Francis Ngannou (venstre) vant sin forrige kamp med en brutal knockout mot Alistair Overeem.
Francis Ngannou (venstre) vant sin forrige kamp med en brutal knockout mot Alistair Overeem. Foto: Jose Juarez

UFC-kjempens utrolige historie:

Fra hjemløs til tungvektsmester

For bare fire år siden var Francis Ngannou hjemløs. Nå kan han bli tungvektsmester i UFC, men først må han forbi ett siste hinder i Stipe Miocic.

UFC 220 går av stabelen lørdag kveld. Hele kampsportverdens øyne er rettet mot Francis Ngannou, som har en helt spesiell historie på sin vei mot MMA-toppen.

Kameruneren ble født i den lille byen Batie i 1986. Moren hans var en fattig alenemor som egenhendig måtte sørge for både han og hans tre søsken i oppveksten.
De hadde heller ikke tak over hodet, og var avhengige av hjelp fra venner for å få husrom.

For å forsørge familien ble Francis tvunget til å jobbe i sandgruver fra han var 12 år gammel. Det var knallharde forhold, men han gjorde alt han kunne for moren og søsknene sine.

Faren hans forlot familien da Francis bare var seks år. Han var en kjent gate-slåsskjempe i traktene. Ved flere anledninger prøvde han å friste den fysisk begavede sønnen sin til å bli med i gjenger og slåss mot betaling på gata, men Francis hadde mye større drømmer.

Var tro mot seg selv

Mike Tyson var hans store idol, og det var i de fotsporene den unge mannen ville gå. Han ville bli noe stort.

Da Francis var 22 år forsto han at han ikke kunne oppnå sine drømmer i den lille hjembyen, og flyttet til Douala, den største byen i Kamerun. Men heller ikke der klarte han å få maksimalt ut av potensialet sitt. Derfor emigrerte han til Paris.

Uten familie og venner, uten penger og uten et hjem, landet Francis i den franske hovedstaden. Der oppsøkte han et sted for hjemløse, hvor han fikk servert gratis mat og tak over hodet. Kort tid etter begynte han å jobbe ulønnet på samme sted, for å vise sin takknemlighet og for å gi noe tilbake.

Så startet reisen

Mens han hakket opp grønnsaker på kjøkkenet fortalte han til en kollega at drømmen hans var å bli en profesjonell bokser. Kollegaen hadde tilfeldigvis en venn som drev et MMA-treningssenter ikke langt unna, og Francis ble tipset om å dra dit.

For fire og et halvt år siden satte den store kameruneren sine føtter i MMA Factory Paris for første gang og der møtte han hovedtrener Fernand Lopez.

Fortsatt uten penger og uten husly ble han tatt under vingene til Lopez, som så et enormt potensiale i den unge mannen. Og etter bare tre måneder med trening sammen, fikk Francis sin MMA-debut. Der fikk han vist sin vanvittige styrke og vant overlegent på submission i første runde.

To år senere, etter flere seire, fikk han tilbud om å prøve seg på den største scenen, i UFC. Siden har han ikke sett seg tilbake. Han har feid all motstand til side, og mannen som før nærmest måtte be på sine knær for å få kamper, får nå den røde løperen rullet ut foran seg i verdens største MMA-organisasjon.

Usikker foran tittelkampen

– Ngannou har kommet inn i UFC med en fysikk og en knockout-power som vi sjeldent ser, men han har fortsatt mye å gå på når det kommer til teknikken. Han har tross alt ikke vært i gamet så lenge, sier MMA-ekspert Anders Kvaal.

Nå venter hans tøffeste oppgave så langt, mot mannen som har vært uslåelig i to år og forsvart tungvektsbeltet to ganger, Stipe Miocic.

Men Francis har endelig muligheten til å oppnå sin store drøm, og skape en ny historie for seg selv, og da er han vanskelig å stoppe.

MMA-eksperten tror likevel at Miocic vil forsvare beltet sitt nok en gang.

– Miocic har en bedre teknikk, mer erfaring og ro enn Ngannou, og jeg tror han vil være god nok til å finne hullene i det litt uferdige spillet til kameruneren, sier Kvaal, og legger til:

– Men dette kan fort bli en voldsom kamp, og da vet man aldri.