Politiet: – Janne Jemtland (36) ble drept hjemme

BRUMUNDDAL/OSLO (TV 2): Den drapssiktede ektemannen erkjenner ikke straffskyld, men har knyttet seg til situasjonen.

Politiadvokat Andre Lillehovde van der Eynden i Innlandet politidistrikt opplyste på en pressekonferanse fredag at de nå anser seg som ferdig med det krimtekniske arbeidet ved boligen til Janne Jemtland og ektemannen.

Arbeidet har gjort at politiet nå går ut med at de mener boligen til ekteparet er åstedet for drapet.

– Vi bekrefter at eiendommen som sådan er det vi betrakter som åstedet for handlingen, sier van der Enyden.

Han ønsker ikke å gå i detalj om resultatene av obduksjonen av 36-åringen, eller hva ektemannen har forklart.

– Vi har en klar teori om hvordan vi mener ting har skjedd. Denne er presentert for Hedmarken tingrett, som er enig med politiet i at det er skjellig grunn til mistanke, sier van der Eynden.

– Har forklaring på blodsporene

Ektemannen er siktet for drapet på 36-åringen.

– Siktede avhørt omfattende, en rekke ganger. Har vært villig til å forklare seg, erkjenner ikke straffskyld, men knytter seg til situasjonen da Janne Jemtland døde. Han har også vært opphav og bakgrunn for opplysningene som lot politiet lokalisere Janne Jemtland. Det var han som ledet oss til Eid bro, og som førte til at Janne Jemtland ble funnet, sa politiadvokaten på pressekonferansen.

Politiet er ferdig med de kriminaltekniske undersøkelsene i boligen til Janne Jemtland og hennes drapssiktede ektemann i Brumunddal.
Politiet er ferdig med de kriminaltekniske undersøkelsene i boligen til Janne Jemtland og hennes drapssiktede ektemann i Brumunddal. Foto: OLAV T. HUSTAD WOLD / TV 2

Samtidig påpekte han at de ut fra etterforskningsarbeidet og avhør av ektemannen, har en forståelse av de to blodsporene som stammet fra den drepte 36-åringen, som ble funnet på to forskjellige steder i Brumunddal.

– Vi har en klar formening om hendelsesforløpet. Det ligger i det jeg sier at vi har en teori om hvordan ting har skjedd, og som forklarer de sporene som har vært sentrale i saken. Vi kan ikke gå inn og forklare disse sporene eller hvilke bevis vi besitter. Det hører hjemme et annet sted, og til en annen tid, sier van der Eynden.

Han opplyser at en av årsakene til at de ikke ønsker å gå inn i detaljene i saken, er hensynet til Janne Jemtlands familie.

– Det er andre hensyn å ta her også. Først og fremst hensynet til de pårørende og etterlatte. Dette er en tragisk sak med uante konsekvenser for de etterlatte.

Politiet har gjennomført undersøkelser hos en MC-klubb der den drapsiktede mannen inntil nylig var styreleder i, men politiadvokaten presiserer at dette ikke var en razzia.

– Representanter fra MC-klubben var til stede og hadde forståelse for politiets behov og samarbeidet, sa van der Eynden.

Var savnet i over to uker

Janne Jemtland ble sist sett i live natt til fredag 29. desember. Da hadde hun og ektemannen vært på fest på Veldrom samfunnshus i Brumunddal, men tatt taxi hjem sammen før klokken 2.

Under etterforskningen fant politiet spor av blod som tilhørte Janne på to ulike steder i Brumunddal. Telefonen hennes slo også inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum ved 05.50-tiden 29. desember.

Ektemannen meldte henne savnet på morgenen 30. desember, men politiet startet ikke søk før dagen etter, da ektemannen ringte på nytt og fortalte at Janne fortsatt ikke var kommet hjem.

Han ble pågrepet, siktet for drap fredag 12. januar, etter at politiet hadde gjort omfattende undersøkelser i parets bolig. Bakgrunnen for pågripelsen var funn gjort av kriminalteknikere i boligen.

Jemtland ble funnet død i Glomma ved Eidsbrua i Våler kommune, rundt en times kjøretur fra Brumunddal.

Dømt for grov vold mot innvandrer

Den drapssiktede ektemannen er tidligere dømt for vold og ordensforstyrrelse tidlig på 90-tallet. I en dom fra 1991 som TV 2 har fått innsyn i, kommer det frem at ektemannen er dømt for grov vold mot en mannlig flyktning fra Vietnam. Janne Jemtlands ektemann har ifølge dommen slått og sparket offeret, slik at han ble sykmeldt i over to uker.

TV 2 har tidligere snakket med offerets sønn, Hai Hang, om hvordan han opplevde hendelsen i 1991.

– Min far kom hjem, og jeg husker han lå i gangen i sitt eget blodbad. Som 13-14-åring var det ganske tøft for meg å se det. Jeg var rett og slett livredd, sa Hang, under et intervju i 2015.

Ektemannen er også dømt for tyveri av en gressklipper, og for å ha skadet en gjenstand som tilhørte en annen person. Han ble dømt til fem måneders fengsel.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook