GÅTT BORT: Internett-pionér Pål Spilling (83) sovnet inn på Ahus sykehus natt til 16. januar.
GÅTT BORT: Internett-pionér Pål Spilling (83) sovnet inn på Ahus sykehus natt til 16. januar. Foto: UNIK, Kjeller

Internett-pionér Pål Spilling (83) er død: – En bauta i moderne norsk teknologihistorie

Pål Spilling var første person i Norge med fast linje til internett, og var med på å ta Norge inn i internettets verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Internett-pionéren Pål Spilling (83) sovnet inn på Ahus sykehus natt til 16. januar. Det opplyser familien i en pressemelding.

Spilling arbeidet som fysiker og informatiker, og er kanskje mest kjent for å ha etablert det første internettet i Norge, og for å ha bidratt til viktige standarder for dataoverføring på internett.

– Lite ante han at Arpanet-prosjektet på 70-tallet skulle føre til Internett og informasjonsrevolusjonen som vi i dag lever i, skriver familien i pressemeldingen.

I 1982 var Pål Spilling første person i Norge med fast linje til internett hjem i stuen, slik at familien kunne chatte med ham via «Talk»-tjenesten på dataterminalen mens han var på reise i USA.

– En bauta i moderne norsk teknologihistorie har gått bort. Han vil huskes for sin varme, sitt smil og sin faglige integritet - i tillegg til dyktighet og energi, sier gründer og forfatter innenfor IT-bransjen, Helge Skrivervik.

EN AV INTERNETTETS GRUNNLEGGERE: Pål Spilling står ved Birth of Internet-plaketten i forbindelse med avdukingen ved Stanford University i California. Foto: Privat
EN AV INTERNETTETS GRUNNLEGGERE: Pål Spilling står ved Birth of Internet-plaketten i forbindelse med avdukingen ved Stanford University i California. Foto: Privat

I 2010 ble Spilling hedret med Rosing-prisen av Dataforeningen, og han har fått sitt navn på messingplaketten over internettets fedre på Stanford University i California.

– De siste årene har hans helse blitt gradvis redusert. Et hjerteinfarkt i 2007 har ført til mange besøk på sykehus, opplyser familien.

Mandag 8. januar ble Spilling innlagt på Ahus sykehus.

– Han hadde flere gode stunder med familie de siste dagene, og sovnet rolig inn natt til tirsdag 16. januar med de nærmeste rundt seg, står det i pressemeldingen.