PÅ AN IGJEN: Kristian Bjørnsen er Norges toppscorer så langt i EM.
PÅ AN IGJEN: Kristian Bjørnsen er Norges toppscorer så langt i EM. Foto: Ruud, Vidar

Han elsker å vinne, og hater enda mer å tape - selv mot sjuåringer

Nå er det vinn eller forsvinn for Norge. Og da blir Kristian Bjørnsen viktig.

Gruppespillet er over og Norge er nå tre kamper unna en semifinale i EM.

Og selv om det er mellomspill, så er det i realiteten vinn eller forsvinn for Norge. De tre kampene må vinnes.

Tapet for Frankrike gjør at Christian Berges gutter ikke tåler noe feilskjær i mellomrunden dersom de skal holde liv i medaljedrømmen.

Nå er Serbia, Kroatia og Sverige Norges neste motstandere.

Først ut er et skadeskutt serbisk mannskap, der det er flere stjerner som ikke er med enn som er med til EM.

De to største stjernene i troppen var Marko Vujin og Petar Nenadic. Vujin er sendt hjem skadet, mens Nenadic har gjort det helt klart at han er ferdig på landslaget så fort EM er over.

Moralen er ikke helt på topp hos Jovica Cvetkovic' gutter. Den serbiske landslagssjefen har ikke vist seg like lysende på benken som han var som spiller på 1980- og 1990-tallet. Norge skal ikke se bort fra at man får et frimerke på Sander Sagosen. Cvetkovic har i hvert fall ikke lagt den gamle nøytraliseringsmetoden på hyllen.

Nenadic og Zarko Sesum er spillerne Norge må stoppe i dette oppgjøret. Og på en vanlig god arbeidsdag, så gjør de også det.

For Norge kom seg greit gjennom gruppespillet. En seier over Frankrike ville vært en bonus. Den fikk man ikke med seg. Likevel lever medaljehåpet.

Så spørs det om det var en forbannelse eller velsignelse at Sverige slo vertsnasjonen Kroatia.

Hadde Norge fått Kroatia i siste mellomspillkamp, så kunne EM-vertene vært ute av mesterskapet før de møtte Norge. Nå vil de i stedet være et såret dyr på hjemmebane, som vil slå grusomt tilbake. Og som fortsatt har en god sjanse til å nå semifinale - så fremt de ikke går på en sensasjonell smell mot Hviterussland.

Og det hadde vært veldig gøy med en ren kamp om semifinale mellom Norge og Sverige.

Etter en grusom start med tap for Island, så har Sverige reist seg mesterlig og går inn i mellomspillet med full poengpott etter at Serbia slo Island, og sendte dem ut av EM.

Det var virkelig en fryd å se hvordan Kristjan Andresson slo taktisk knockout på Lino Cervar. Det var taktisk klokskap mot balkansk arroganse.

Nå har aldri Cervar vært noen stor taktikker, men han brukte hele andre omgang på å rope på dommerne for å få fokus bort fra at han ikke hadde noen mottrekk til det som kom fra motsatt benk.

Jeg håper virkelig at laglederduellen mellom Christian Berge og Andresson får betydning. Norge kan ha rotet bort semifinalesjansen før det med tap for Serbia og/eller Kroatia.

En kamp om semifinale mellom Norge og Sverige vil være en stilstudie i gode forberedelser. To trenere som vil bruke alt de har av videomateriell og annen kunnskap om motstanderen til å legge en slagplan. Så blir det spennende å se hvilken av hærførerne som kan ta den andre i bakhold.

Det er ikke første gangen Norge er i mellomspillgruppe med Serbia, Kroatia og Sverige før.

I VM i 2005 møtte man strengt tatt Serbia i gruppespillet, der man tapte med ett mål i en krig av en håndballkamp. En ung Kristian Kjelling havnet i bråk med forsvarskjempen Goran Djukanovic på overtid, og til og med Svein Erik Bjerkrheim i TV 2s studio ble involvert i tumultene.

Men det var mellomspillkampene mot Kroatia og Sverige som skulle bli Norges gjennombrudd på den internasjonale scenen.

I første kamp var Kroatia motstander. Anført av Ivano Balic var da kroatene regjerende verdens- og OL-mestere. Men Gunnar Pettersen la en slu plan og styrte Norge til en imponerende 28-25-seier.

Så sto Sverige for tur. Svenskene hadde ikke bare vært storebror siden 1950-tallet. Norge var bare en liten rævedilter i forhold til svenskene.

Men Rune Skjærvold hadde dagen da alt gikk i mål, og trønderen var den store spilleren da Norge vant 34-31 og sto med muligheten til å ta seg til en sensasjonell semifinale. Dessverre ble Spania minst to nummer for store i siste kamp i mellomspillet. Et Spania som gikk hen og vant hele VM.

Plutselig var det umulige mulig for norsk herrehåndball. Plutselig var det bare ishockey Sverige hadde igjen der de var bedre enn Norge.

Ellers er Tsjekkia gruppespillets store overraskelse.

Laget som "alle" eksperter regnet som EMs svakeste, har i tur og orden slått både Danmark og Ungarn, og sensasjonelt tatt seg til mellomspillet.

Og EMs toppscorer heter faktisk Ondrej Zdrahala - som har en fortid i Bodø. Etter 14 mål mot Ungarn, så er han oppe i 25 mål. Det er fire mål flere enn nummer to på listen, som er Kristian Bjørnsen.

Norges høyrekant er egentlig verdt noen ord.

For han er et klasseeksempel på hvor langt en kan nå på vilje og vinnerinstinkt.

Bjørnsen var ingen barnestjerne. Han var faktisk ikke noen ungdomsstjerne heller. Men han elsker å vinne, og hater enda mer å tape. Da har du et godt utgangspunkt for å bli god i idrett.

Å se ham på håndballskoler da han spilte i Fyllingen var et kapittel for seg.

For tro ikke at Bjørnsen er den som lar en sjuåring vinne i "hauk og due" eller noen annen oppvarmingsøvelse. Neida, han løp det han hadde for å vinne. Og når han vant, så jublet han foran og med alle ungene.

Det er denne drivkraften som har tatt ham til Wetzlar og Bundesliga, men jeg blir overrasket dersom ikke en større klubb kommer på banen og vil ha ham. Kanskje allerede etter dette EM.

Han er også litt småcocky, på en sjarmerende måte. I Fyllingen fikk spillerne selv velge hvilken melodi som skulle spilles i hallen hver gang de scoret.

Da valgte Bjørnsen av alle ting Jan Eggums "På An Igjen".

Det blir litt småfrekt når Eliteseriens toppscorer hører "Så er vi på an igjen" hver gang han plasserte ballen i mål. Med et skjevt glis og en arm i været løp han taktfast tilbake og ventet på neste mulighet til å høre Eggum på høyttalerne.

Nå er det bare å håpe at han er "på an igjen" i mellomspillet, og så tar vi med glede en reprise på 2005 - bortsett fra ettmålstapet for Serbia.