BJØRNDALEN-FAN: IBU-president Anders Besseberg ringte personlig IOC-president Thomas Bach for å sjekke mulighetene for å få med Ole Einar Bjørndalen til OL.
BJØRNDALEN-FAN: IBU-president Anders Besseberg ringte personlig IOC-president Thomas Bach for å sjekke mulighetene for å få med Ole Einar Bjørndalen til OL. Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Skiskyttertopp ringte IOC-president Bach med Bjørndalen-appell

IBU-president Anders Besseberg grep inn da veteranen ble vraket til OL.

Mange skulle gjerne sett Ole Einar Bjørndalen på startstreken i OL i Pyeongchang i neste måned.

Én av dem er presidenten for Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, som ikke legger skjul på sin skuffelse over at 43-åringen er vraket fra den norske troppen.

– Personlig synes jeg dette er veldig trist, sier IBU-presidenten til TV 2.

I går ringte han personlig til IOC-president Thomas Bach, i et siste forsøk på å redde OL for Bjørndalen.

– Jeg undersøkte om IOC kunne ha muligheten til å gi et wild card. Vi har det sånn i våre konkurranser, selv om de i utgangspunktet ikke er beregnet på den type utøvere, men for nasjoner uten kvote. Så derfor tok jeg selv kontakt med Bach for å høre om de hadde noe i sine systemer som kunne åpne for det, sier Besseberg.

– Hvordan reagerte han?

– Jeg hadde en lang samtale med ham. Vi snakket fag, og det var ikke unaturlig, for vi snakker sammen jevnlig. Han syntes det var beklagelig at Ole Einar ikke var kvalifisert, og skulle gjerne sett ham i OL. Men det var dessverre ikke noen muligheter.

- Kan bruke skjønn
Det var NRK som tirsdag hevdet at IOC vurderte å gi Bjørndalen en friplass i OL. Men onsdag morgen avkreftet de overfor TV 2 at en invitasjon var noe alternativ.

Besseberg har sittet som president i IBU siden 1992, og har dermed vært tett på Bjørndalens voldsomme dominans gjennom siste halvdel av 90-tallet og fram til rundt 2010.

Selv om veteranen bare har oppnådd to 18. plasser som beste resultat i verdenscupen i år, mens de seks OL-uttatte utøverne alle har minst to plasseringer blant de 12 beste, mener Besseberg at Bjørndalen burde fått den siste plassen.

– Jeg hadde gjerne sett en løsning hvor man hadde tatt med Ole Einar Bjørndalen som reserve på stafetten. Det hadde han ikke bare fortjent, men jeg synes personlig han er kvalifisert. Noen ganger kan man bruke skjønn. Jeg var i Hochfilzen og så stafetten i forrige måned, og det er ingen tvil om at han fortsatt er en god skiskytter.

– Men det er ikke mulig å angripe forbundet, for uttakskriteriene er klare. Men som sagt kan man spørre seg om disse kriteriene burde åpnet for å bruke skjønn i enkelte tilfeller, sier Besseberg.

På spørsmål om Bjørndalen selv har bedt Besseberg sjekke mulighetene for eventuelle OL-smutthull, svarer IBU-presidenten:

– Nei, Ole Einar er en meget streit person. Vi har tett kontakt, blant annet gjennom hans verv som leder for utøverkomiteen i IBU gjennom 10-15 år, men han anmoder ikke meg om noen ting.

– Hvordan tror du Bjørndalen kunne gjort det i OL?

– Ole Einar har vist i år etter år, både i VM i Holmenkollen i 2016 (to sølv, en bronse og ett gull) og VM i Hochfilzen i fjor (en bronse) at han nesten alltid treffer med formen til mesterskap. Men denne sesongen har han kanskje ikke vært heldig med opplegget. Det kan hende han ikke hadde regnet med at han måtte spisse formen til uttaksrennene, sier Besseberg.

Superduell
Han er derimot glad for at skiskytingen har fått en ny superduell i Martin Fourcade vs Johannes Thingnes Bø.

De to har vunnet 11 av 12 verdenscuprenn hittil i vinter. Seks til Bø, og fem til Fourcade. Det siste rennet er vunnet av Tarjei Bø.

– Det minner litt om hvordan det har vært i alpint med Hirscher og Kristoffersen de siste årene. I de fleste rennene legger de to beslag på de to øverste plassene på pallen, og så må de andre kjempe om den siste plassen. Enhver idrett er avhengig av stjernene sine, sier IBU-presidenten.