Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det danske forbrukerrådet Tænk har testet hvordan nye smarttelefoner klarer seg i regn og vann.

Selv om mange av telefonene overlevde strabasene, er rådets anbefaling klar:

– Ta aldri telefonen med ut på badet hvis du skal dusje. Det er en risiko for at det kommer damp og fukt inn i den som kan sette seg på innsiden av skjermen eller kameraets objektiv, sier rådets prosjektleder for Test og Analyse, Mikkel William Nielsen, til BT.

– Det avhenger av fuktighetsnivået, men hvis telefonen befinner seg i et fuktig område over lengre tid, er det en klar risiko, sier Andrés Faíña, adjunkt ved Institut for Datalogi på IT-Universitetet i København.

FORSKER: Mikkel William Nielsen i forbrukerrådet Tænk. Foto: Tænk
FORSKER: Mikkel William Nielsen i forbrukerrådet Tænk. Foto: Tænk

Farligst med vintervær

Faíña forklarer at vann kan sørge for kortslutninger og defekter i elektronikken.

Det samme gjelder kondensvann.

– Hvis det er varmt i rommet, er det mer fuktig i luften, og så har du mer fukt i mobilen. Hvis du så går ut, hvor det er kaldere, vil vannet kondensere og skape små vanndråper inne i mobilen, som kan skade det elektroniske kretsløpet, sier han.

Faíña sier at mange ikke tenker over at selv om vannpåvirkningen ikke er så kraftig som ved for eksempel regn, kan effekten være den samme.

Han mener det verste er å ta telefonen med fra et fuktig baderom, og deretter ut i vinterværet.

– Det tenker man kanskje ikke over, at hvis man går i dusjen og legger telefonen på badet med mye damp, så risikerer du at den setter seg på innsiden av telefonen og fører til skavanker, sier han.