SNAKKER UT: Christian O'Sullivan (t,v) og Espen Lie Hansen mener håndballgutta ikke har tatt del i seksuell trakassering av Nora Mørk.
SNAKKER UT: Christian O'Sullivan (t,v) og Espen Lie Hansen mener håndballgutta ikke har tatt del i seksuell trakassering av Nora Mørk. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har gjort noe dumt. Vi burde tenkt oss bedre om

Men håndballgutta benekter seksuell trakassering av Nora Mørk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter tirsdagens seier mot Østerrike uttalte Bjarte Myrhol seg kritisk til timingen på oppslagene om at Nora Mørk er svært kritisk til hvordan Håndballforbundet har håndtert hennes varsel om at stjålne, private bilder har vært i sirkulasjon hos herrelandslaget.

– Jeg syns dette er noe man ikke behøver å kommunisere gjennom mediene, sa Myrhol til TV 2.

Dagen derpå er håndballgutta samstemt i at Nora Mørk ikke er blitt seksuelt trakassert av spillerne på herrelandslaget.

– Det er ikke bra det som har skjedd. Det legger vi oss helt flate på. Vi har vært på samling, og noen har fått bildene tilsendt, ikke tenkt seg om og vist bildene til – ikke så mange – andre, etter det jeg har hørt. Det vi har gjort i ettertid er å varsle Nora, og si ifra om at bildene hadde kommet. Hun ba oss slette dem. Det har vi gjort. Hun har ønsket støtte i ettertid. Vi har prøvd å gi henne den støtten hun fortjener, men det er sikkert ting vi kunne gjort annerledes og bedre der også. Etter at man har gjort noe dumt, har vi prøvd å gjøre det Nora har bedt om. Hun ba om at bildene skulle bli slettet, og det gjorde vi så fort vi fikk den beskjeden. Vi har prøvd å opptre så godt vi kan, sier Christian O'Sullivan.

– Har dere gjort noe dumt som å vise bilder, eller noe straffbart som å dele?

– Etter det jeg har sett har vi bare gjort noe dumt, rett og slett. Hele situasjonen er uansett trist. Vi burde tenkt oss bedre om. Vi er ett herrelandslag og ett damelandslag, og vi skal opptre bedre overfor hverandre. Det er trist at det er blitt som det er blitt.

Han føler ikke det har vært snakk om seksuell trakassering av en kollega.

– Nei, jeg gjør ikke det, men jeg kan skjønne at det er slik fra en advokats synspunkt. Det har aldri vært hensiktet, og det er dessverre fort gjort å gjøre noe så dumt som å vise et bilde til en annen som sitter ved siden av. Vi er ikke stolt av det vi har gjort, men i ettertid har vi forsøkt å gjøre alt vi kan for gjøre det riktige for Nora, sier O'Sullivan.

– Det er helt feil
Espen Lie Hansen reagerer også på uttrykk som seksuell trakassering.

– Jeg synes det er litt kjipt å få det kortet slengt i ansiktet. Det stemmer ikke at vi har drevet og delt det rundt. Det er helt feil. Det er kjipt å få seksuell trakasseringskortet i ansiktet. Tenk på de som er blitt det, tenker jeg da, men vi har i alle fall ikke gjort det, sier Lie Hansen.

Han mener det som skjedde var av mer uskyldig karakter.

– Du kan også få bilder på telefonen. Har du gjort noe galt da? Man kan ikke noe for det hvis folk får ting tilsendt, det kan skje hvem som helst.

– Har du fått bilder på telefonen?

– Nei, sier Lie Hansen.

– Alvorlighetsgraden er lav
Også kaptein Myrhol er klar på at han mener det ikke dreier seg om seksuell trakassering.

– Det er et miljø der vi sitter i en garderobe. Når de bildene tikker inn blir de omtalt, snakket om og det er helt sikkert flere som har sett de bildene, men jeg har veldig lyst til å si at det ikke var for å være slem med Nora på noen som helst måte. Det ble gjort, det var en dum ting å gjøre. Det står vi for, og det har vi også beklaget overfor Nora, sier han.

– Mener du det er lite alvorlig eller alvorlig?

