MINDRE MAT: Isbjørnene merker allerede klimaendringene og må gå nærmere mennesker for å få tak i mat, noe som sjelden vil ende bra for bjørnene.
MINDRE MAT: Isbjørnene merker allerede klimaendringene og må gå nærmere mennesker for å få tak i mat, noe som sjelden vil ende bra for bjørnene. Foto: David Goldman / AP Photo

Ny studie: Avlyser skrekkspådom

En ny studie viser at temperaturøkningen på jorda likevel ikke vil bli så kraftig som vi tidligere hadde forventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelig har det kommet forskning som har gode nyheter på klimafronten:

En ny studie gjennomført av forskere ved universitetet i Exeter i England, viser at temperaturen på jordas overflate ikke vil øke med fire til fem grader innen år 2100, som tidligere forventet.

Nå har forskere ifølge The Guardian, funnet at temperaturen på jorda vil øke med maksimalt 3,4 grader innen år 2100.

– Studien vår avviser både de veldig lave og veldig høye temperaturendringene, sier Peter Cox, professor ved universitetet i Exeter, som står bak studien.

Utelukker de verste scenarioene

Hittil har man ikke klart å finne ut hvor mye jordas temperatur vil øke dersom mengden CO2 i atmosfæren dobles. De siste 25 årene har FNs klimapanel dermed basert seg på en temperaturøkning på mellom 1,5 og 4,5 grader, men nå har Cox og kollegene gitt et mer presist tall; en økning på mellom 2,2 og 3,4 grader.

Forskerne mener at den mest sannsynlige økningen er 2,8 grader.

Funnet utelukker noen av de verste klimakrisene, men ifølge forfatterne bak studien er ikke dét en grunn til å bremse arbeidet mot klimaendringene.

– Vi vil fortsatt se betydelig oppvarming og påvirkninger av dette gjennom århundret, hvis vi ikke øker ambisjonene våre om å redusere CO2-utslipp, sier Piers Forster, direktør for Priestley Internasjonale Klimasenter på Universitetet i Leeds.

Små økninger har store konsekvenser

Hvor effektivt man klarer å kutte utslipp, effektivisere energibruk og utvikle teknologi som fjerner CO2, avgjør om klimaendringene blir overkommelige eller om vi går inn i en epoke fylt av flere og større humanitære kriser.

Selv en mindre temperaturøkning vil nemlig også ha store konsekvenser. Med økningen på én celsius, som vi har i dag, opplever man allerede mer ekstremvær, dødelige tørker og høyere havnivåer.

Klimaendringene vil man også merke på andre måter enn det som har direkte med vær og vind å gjøre. Europa vil for eksempel få en kraftig økning av klimaflyktninger.

Norsk forsker: – Beroligende

Forskningsleder i Cicero, senter for klimaforskning, Bjørn Hallvard Samset sier til NRK at dette er spennende og viktig forskning.

– Noen av de aller skumleste mulighetene kan vi nå forhåpentlig se bort fra, hvis vi stoler på dette studiet. Det er for så vidt veldig beroligende. Det har vært en urovekker, sier Samset.

Han presiserer likevel at jorda fortsatt vil blir varmere og at enkelte steder kan bli nærmest umulig for folk å bo i fremtiden.