jeg er glad for at jeg ga alt helt til toppen, sa Impey.

Porte vant rittet forrige sesong, mens Impey har muligheten til å vinne løpet sammenlagt for første gang i karrieren.

– Det er uheldig for meg, men Daryl har kjørt en fantastisk tour. Han har syklet smart. Det var opp til meg å ta mer tid på ham, men jeg klarte ikke fullføre jobben, sa Porte.

Korsæth langt bak
Søndagens finaleetappe er en 90 kilometer lang rundløype i gatene i Adelaide. Det flate terrenget tillater normalt sett ikke sammenlagtkanonene å ta tid på hverandre, selv om det er 16 bonussekunder i spill underveis og ti bonussekunder til etappevinneren.

Peter Sagan var sammenlagtleder før lørdagens etappe, men klappet sammen og var ikke i stand til å kjempe med de beste klatrerne. Slovaken falt til 33.-plass i sammendraget.

Astana-rytter Truls Korsæth er eneste gjenværende norske rytter i rittet. Han rullet inn blant de siste på lørdagens etappe, 13 minutter bak Porte.

(©NTB)