– Jeg mener alvorlighetsgraden av det som har skjedd på herrelandslaget er lav, sier Myrhol.

– Nora Mørk sier hun ikke vil være del av forbundet verner om trakassering?

– Det synes jeg er trist. Det er et samlet norsk herrelandslag som faktisk støtter Nora og ønsker henne alt godt. Det jeg vil si er at vi vil være der for Nora og hjelpe henne på vei tilbake. Jeg har veldig lyst til å se henne på håndballbanen igjen, og at hun skal glede seg når hun ser oss.

– Var det noe som skjedde i garderoben som tenderer til seksuell trakassering av Nora Mørk?

Når Nora bruker ordet seksuell trakassering skal vi ta det på alvor. Når en jente har det så vondt, skal vi ta det på alvor. Det er ingen av guttene som føler at det ordet er riktig når det gjelder det som har skjedd.

– Føler du at Nora Mørk fortjener en unnskyldning fra dere?

– Vi har snakket med Nora ved flere anledninger. Vi var også de som meldte til Nora at de bildene var på avveie. Jeg tror ikke vi kunne støttet Nora på noen annen måte enn det som har skjedd. Så kommer fasen vi går inn i nå, og da foreslår jeg at det skjer gjennom oss og Nora personlig. Ikke gjennom mediene, sier Myrhol.

– Naken og sårbar resten av livet
Tidligere onsdag svarte Mørk på Myrhols utspill om timingen på oppslagene, som hun beskriver som «sårt».

– Jeg ber pent om forståelse for at jeg ikke har kunnet kontrollere timingen og er fanget av menn fra idrettens ledelse som ikke har bidratt, skriver hun blant annet i eposten, der hun først og fremst kritiserer idrettens ledelse.

Györ-proffen innleder brevet med å understreke at Bjarte Myrhol lenge har vært hennes største håndballidol, og at han kommer til å være det i overskuelig framtid. Med adresse direkte til herrelandslagets kaptein skriver hun:

«Jeg ber pent om forståelse for at jeg føler nå.

Jeg ber pent om forståelse for at jeg ikke har kunnet kontrollere TIMINGEN og er fanget av MENN fra idrettens ledelse som ikke har bidratt.

Jeg har ikke mistet troen på alle MENN.»

Mørk ber samtidig alle menn om å ta en pust i bakken, heve blikket og tenke over hvordan situasjonen oppleves for henne som kvinne.

– Du er naken og sårbar for resten av livet. Du får aldri vite hvem som ser eller har sett deg. Du føler trykket hver dag, hver kveld og hver natt. Opplading til mine kamper i mitt mesterskap og min hverdag er preget av de vondeste tankene, skriver hun.

På onsdagens pressetreff delte også ut landslagstrener Christian Berge ut en redegjørelse om Mørk-saken til pressen. Han skriver følgende:

Berge: – Stiller meg bak Mørk
Redegjørelse fra landslagstrener Christian Berge i forbindelse med Nora Mørk-saken:

«Jeg stiller meg hundre prosent bak sakens kjerne som har sin berettigede plass i offentligheten.

Jeg stiller meg helt og holdent bak Nora Mørk når det gjelder holdninger ved å spre/publisere privat innhold som er krenkende på sosiale medier, og jeg håper at dette vil føre til ytterligere fokus på at dette overhodet ikke er akseptabelt.

Første mulighet for meg er å ta dette opp med et samlet spiller/ledertam var på romjulssamlingen på Gardermoen 27. desember 2017. Forut for denne datoen hadde jeg dialog med flere spillere, team og forbundsledelse.

I møtet på Gardermoen den 27. desember var det en samlet spillergruppe og ledere som stilte seg hundre prosent bak sakens kjerne [hackingen av Noras private bilder og publisering i det offentlige rom.] Dette ble formidlet til Nora.

Grunnen til denne skriftlige redegjørelsen er at jeg ønsker å ha fokus på det sportslige, og få gjort forberedelsene inn mot Serbia-kampen i morgen.

Spørsmål om saksbehandling og videre håndtering i denne saken rettes til Kåre Geir Lio.»