App app app! Det hjelper ikke bare å laste de ned - du må bruke de også.
App app app! Det hjelper ikke bare å laste de ned - du må bruke de også. Foto: TV 2 hjelper deg

Test av treningsapper:

Gratis-appen danker ut sine dyre konkurrenter

TV 2 hjelper deg (TV 2): I stedet for å betale i dyre dommer for treningsmedlemsskap eller PT, kan årets nyttårsforsett gjennomføres hjemme i stua.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med fulle treningssentre og et rykende ferskt nyttårsforsett kan en app virke som en god løsning for å få til treningen man har planlagt i det nye året.

Flere apper kan i tillegg gi deg treningsopplegg som må følges over tid, men er det effektivt?

– Det at man blir utfordret til å trene oftere enn en til to ganger i uka på treningssenter som gjennomsnitts-personen gjør, det tror jeg har en effekt, sier Christine Lundkvist, som er fysioterapeut og personlig trener hos Volvat medisinske senter.

Sammen med TV 2 Hjelper deg har de vært med å vurdere treningseffekten av fire treningsapper, som lover å få deg i bedre form: Nike Training Club, Sworkit, 7 Minutes Workout og Fit30.

Christine Lundkvist fra Volvat medisinske senter tar en kroppsanalyse av Rachel Øveraas. Foto: Glenn Aaseby
Christine Lundkvist fra Volvat medisinske senter tar en kroppsanalyse av Rachel Øveraas. Foto: Glenn Aaseby

Se alle resultatene nederst i saken.

Lover ultimat fettforbrenning

Også personlig trener Martin Norum har vurdert appene ved å teste de over tre uker og vurdere treningsøktene. Ikke alle begeistrer like mye.

– Her er en seksminuttersøkt, som reklamerer med å være den ultimate fettforbrenner. Det er begrenset hvor mye du klarer å forbrenne på så kort tid, sier Norum.

Det er 7 minutes workout og Fit30 som gir korte, nesten daglige, økter og blant annet lover økt fettforbrenning. Øvelsene er enkle og kan gjøres uten utstyr, hjemme i din egen stue.

Nike Training Club og Sworkit har et større tilbud der de tilbyr både korte og lengre økter innenfor cardio, styrke og yoga. Med Nike kan du i tillegg velge økter der du kan legge på vekter.

Slik er testen gjennomført

I tillegg til å bli testet og gjennomgått av personlig trener Martin Norum, har alle appene blitt testet over syv uker av fire forskjellige kvinner. Anette Sivås (40), Kristin Post (35), Kristin Joakimsen (49) og Rachel Øveraas (39) har testet hver sin app, og brukt disse fra november til januar. Målet har vært å trene minst tre ganger i uka, eller oftere hvis appen legger opp til det.

Kristin Joakimsen, Kristin Post, Rachel Øveraas og Anette Sivås har testet hver sin app. Foto: Glenn Aaseby
Kristin Joakimsen, Kristin Post, Rachel Øveraas og Anette Sivås har testet hver sin app. Foto: Glenn Aaseby

Kondisjon, samt forholdet mellom fett og muskler har blitt målt på Volvat medisinske senter før og etter testperioden. Til dette er det gjennomført test av oksygenopptak (VO2 max-test), samt en kroppsanalyse med en bioimpedansemåler som blant annet måler sammenhengen mellom fett, vann og muskler i kroppen.

Her skal man helst ikke miste muskelmasse, og heller gå ned i fettprosent og visceralt fett som er fettvevet som befinner seg i kroppens hulrom rundt mageregionen. Dette fettet kan være farlig og føre til alvorlige lidelser som diabetes 2, høyt blodtrykk og hjerteproblemer. Fra 1 – 12, indikerer at brukeren har et sunt nivå av visceralt fett.

Fit30: Hjemmetrening

Pris: 85,-

Terningkast 2

Om appen: Appen har åtte ulike utfordringer, som hver tar 30 dager å fullføre, deriblant "Ultimate fettforbrenner", "Absolutely Killer abs" og "Bubble butt". Legger opp til nesten daglig trening, men med korte økter på 6-15 minutter.

Kristin: Appen er veldig brukervennlig. Den kan brukes hvor som helst. Appen gir meg ikke lyst til å gjenta rundene, da det er litt ensformig. Alt i alt følte jeg ikke at appen gir meg den den lover, men, gledelig nok, jeg har fått bedre spenst! Denne appen er et godt supplement til annen trening, som etter en løpetur for eksempel, men alene og som eneste treningsform vil jeg ikke anbefale den.

