Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Einar Bjørndalen fikk ikke plass i den norske OL-troppen, men kan få en friplass av Den internasjonale olympiske komitéen (IOC).

Det skriver NRK.

43-åringen er tidenes mestvinnende vinterolympier med 8 gull, fire sølv og en bronse, og han har også vært en del av utøverkomitéen i IOC.

Norges Skiskytterforbund har ikke hørt noe i sakens anledning.

– Skiskytterforbundet har ikke fått noen offisiell henvendelse fra IOC om dette, men det trenger vi kanskje ikke få heller på dette stadiet, sier idrettssjef Odd-Bjørn Hjelmeset til TV 2.

– Det vil selvsagt være fantastisk om de vil hedre Ole Einar Bjørndalen på en slik måte. Han er en legende innen idretten.

Bjørndalen vant et sensasjonelt OL-gull på sprinten i Sotsji for fire år siden.

– Fin gest

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) har en regel som gjør at forsvarende verdensmestere får stille i VM året etter. I utgangspunktet er det ingen slik regel for OL, men det spekuleres i om det kan gjøres et unntak for tidenes mestvinnende olympier.

– Det hadde vært en fin gest. Han er regjerende mester på sprinten, så han kunne for eksempel fått en plass der, sier landslagstrener Siegfried Mazet til NRK.

Hovedpersonen selv ville ikke kommentere opplysningene til NRK.

– Dette er ikke noe jeg kjenner til. Jeg må si at det er første gang jeg hører om dette, sier det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen til TV 2.

Bjørndalen var ikke en av de seks norske utøverne som ble tatt ut mandag, og en eventuell plass vil komme i tillegg til dette.

– Basert på resultater denne sesongen falt vi ned på at vi ikke kunne ta ham ut denne gangen, gjentar Hjelmeset.

Uenig

Skiskytteren har ikke klart kravet om å være blant de tolv beste i verdenscupen to ganger denne sesongen. Hans beste plassering er en 18. plass.

Han var selv ikke enig i vrakingen, og ønsket å utsette uttaket.

– Det er kjipt at jeg ikke får være til stede. Men det er vanskelig å forestille seg. Denne dagen måtte komme en dag, og nå er den her, sa Bjørndalen til TV 2.

– Er du uenig i uttaket?

– Det er jeg. Jeg mener selv jeg kunne fått fram formen til OL, svarer han.

Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø var selvskrevne på det norske laget. I tillegg hadde Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abee Lund og Erlend Bjøntegaard oppnådde kravet.

– Ikke ren matematikk

Likevel vurderte Olympiatoppen å overprøve Skiskytterforbundet og ta ut Bjørndalen.

– Ole Einar gikk ikke fort nok på et fantastisk landslag, der det er seks mann som har kvalifisert seg etter individuelle kriterier. Den som ikke er kvalifisert, får heller ikke være med, sa Toppidrettssjef Tore Øvrebø til TV 2.

Han innrømmer at Olympiatoppen gikk flere runder før de kom frem til avgjørelsen.

– Det har ikke vært ren matematikk i dette. Vi har diskutert i flere døgn og gått gjennom innstillingen og innhentet all tilgjengelig informasjon, og kommet frem til at vi støttet innstillingen til skiskytterforbundet. Alle steiner er snudd, opplyser Øvrebø.