Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en serie reportasjer har TV 2 fortalt om norske såkalte overgrepsturister, som bevisst reiser til fattige land for å forgripe seg på barn.

Mange av de som reiser er domfelt og har sonet lange fengselsstraffer for seksuelle overgrep mot barn i Norge.

Nå varsler Norges nye justisminister, Sylvi Listhaug, flere lovendringer som skal stoppe dem.

Hun er ikke nådig i sin karakteristikk av denne type overgripere.

– Det er helt forferdelig å tenke på at disse monstrene får lov til å forlate landet vårt og reiser til steder der det er fattige familier og fattige barn som utnyttes på det groveste. Jeg skammer meg over at vi har medborgere her i Norge som gjør det, sier hun.

– Monstrene må tas

Listhaug har reagert sterkt på eksemplene TV 2 har vist, om norske såkalte overgrepsturister som drar til fattige land for å forgripe seg på barn.

I følge Kripos kan det dreie seg om flere hundre domfelte nordmenn som hvert år reiser til land som Thailand og Kambodsja, der risikoen for at de skal begå nye overgrep er stor.

TV 2 har også avslørt eksempler på overgripere som fortsatt var under soning, da de skaffet nytt pass og rømte til Thailand. Sylvi Listhaug står for at hun kalte denne type overgripere for «monstre».

– Det står jeg for. Dette er viktig for meg. Jeg tror det norske folk er enig med meg om at disse monstrene må tas, sier hun.

– Må gjøre det vi kan

Nå varsler Listhaug at hun vil gjøre jakten på overgripere til en av hennes hovedprioriteringer som Norges justisminister.

– TV 2s reportasjer fra blant annet Thailand viser personer som har reist for å utnytte barn på det groveste, og som ødelegger livet til barn. Vi må gjøre det vi kan for å stanse dem, sier hun.

– Vi vil foreslå en lovendring som bidrar til at vi skal ta passet fra personer som blir forvaringsdømt for denne typen overgrep. De skal ikke få lov å forlate landet, legger hun til.

– Hvorfor er dette en prioritering for deg?

– Jeg har tre barn selv. Jeg tenker at det er mitt ansvar som øverste leder å gjøre det jeg kan for at vi skal redde mest mulig barn fra disse monstrene.