Martin: Håpløse påstander. ”Ultimate fat burner” består av økter på 6-15 minutter. Det er veldig begrenset hvor mye energi som kan forbrennes på denne tiden. Ensformige økter. Enkelt å gjøre hvor som helst uten utstyr, men veldig begrenset kvalitet på appen og øktene.

Resultater: Kristin klarte ikke gjennomføre oksygenopptaktesten men har gått ned 2,6 kilo på syv uker og en prosent i fettprosent. Hun har imidlertid også mistet en kilo muskler. Det viserale fettet har gått ned fra 8 til 7.

7 Minutes Workout

Pris: Gratis, kan utvides ved kjøp i app.

Terningkast 1

Om appen: Korte økter på syv minutter som kan gjøres hvor som helst uten utstyr. 12 øvelser utføres i 30 sekunder med 10 sekunders pause i mellom. Lover at treningen skal tilsvare vanlig trening på over en time. Kan tilpasses ulike nivåer.

Kristin: Appen passer til noen som ikke har trent på veldig lenge. Synes den er noe kjedelig. Man får pulsen opp og kan gi ganske mye, men blir veldig ensformig trening. Jeg brøt treningen da jeg følte jeg gikk tilbake i form, og styrke.

Martin: Fremstår som den minst brukervennlige med dårligst animasjoner. Programmer som retter nesten utelukkende mot vektreduksjon. Samtidig er det svært mye fokus på mage (som også gir mindre energiforbruk enn å fokusere på større muskelgrupper). Helt ok utvalg av programmer, men veldig mye likt.

Resultat: Kristin brøt med appen etter to uker og har derfor ikke gjennomført oppfølgingstesten.

Nike Training Club

Pris: Gratis

Terningkast 5

Om appen: Appen tilbyr treningsopplegg og enkeltøkter. Bruker kan velge mellom cardio, styrke og yoga. Finnes programmer både med og uten vekter, tilpasset ulike nivåer.

Rachel: Brukervennlig app som viser øvelsene bra og legger opp til trening hvor som helst. Stort utvalg med mye variasjon, samt både korte og lange økter. nesten for mye å velge mellom. Personlig merker jeg at appen ikke er nok. Jeg trives nok best med å trene organisert med andre på timer og ha muligheten til å veksle der. Men jeg vil fortsette å bruke appen som et supplement til annen trening.

Martin: Lett å forstå, gode videoer med instruksjoner, for det meste fin teknisk utførelse. Opplever at informasjonen som kommer er korrekt. Denne appen tror jeg mange kan få bra utbytte av. Det finnes mange vanskelighetsgrader, økter både med og uten utstyr og med forskjellig varighet. Opplever at det er fornuftig satt sammen.

Resultat: Rakel har gått ned 1,4 kilo på syv uker og en prosent i fettprosent Det viserale fettet har hold seg stabilt på 5. På oksygenopptaktesten er resultatet det samme som før hun begynte med appen.

Sworkit

Pris: 399,- for 3 mnd

Terningkast 4

Om appen: Bredt tilbud av økter for mange mål, med forskjellig lengde. Kan velge mellom cardio, lett styrke og yoga. Har ingen tilbud om økter med eksternt utstyr. Kan kobles opp mot spillelister i Spotify.

Anette: Brukervennlig og positivt at man kan kjøre både korte og lengre økter. Jeg har hatt godt utbytte av appen. Spesielt når jeg vet at jeg vanligvis er litt dårlig på å trene i desember. Blir utfordret nok, og må etter hvert prøve flere av programmene. Til våren kan også øvelsene kjøres ute. Savner litt det sosiale med å ta timer på treningssenter. Vil fortsette å bruke appen i kombinasjon med annen trening.

Martin: Veldig like økter. Med premium tilgang kan man sende melding til en trener om man lurer på noe, flott. Men usikker på kompetansen til de som svarer. Flott oversikt og intuitivt system. Liker ikke hvordan de promoterer enkelte av øktene ”Focused toning”, ”fit in 5 minutes” m.m som ikke stemmer.

Resultat: Anette har gått ned 0,7 kilo på syv uker og en prosent i fettprosent. Det viserale fettet har gått ned fra 5 til 4, som er svært bra. På oksygenopptaktesten har hun gått opp til 46,7 til 42,5. Anette er 40 år og anbefalt resultat her for kvinner mellom 40-49 er 38.