Tre jenter straffes hardt etter doping i U19-EM

LANDSLAGSSPILLER: Antonina Skorobogatsjenko i aksjon for Russland i kamp med Ungarn under EM i 2016.
LANDSLAGSSPILLER: Antonina Skorobogatsjenko i aksjon for Russland i kamp med Ungarn under EM i 2016. Foto: Bjorn Lindgren
Russisk idrett rammes av nok en dopingskandale.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) offentliggjør på sine nettsider at tre utøvere fra Russlands sølv-lag fra U19-EM i i Slovenia i fjor sommer er tatt i doping.

Antonina Skorobogatsjenko, Maria Duvakina og Marija Dudina er alle utestengt i 20 måneder etter å ha testet positivt for meldonium.

Den ene av de tre jentene, Skorobogatsjenko, har tidligere spilt for det russiske A-landslaget, blant annet mot Norge under EM i 2016.

I tillegg til suspensjonen mister de tre sølvmedaljen, men har muligheten til å anke straffen til EHFs ankedomstol.

– Det er forferdelig at dette skjer i et U19-EM. Det er bare trist at så unge utøvere blir involvert i dette. Det hører ingen steder hjemme, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Det er jo bare en forlengelse av den organiserte russiske dopingen. Det føyer seg bare inn i rekken. Russisk idrett er gjennomsyret, ikke bare i individuelle utholdenhetsidretter, men også i lagidrett.

– Ikke med vilje

I uttalelsen kommer det frem at en spiller testet positivt i hovedrunden, mens de to andre avla positive prøver i sluttspillet.

EHF-domstolen har lagt til grunn at spillerne ikke mente å jukse, og har derfor redusert standardstraffen med noen måneder.

– Panelet har notert at spillerne mente ikke å jukse når de inntok det forbudte stoffet, og at spillerne har bevist at de ikke inntok stoffet med viten og vilje. At spillerne innrømmet regelbruddet ble også tatt med i beregningen.

Foreløpig er ikke Russland fratatt sølvmedaljen som nasjon, men EHF skriver at videre straff mot Det russiske håndballforbundet er mulig, siden flere enn to spillere er funnet skyldig i brudd på antidopingreglene.

Forbudt

Meldonium ble fra 1. januar 2016 oppført på Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) sin dopingliste.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad er overrasket over at utøvere fremdeles blir tatt for dette.

– Jeg synes det er veldig rart at de blir tatt for det nå. Om det skulle stemme at de ikke har tatt det med vilje, burde de hatt rutiner for å stoppe det. Man er forbi den perioden der man kan slippe unna med å bli overrasket over at meldonium er på forbudslisten, sier Kaggestad.

At stoffet ble forbudt utløste et skred av positive dopingprøver, siden bruken av medisinen, normalt sett brukt til hjelp med hjerteplager, var utbredt blant russiske toppidrettsutøvere mens det var lovlig.

Slapp billig

Blant de som ble tatt for stoffet i vårmånedene 2016 var tennisstjernen Maria Sjarapova og svømme-esset Julija Jefimova.

Sistnevnte slapp fri, etter at hun hevdet at hun hadde sluttet å ta stoffet før 1. januar, men at det fremdeles kunne sporet på dopingprøver. Sjarapova hevdet på sin side at hun ikke hadde fått med seg at stoffet var blitt forbudt og ble utestengt. Hun er nå tilbake og spiller i disse dager Australian Open.

– De skal ha hatt et bra forsvar for å overbevise om at dette ikke var gjort med vilje, spesielt når man vet Russlands utstrakte bruk av dette middelet, sier Mads Kaggestad.

– Likevel vil jeg si at 20 måneder er en relativt streng straff. De har latt tvilen komme dem litt til gode, men samtidig er det ikke slik at de har sluppet unna straff. Det kan sammenlignes med Therese Johaug-saken. Hun tok noe hun ikke trodde var farlig å ta. Det er trolig det samme her.

Slik funker det

– Det er et stoff som optimaliserer energiomsetningen i hjertet under oksygenmangel. Stoffskiftet i hjertet legges om slik at det kreves mindre oksygen og hjertet jobber litt lettere under forhold med lite oksygen (som f.eks. ved hjerteinfarkt og angina pectoris (hjertekrampe)), sa Antidoping Norges Per Wiik Johansen om stoffet i mars 2016.

Det var likevel usikkerhet rundt effekten på friske hjerter.

– Bakgrunnen for at det ble satt på dopinglisten var at det var gode holdepunkter for relativt utbredt bruk innen idretten, basert på analysedata fra ulike WADA-akkrediterte laboratorier, og da spesielt innen utholdenhets- og styrkeidretter, forklarte han.

Likevel blir altså tre unge russiske håndballspillere tatt for stoffet sommeren 2017, men det blir konkludert med at det ikke var med vilje.

– Det er i tilfelle slett håndverk av det medisinske personellet, men viser hvor viktig det er å sjekke selv. Der har utøverne et særskilt ansvar, sier Mads Kaggestad

Lik TV 2 Sporten på Facebook