Fortsatt evakuering etter snøskred

38 personer er fortsatt evakuert på grunn av flomfare etter et snøskred over elven Driva i Oppdal. De kan tidligst flytte hjem på fredag, sier politiet.

FARE FOR SKRED: Det er fortsatt skredfare for innbyggere i Oppdal. Foto: Øyvind Hermstad/TV 2
FARE FOR SKRED: Det er fortsatt skredfare for innbyggere i Oppdal. Foto: Øyvind Hermstad/TV 2

Snøskredet som gikk tirsdag har ført til at elven demmes opp. Dersom demningen brister, kan det raskt øke vannstanden nedenfor snømassene.

– Status er at evakueringen opprettholdes, i hvert fall fram til fredag, sier operasjonsleder Ole Petter Hollingen i Trøndelag politidistrikt til NTB onsdag ettermiddag.

Avgjørelsen kom etter at politiet i 12-tiden fikk ny vurdering fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vil grave ut elv

Rundt klokken 15 i ettermiddag skal en gravemaskin prøve å åpne for en elv gjennom snøskredmassene. De evakuerte bor nedstrøms for demningen, og har vært evakuert siden tirsdag. I tillegg har skiferfabrikken Minera Skifer med 50 ansatte stoppet sitt arbeid i området, opplyser NVE.

– Planen er å pirke litt i demningen for å øke vanngjennomstrømningen. Elven renner jo under, men vi må øke gjennomstrømningen, sier operasjonsleder Hollingen.

Krisestab i Oppdal og Sunndal

Ifølge NRK steg vannet mellom 30 og 40 centimeter natt til onsdag. Både Oppdal og Sunndal kommune har satt krisestab.

– Vi forsøker å ta vare på dem som er berørt, både innbyggere i Drivdalen og bedriften Minera Skifer, som er sterkt berørt, sier ordfører Kirsti Welander i Oppdal.

NVE sendte onsdag fire eksperter til Driva. Også to snøskredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) dro onsdag til området for å vurdere faren for nye snøskred.

(©NTB)