Usa-turnere konfronterer legen i retten:

– Små jenter er ikke små for bestandig

Landslagsturnere konfronterte den tidligere laglegen, Lawrence Nassar, med hjerteskjærende overgrepshistorier i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I alt 150 jenter og kvinner har som følge av #metoo-kampanjen stått fram å fortalt om overgrep fra den tidligere laglegen for turnlandslaget i USA, Larry Nassar (54).

Onsdag startet rettssaken, og over 100 av ofrene står på vitnelista. Nassar kan forvente en minimumsstraff på 25-40 år i fengsel, melder nyhetsbyrået AP.

Aktoratet krever livstid.

Se utdrag av de opprivende vitneforklaringene øverst i saken.

Nassar er allerede dømt til 60 år i fengsel for besittelse av overgrepsmateriale, og har innrømmet at han har befølt turnjenter. Han har i retten bedt ofrene om tilgivelse, men møter lite sympati. Omfanget av overgrepene blir stadig mer sjokkerende.

Nasser jobbet ved USAs turnforbunds treningssenter i Indianapolis og skal ha utnyttet sin rolle som lege for å forgripe seg på unge turnjenter i en årrekke.
Nasser jobbet ved USAs turnforbunds treningssenter i Indianapolis og skal ha utnyttet sin rolle som lege for å forgripe seg på unge turnjenter i en årrekke. Foto: JEFF KOWALSKY

Torsdag vitnet en rekke landslagsturnere mot legen.

Kyle Stephens var den første som vitnet. Hun fortalte at overgrepene mot henne startet allerede i seksårsalderen, da foreldrene var venner med Nassar. Overgrepene skal ha fortsatt til hun var 12 år.

Faren tok sitt eget liv

Da hun fortalte om overgrepene til foreldrene, ble Nassar konfrontert, men benektet alt. Hun sier at foreldrene trodde på Nassar, og at hun nå tror at farens selvmord henger sammen med sin egen skam og selvforakt etter at han forsvarte Nassar.

– Kanskje du har funnet det ut nå. Men små jenter er ikke små for alltid. De vokser opp til sterke kvinner som kommer tilbake for å knuse deg, sa Stephens i en sterk melding til overgiperen sin.

– Jeg trodde jeg skulle dø

– Doktor Nassar var ingen lege. Han etterlot arr på sjelen min som aldri vil forsvinne, sa McKayla Maroney via et brev som ble lest opp i retten.

McKayla Maroney forteller at overgrepene også skjedde under OL i London der hun tok gull og søvmedalje.
McKayla Maroney forteller at overgrepene også skjedde under OL i London der hun tok gull og søvmedalje.

– Han er et monster (...) Den skumleste kvelden skjedde da jeg var 15. Han hadde gitt meg en sovepille på flyet. Da jeg våknet var jeg alene med ham på hotellrommet, mens han drev og «behandlet meg» Jeg trodde jeg skulle dø den natten, står det i brevet som leses opp.

McKayla Maroney, som var en del av det amerikanske turnlaget som vant OL-gull i 2012, fortalte allerede i oktober at hun hadde blitt misbrukt av landslagslegen.

Ifølge turneren skal det seksuelle misbruket ha startet da hun bare var 13 eller 14 år gammel.

– Hvordan våger du be om tilgivelse

Jamie Dantzscher var med i OL-troppen til Sydney i 2000. Hun ga også et sterkt og knusende vitnemål mot Nassar.

Jamie Dantzscher under sin vitneforklaring torsdag. REUTERS/Brendan McDermid
Jamie Dantzscher under sin vitneforklaring torsdag. REUTERS/Brendan McDermid Foto: Brendan Mcdermid

– Du vant tilliten vår. Du manipulerte oss. Jeg har ikke tall på de ganger du ga meg behandling, og utnyttet meg for dine egne forvrengte seksuelle behov, sier hun.

– Jeg skal ikke gjenta det du gjorde mot meg, for jeg vet at en forkvaklet person som deg ville nyte det. Du er ikke lei deg for det du gjorde. Du er bare lei deg fordi du ble tatt.

– Hvordan våger du å be om vår tilgivelse, raser Dantzscher.

Mange toppturnere står fram

Dommer Rosemarie Aquilina har allerede hørt historiene til flere titalls jenter som anklager Nassar for overgrep. Noen av dem har bedt om anonymitet.

Blant dem som har stått offentlig fram er kjente turnere som Simone Biles, Gabby Douglas, McKayla Maroney, Aly Raisman, Lyndsey Carr, Nicole Walker, Nicole Reeb, Helena Weick, Jamie Dantzscher, Chelsea Williams, Lindsey Lemke og Gwen Anderson.

Flere av jentene beskriver legen som ondskapen selv, og at overgrepene skjedde systematisk over mange år. Flere av dem sier overgrepene overskygger alle idrettslige seire og gleder.

Også en av trenerne, og moren til et offer som tok sitt eget liv i 2008, tok ordet i rettssalen torsdag.

– Bare så det er sagt: Dra til helvete! ubrøt trener Thomas Brennan som fulgte Gwen Anderson i retten. Han var en av trenerne som sendte de unge jentene til legen for å få behandling.

Gymnast begikk selvmord

Moren til Chelsea Markham, Donna Markham, fortalte retten hvordan Nassars seksuelle overgrep hadde knust datteren psykisk. Hun fortalte gråtende hvordan datteren hadde betrodd seg til henne om at legen hadde ført fingeren sinn inn i henne uten handske mens moren var i samme rom som henne.

Donna Markham storgråt under vitnemålet sitt.
Donna Markham storgråt under vitnemålet sitt. Foto: Brendan Mcdermid

– I 2009 tok hun sitt eget liv. Hun taklet ikke smerten mer. Det er snart ti år siden. Hun var 23 år. Nå ville hun vært 33, og jeg savner henne hver eneste dag. Alt startet med Nasser og det ble bare verre og verre, sa Markham.

Ba om fritak fra retten

Nasser jobbet ved USAs turnforbunds treningssenter i Indianapolis og reiste med representasjonslagene til ulike stevner. Turnerne retter også kritikk mot forbundet for å ikke ha fulgt bedre med på hva som skjedde i turntroppen.

Flere og flere kvinner har ønsket å stå fram med sine historier i retten. Nassar skrev et brev til dommere der han sa at han ikke var psykisk sterk nok til å sitte i retten og høre jentene fortelle sine historier.

Dette provoserte dommer Aquilina, som svarte avvisende at dette var «tullball» og at å sitte i fire dager å høre om sine egne ugjerninger ikke kan sammenlignes med de lidelsene han har påført en rekke kvinner.

Dommen mot Nasser faller neste uke.