ANGRER PÅ UTTALELSER: Erna Solberg kommenterer MeToo-sakene i partiet.
ANGRER PÅ UTTALELSER: Erna Solberg kommenterer MeToo-sakene i partiet. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Erna Solberg om varslingssakene: – Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt

– Jeg har sagt ting jeg skulle ønske var usagt om hvem denne saken var lei for, sier statsminister Erna Solberg om metoo-sakene i Høyre.

I forrige uke ble Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise tvunget til å gå av etter at det hadde kommet inn bekymringsmeldinger og senere en rekke varsler vedrørende hans oppførsel.

Han skal blant annet ha hatt sex med en ung kvinne da hun var beruset.

Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset har opplyst at partiet har mottatt femten varsler siden onsdag, og at ti av disse gjelder Kristian Tonning Riise.

– Annet scenario nå

Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag, kommenterer statsminister Erna Solberg (H) varslingssakene i partiet.

– Jeg ble først informert om at Tonning Riise hade valgt å trekke seg, kort tid før det ble offisielt kjent. Jeg tror ingen av oss var kjent med det fulle alvoret i saken, sier Solberg, og fortsetter:

– Det preget min umiddelbare kommentar. Situasjonen stiller seg annerledes i lys av det vi vet, og jeg har selvfølgelig sagt ting jeg nå skulle ønske var usagt om hvem denne saken var lei for. Det var i et helt annet scenario enn det vi har i dag.

Skal begynne å skrive ned

Statsministeren tar selvkritikk for varslingssakene i Unge Høyre, men sier samtidig at hun synes det er dårlig at hun som leder ikke ble varslet før.

– Vi har flere ganger sagt at Høyre innrømmer svikt i håndteringen, og vi beklager det. Svikten har handlet om at vi ikke har behandlet sakene godt nok, sier Solberg.

Høyre-lederen sier partiet vil ta lærdom av at de ikke har skrevet ned hva som er gjort i behandlingen av varslingssaker, og at de fra nå pålegger loggføring av slike saker.

– Det er et faktum at vi ikke har fått informasjon om disse sakene. Man har nå en diskusjon om hvilken informasjon som har gått mellom daværende generalsekretær i Høyre og daværende generalsekretær i Unge Høyre.

Vil ha kulturendring

Solberg erkjenner at det sett utenfra kan være vanskelig å forstå hvordan Høyre ikke var kjent med varslingssakene om Tonning Riise, men fastholder at hun ikke kan se hvordan Høyre-ledelsen skal ha fått informasjon om sakene.

– Det er ikke på noe tidspunkt varslet opp til oss i ledelsen av partiet om dette.

Solberg opplever at varslene er håndtert på en mye bedre måte, etter at saken ble kjent. Hun mener de nye varslene som har kommet har gjort partiet enda mer bevisst på at det må skje en kulturendring i Høyre.

– Som leder er jeg opptatt av å følge opp arbeidet med å sikre at kulturendringer skjer og at vi gjennomfører tiltak for å hindre at noe lignende skjer igjen. Som leder av en organisasjon er det mitt ansvar at vi ikke har hatt gode nok systemer og regler på plass, eller god nok praksis for de reglene vi har hatt, sier Solberg.