BALLTALENT: Luka Cindric var ønsket av Dinamo Zagreb som fotballspiller. Nå bærer han Kroatias EM-håp på sine skuldre.
BALLTALENT: Luka Cindric var ønsket av Dinamo Zagreb som fotballspiller. Nå bærer han Kroatias EM-håp på sine skuldre. Foto: Marko Djurica

Kunne blitt den nye Luka Modric. Nå er han blant verdens beste i håndball

Luka Cindric er noe av det herligste man kan se på en håndballbane.

Når Norge møter Kroatia i kveld, så følg med på kroatenes nummer 33.

Luka Cindric passer egentlig ikke inn i det bildet de fleste har av en bakspiller i håndball. Han er rett og slett for liten.

Og han er ikke den eneste i EM. For nå kommer de "småvokste" mer og mer frem i lyset.

Cindric er 182 centimeter høy, men er langt fra den minste playmakeren i dette EM. For slovenske Miha Zarabec er bare 177 cm, men helt vital for Slovenias lynhurtige angrepsspill.

I Slovenia blir det storvokste balltalentene sporet inn på basketball, noe som gjør at mindre spillere får større sjanser på håndballbanen.

Slovenerne ble dømt nord og ned foran VM i 2017, men takket være et ekstremt høyt balltempo, så tok de seg helt til semifinale. Og de dro hjem med bronsemedaljer.

Playmakere som er fintesterke og som kan sette stor fart på ballen er blitt ekstremt viktige i dagens håndball. I angrep så er det ikke lenger et enkelt kryss mellom to spillere og så bang. Nå er det både to, tre og fire kryss. Hele laget er i bevegelser og bytter plasser. Da trenger du en skikkelig playmaker.

Bakspillere under 190 cm:

Kroatia:
Luka Cindric, 182 cm

Sverige:
Albin Lagergren, 186 cm
Linus Arnesson, 188 cm

Østerrike:
Vytautas Ziura, 189 cm
Thomas Kandolf, 183 cm

Hviterussland:
Barys Pukhouski, 184 cm
Aliaksandr Padshyvalau, 188 cm

Frankrike:
Kentin Mahe, 186 cm

Norge:
Gøran Sørheim, 183 cm

Makedonia:
Filip Mirkulovski, 189 cm

Montenegro:
Bozo Andelic, 186 cm

Slovenia:
Miha Zarabec, 177 cm
Marko Bezjak, 185 cm
Blaz Janc, 187 cm

Tsjekkia:
Jan Stehlik, 188 cm
Jakub Svitak, 180 cm

Danmark:
Morten Olsen, 184 cm
Peter Balling, 188 cm

Ungarn:
Adam Juhasz, 183 cm
Gabor Csazsar, 186 cm
Zsolt Balogh, 189 cm

Spania:
Alex Dujsjebajev, 187 cm
Daniel Sarmiento, 188 cm

Det sier seg selv at dersom du klarer å få fyrtårnene i forsvar til å begynne å bevege seg sidelengs, så vil de etter hvert slite med å henge med. Da vil også rommene komme i forsvaret.

Men det er flere små bakspillere som markerer seg i EM. Se på Hviterusslands Barys Pukhouski. Ingen har scoret flere mål for hviterussernes landslag enn han. Til tross for at han ikke er høyere enn 184 cm.

Også Norge har en playmaker på nedre del av 180-tallet. Gøran Sørheim har vært dominerende for Drammen i den hjemlige serien denne sesongen. Selv om veksten hans stoppet på 183 centimeter.

Det er faktisk bare to mann som har scoret flere mål enn ham i Eliteserien denne sesongen.

Det er ingen tvil om at du har store fortrinn på håndballbanen dersom du er stor og sterk, men heldigvis har håndballen utviklet seg i en retning som gjør at det blir mer rom for dem som ikke kommer seg over 190 cm.

For det har vært opplest og vedtatt at det er størrelsen det kommer an på. I hvert fall for de tre bakspillerposisjonene.

Anatolij Jevtusjenko styrte Sovjetunionens håndballherrer med jernhånd i 21 år. Han vant to OL-gull med dem, og dominerte verdenshåndballen gjennom hele 1970- og 80-tallet.

