Ubaydullah Hussain dømt for rekruttering til IS

Ubaydullah Hussain er dømt i Borgarting lagmannsrett. Her avbildet under en tidligere rettssak i Oslo tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ubaydullah Hussain er dømt i Borgarting lagmannsrett. Her avbildet under en tidligere rettssak i Oslo tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar
Den profilerte islamisten er dømt til ni års fengsel, i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I lagmannsretten ble Arslan Ubaydullah Hussain, som er hans fulle navn, funnet skyldig i å ha deltatt i terrororganisasjonen Islamskstat (IS), til tross for at han ikke har oppholdt seg i områdene terrorgruppen kontrollerte i Syria og Irak på den tiden.

I tillegg er 32-åringen funnet skyldig i å ha rekruttert to personer til terrororganisasjonen, og å ha ytt økonomisk og annen materiell støtte til terrororganisasjonen.

«Hussain har utvilsomt i hele tiltaleperioden forstått at ISIL var en terrororganisasjon og forstått at hans aktiviteter i Norge, på samme måte som tilsvarende aktiviteter til personer i andre vestlige land, var viktige bidrag til ISILs ideologiske og militære fremgang i regionen», heter det i dommen.

Det er blitt klart at Hussain anker dommen.

Retten ikke i tvil om at Hussain deltok

32-åringens forsvarere, John Christian Elden og Ulrik Sverdrup-Thygeson, anførte i retten at dette var den første deltakter-rettssaken på verdensbasis mot en som ikke har vært i Syria og Irak, og at det dermed var usikkert om det rammes av straffeloven.

Retten mener derimot at det ikke er noen relevant usikkerhet rundt forståelsen av loven, og at «en naturlig forståelse av lovens ordlyd «deltar» fanger klart opp Husains virksomhet».

«ISIL er en av de verste terrororganisasjonene i vår tid. Lagmannsretten er heller ikke i tvil om at Hussain tidlig i tiltaleperioden forsto at dersom innholdet i den samlede virksomheten ble avdekket, så var han skyldig i straffbar deltakelse i en terrororganisasjon», står det videre i dommen.

Hussain har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i desember 2015, og får dermed fratrekk i dommen på 777 dager.

Rekrutterte to personer til IS

Den ene av de to personene Hussain rekrutterte til terrororganisasjonen, var den etnisk norske konvertitten Thom Alexander Karlsen. Han reiste til Syria i september 2014, og ble senere drept i kamp for terrorgruppen i mars 2015.

Den andre var en etnisk norsk konvertitt som ble dømt sammen med Hussain i tingretten. Konvertitten var 18 år gammel da han i juni 2015 ble pågrepet på Landvetter flyplass utenfor Gøteborg. Påtalemyndigheten mente da at han var på vei til IS i Syria, og han ble i fjor dømt til to år og ti måneders fengsel for dette, og anket ikke.

I lagmannsretten hevdet Hussain at han hadde «tilfeldig og begrenset kunnskap om de personer som reiste ned til Syria. Han har ikke hatt forhåndskunnskap om at deres siktemål har vært å slutte seg til ISIL». I tillegg hevdet han at han «hans bidrag i så fall har vært minimal og ikke avgjørende for at reisen ble gjennomført».

Hussain anket tingrettsdommen på ni år fra 4. april i fjor, der han også ble dømt til ni års fengsel. Straffen er likevel ett år kortere enn aktors påstand.

– Viktig med en så streng dom

Statsadvokat Fredrik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet sier til TV 2 at de er fornøyd med signaleffekten en så alvorlig dom har.

– Vi er meget tilfreds med dommen. Retten har trodd oss på at Ubaydullah Hussain har drevet med rekruttering, og vært en tilrettelegger og et talerør for IS.

– Vi er også svært fornøyd med at han ble dømt for rekruttering. Det er viktig med en så streng dom, for å vise alvoret i saken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook