HEDERSGJEST: I sesongens andre program av «Hver gang vi møtes» er det vokalisten i Trang Fødsel, Hans Petter Aaserud, som skal hylles.
HEDERSGJEST: I sesongens andre program av «Hver gang vi møtes» er det vokalisten i Trang Fødsel, Hans Petter Aaserud, som skal hylles. Foto: Tore Meek/NTB scanpix

Alle kan låtene hans, men «ingen» kjenner mannen bak:

– Godt å komme hjem og bare være Hans Petter

Hver gang vi møtes (TV 2): Trang Fødsel-vokalist Hans Petter Aaserud (46) har bevisst valgt å bare ha én fot innenfor rampelyset – og én plassert trygt utenfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er ikke veldig happy med å være et midtpunkt.

Dette er Hans Petter Aaseruds (46) måte å si at han egentlig ikke liker å få alt for mye oppmerksomhet rettet mot seg. Man kan spørre seg hvorfor, for de fleste musikere har jo hatt en drøm om å bli stjerne. Svaret er såre enkelt ifølge ham selv.

– Vi er et band. Og jeg har vel tenkt at det var bandet som var kjent og ikke nødvendigvis oss folka bak, sier han og fortsetter resonnementet:

– Jeg har aldri hatt noe behov for å stikke meg frem heller, og det har vært ganske behagelig å kunne ha begge deler.

Han sikter til livet som musiker og et normalt familieliv med samboer og to barn i Asker.

– Jeg kan gå ut og leve den biten av det med turneer, men samtidig kunne si ”ha det” til det, reise hjem og bare være Hans Petter, forklarer vokalisten.

– Spesiell opplevelse

Lørdag kveld er det likevel Hans Petters tur til å bli hyllet av de andre artistene i «Hver gang vi møtes». Rampelys-skrekken til tross, er han svært glad for at han takket ja til å være med.

– Det er en ganske spesiell opplevelse jeg har fått lov til å være med på, og jeg kunne ikke si nei til et så fint musikkprogram. Det var utfordrende på mange måter, men man får én slik sjanse i livet, sier 46-åringen før han legger til:

– Dessuten er det en fin måte å tenke gjennom alt som har skjedd, for det går man jo ikke rundt og tenker på hver dag.

Og i Aaseruds liv har det skjedd mye. Det er dette livet vi nå får ta en del i når han åpner seg for artistene rundt matbordet på Kjærnes gård.

Eksplosiv suksess

Trang Fødsel var overhodet ikke ment til å bli allemannseie i den spede begynnelse i 1992. Duoen, Hans Petter og Jørund Fluge Samuelsen, var mest opptatt av å få gjøre det de likte.

– Det var strengt tatt mest for å få spilt på pub i Bergen og kanskje få litt billigere øl, sier Aaserud og ler godt.

TRANG FØDSEL: Dette var bandmedlemmene anno 1998. Øverst fra venstre med klokken: Jørund F. Samuelsen, Hans Petter Aaserud, Tord Riiser, John Vinge og Ole Amund Gjersvik.
TRANG FØDSEL: Dette var bandmedlemmene anno 1998. Øverst fra venstre med klokken: Jørund F. Samuelsen, Hans Petter Aaserud, Tord Riiser, John Vinge og Ole Amund Gjersvik. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

Gradvis utvides bandet med Ole Amund Gjersvik, Frank Jakobsen og John Vinge, de får platekontrakt, gir ut plata «Hybel» og legger ut på turné fra Sørlandet til Kirkenes sommeren 1997. Låtene «Kursiv», «Hippie» og «Livet Er Helt Ålreit» var plutselig på «alles» lepper.

– Det blir mer og mer allsang. Til slutt står vi oppe i Kirkenes og har en fullsatt sal som synger med. Det var en veldig rar, men fin følelse, mimrer «Kursiv»-sangeren. Det var så sinnsykt moro!

Vurderte å legge opp

Etter fire plater var de egentlig fornøyde. Ferdige. De ville gjøre andre ting.

– Vi tenkte jo egentlig å legge Trang Fødsel helt på is i 1999, men det fikk vi ikke lov til.

For selv om bandet ble oppløst og Aaserud gjorde suksess som låtskriver for andre artister, klarte ikke musikkbransjen å gi slipp på dem. I 2005 ville publikum ha mer, og «Best of»-albumet var et faktum.

– Man hadde fått litt avstand til det, og merket at vi var heldige som opplevde at låtene hadde overlevd, sier Hans Petter.

Fortsatte alene

Men etter turneen med samleplaten orket ikke bestekamerat og bandkollega Jørund å fortsette.

– Han var veldig lei seg, men sto veldig på at jeg skulle fortsette. Så gikk jeg mange runder med meg selv og tenkte meg godt om før jeg bestemte meg for å kjøre på.

Det ble et år med mange rare tanker, og det føltes fullstendig meningsløst å drive med musikk.
Hans Petter Aaserud

Hans Petter møtte så Arne Hovda, som ble bandets nye Jørund, og Trang Fødsel kunne fortsette.

Så kom året som skulle sette livet litt på pause.

– Jeg hadde ikke hatt en veldig konkret plan om at det skulle bli slik, men så seiler man liksom av gårde på det man er i. Så kommer 40-årskrisa og tanken ”Hva er det jeg driver med? Skal jeg drive med dette resten av livet?» dukket opp.

Han forklarer at han så seg selv utenfra for første gang siden det hele startet, og at han ble mer bevisst på yrket han hadde valgt og «driven» han trengte for å kunne fortsette.

Mistet broren

Midt oppe i dette, kom beskjeden som fikk det allerede litt skjøre korthuset til å rase. Broren hans hadde valgt å ikke leve mer.

– Det ble et år med mange rare tanker, og det føltes fullstendig meningsløst å drive med musikk.

– Jeg måtte akseptere hans valg, fordi jeg skjønner at for ham var det som å våkne opp i et fengsel hver dag. Jeg har valgt å akseptere at det var en løsning for ham, men det var vanskelig å akseptere at jeg ikke kunne gjøre noe for å hindre det, forklarer han.

I et helt år var musikken som forduftet fra livet hans.

– Det ble et år hvor jeg måtte begynne å gå i meg selv og restarte. Utav det har jeg landet på at musikk kan være fint likevel. At det kan ha en mening det òg, sier han.

I dag er både låtskriving og Trang Fødsel en stor del av livet. Fredag kom bandet ut med en ny låt: «Jeg er faen meg det beste som har skjedd deg». På spørsmål om hva den handler om, er Aaserud kryptisk.

– Man må nesten bare høre den, avslutter han.

Se Hans Petters episode av «Hver gang vi møtes» lørdag klokken 20.00 på TV 2. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.