Bortsett fra den lille trollmannen på venstrevingen, Aleksander Karsjakevitsj, så var laget hans satt sammen av gutter som bikket tometersgrensen.

Han ble en gang spurt om hvorfor han bare hadde høye spillere. Da var svaret hans følgende:

"Det er lettere å gjøre en spiller på to meter teknisk god enn å gjøre en teknisk god spiller to meter!"

Karsjakevitsj kunne han bare ikke komme utenom. Han skal ha vært den første som skrudde ballen rundt målvakt i kamp.

Det har jo vært noen eksempler på små bakspillere tidligere også. Kanskje det aller beste eksempelet var svenske Ljubomir Vranjes.

Til tross for at han var bare 166 centimeter høy, så var han en av verdens beste spillere rundt årtusenskiftet.

Jeg glemmer aldri et bilde fra EM-finalen i 2002, der Vranjes ikke rakk å bytte da Sverige skulle i forsvar. Han endte opp med å skulle stoppe den tyske linjespilleren Mark Dragunski - som var beskjedne 214 centimeter og veide minst 125 kilo.

Det er kanskje ikke så rart at Vranjes, som nå er landslagssjef for Ungarn, kom til dette EM med to playmakere på henholdsvis 183- og 186 cm.

Fremdeles domineres håndballen av spillere på 195 centimeter og høyere. For det er jo selvsagt en fordel å ha både noen ekstra centimeter og kilo når en skal inn og krige i motstanders forsvar.

Men nå er det en endring på gang. Faktisk litt på grunn av at det er kommet frem en generasjon med spillere som ikke bare er store, men de er eksplosive også.

Det nytter ikke lenger å stå inne på seksmeterslinjen i forsvar. For da smeller det fra distanse. Nå står selv de mest defensive forsvarene på åtte-ni meter.

Det gir rom for hurtige, fintesterke spillere, som Luka Cindric.

Det gjør at 182 centimeter "lave" Cindric kan avgjøre semifinalen i Champions League, for så å dominere finalen. Det gjør at Cindric omtales nå som en av verdens beste håndballspillere, og er mannen Norge må stoppe dersom det skal være håp om seier over Kroatia.

Men det har ikke bare vært lett for Cindric å komme seg dit han er i dag. Selv om han dominerte på håndballbanen fra han var veldig ung, så fikk han hele tiden vite at han var for liten.

Cindric var også et stort fotballtalent, og mange mente at han burde satse på fotball i stedet. Der ville ikke fysikken bli så avgjørende for ham.

Hans idol på fotballbanen var Luka Modric, som heller ikke ruver i terrenget. Faktisk holdt de to på å bli klubbkamerater. For da Cindric var 14 år ble han tilbudt en plass ved akademiet til Dinamo Zagreb. Da var fortsatt Modric i klubben.

Men Cindric hadde en enda større idrettshelt, nemlig Ivano Balic. Det var håndballspiller han ville bli. Og aller helst ville han spille for HC Zagreb.

Men selv om han herjet for Karlovac, så hørte han aldri noe fra Zagreb. Han skal rett og slett ha vært for liten til at de var interessert i ham.

I stedet hentet Lino Cervar ham til makedonske Metallurg i 2014, der han ble en umiddelbar suksess. Derfra gikk turen til Vardar, som han førte til triumf i Champions League forrige sesong. Når kontrakten hans går ut, drar han videre til polske Kielce.

Jeg tror vi kommer til å få se enda flere bakspillere som har fart, teknikk og kløkt som sine største styrker. Selv om jeg ikke tror vi får se noen hele backrekker à la det norske kvinnelandslaget på herresiden.

Men jeg håper at jeg slipper å høre om flere håndballtalenter som ikke har fått sjansen til å utvikle seg som bakspillere fordi de ikke er høy nok. For er du god nok, så er du høy nok.

Vi må dyrke frem balltalentene. Dem som kan sette fart og som har teknikk som går utenpå det fleste andre. Det er disse det er gøy å se på. Det er de som krydrer håndballen.

Det er bare å se på Luka Cindric. Men mot Norge håper vi han har en dårlig dag.