Perfekte boller med Wenches grunnoppskrift på hvetedeig

Med denne oppskriften kan du lage så mange bollevarianter du klarer. Wenche gir deg også tips på glutenfrie alternativer.

Har du lyst på kanelboller, skolebrød, kringle eller kanskje hveteboller med rosiner? Denne hvetedeigen gir deg mange muligheter og du kan forme den akkurat som du ønsker.

Oppskriften er inspirert av bakeren i Lom, Morten Schakenda.

Du får best resultat om du bruker kjøkkenmaskin med eltekrok.

Oppskrift på hvetebakst

1 kg hvetemel

275 – 300 g sukker

1 egg kan sløyfes for de som ikke tåler egg

1 ½ pakke fersk gjær

3 ts kardemomme

1 ts salt

6 dl hel melk

300 g mykt smør

Slik gjør du det

Ha alt det tørre i bakebollen. Fersk gjær smuldres opp i melet. Varm melken og eggene til fingervarm (ca 30 grader). Tilsett væsken i melblandingen mens maskinen går. Tilsett mel til passe konsistens, heller litt for lite enn for mye! Elt deigen i kjøkkenmaskin i 12-15 min.

Tilsett mykt smør, 1- 2 ss av gangen. Elt deigen til alt smør er eltet inn og elt videre i ca 10 min.

Dekk til bakebollen og sett til heving i minst 1 time, gjerne 1 ½ time. Ta deigen ut på bakebordet og form til ønsket bakverk.

Små bakst stekes på midterste rille ved 225 grader i 12 -15 min avhengig av størrelse. Større bakst som for eksempel kringle eller kanelbollekake stekes ved 200 grader i 20 -30 min.

Avkjøl på rist.

Frysing, avkjøl helt, legg i fryseposer. Tines i romtemperatur og varm ev litt i varm stekeovn 200 grader før servering.

Glutenfri oppskrift

1 boks kesam

3 dl varmt vann

2 ss fiberhusk

70 g (3 ss) jyttemel

1 1/2 dl sukker

1 ts kardemomme

50 g gjær

6 ss rapsolje til baking

1 ts salt

1 pk Semper finmel, (uten fiber til fine boller m/fiber til grovere)

Fremgangsmåte

Ha kesam i en arbeidsbolle og tilsett varmt vann (bruk kesam boksen - nesten full. Pass på at det ikke blir for varmt.) Rør sammen; tilsett fiberhusk og jyttemel og la kjøkken maskinen gå i ca 5 - 8 min og få en fin struktur på deigen..

Blandingen skal nå være” fingervarm”. Tilsett gjær, olje, salt, semper mel, sukker og kardemomme. Elt godt sammen, dekk til og sett til heving i 30 min.

”Smør” bakebord og hendene med litt rapsolje, trill ut en lang pølse og del opp i passe biter til boller.

Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og la heve i ca 40 min.

Pensle med egg, melk eller vann tilsatt litt sukker for å få gylden farge på bakverket.

Stek ved 225 oC på midterste rille i 12-15 min.

Bollekake med vaniljefyll

Prøv deg på en bollekake. Wenches versjon er med vaniljefyll, men her er det bare fantasien som stopper deg.

Bollekake med vaniljefyll
Bollekake med vaniljefyll

Ta 1/3 av deigen, kjevler den tynt ut og legger den over i en bakepapir-kledt langpanne. Fordel over vaniljekrem. Resten av deigen kjevles ut og smøres med et tynt lag mykt smør og drysses med sukker og kanel.

Skjær i ca 2 cm tykke skiver og sett i langpannen, litt mellomrom mellom hver kanelsnurre, slik at de vil ese sammen ved etterheving. Dekk med et klede og etterhev ca 1 time. Pensle med egg og stek på midterste rille i varm stekeovn 200 oC i 15-20 min.

Fyll kan også være:

- makronmasse eller vaniljekrem og rosiner til kringle

- smørkrem med kanel og brunt sukker

- fast / tykt syltetøy og ev vaniljekrem

- skolebrød -vaniljekrem, melis og kokos