TAPTE DA DET GJALDT SOM MEST: Norge tapte 1-2 borte mot Ungarn, og 1-3 sammenlagt, i siste EM-hinder høsten 2015. Den formen for play-off er det nå slutt på.
TAPTE DA DET GJALDT SOM MEST: Norge tapte 1-2 borte mot Ungarn, og 1-3 sammenlagt, i siste EM-hinder høsten 2015. Den formen for play-off er det nå slutt på. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad /NTB Scanpix

Slik fungerer nye Nations League - turneringen som kan gi Norge en ekstra EM-sjanse

Blir det egentlig lettere for Norge å komme seg til mesterskap?
Vi har sett på hvordan et tilsvarende konsept kunne fungert i forrige EM-kvalik, og håper du blir litt klokere av denne saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne artikkelen var opprinnelig publisert forut for onsdagens trekning!

24 nasjoner skal spille fotball-EM i 2020, og av disse kommer fire til å kvalifisere seg via det nye konseptet Nations League.

Den ordinære kvalifiseringen gir fremdeles 20 plasser, men det kommer altså en «ekstrasjanse», som vil gi noen av lagene som ikke kvalifiserer seg via den ordinære kvaliken en ekstra sjanse.

– Dette kan være vår beste mulighet til å komme med i EM. Vi får spille mot lag på vårt nivå og vi får en ekstra mulighet til å kvalifisere oss, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Onsdag ble gruppene, der Norge skal spille på nivå tre, trukket. Lagene rangeres i fire divisjoner: A, B, C og D.

Man møter i gruppespillet kun lag som er rangert på samme nivå, og i utgangspunktet skal én nasjon fra hver divisjon til EM via denne ruten. Norge havnet i gruppe med Slovenia, Bulgaria og Kypros.

Les også: Her er Norges gruppe i Nations League

Hvilke fire lag som kvalifiserer seg til EM via Nations League avgjøres dog ikke automatisk umiddelbart etter gruppespillet i den nyetablerte turneringen, som spilles høsten 2018.

Den ordinære EM-kvaliken, som spilles utelukkende i kalenderåret 2019, vil derimot først se 20 lag kvalifisere seg derfra, med alle gruppevinnere og alle gruppetoere direkte til mesterskapet.

I tillegg skal altså Nations League-turneringen, der sluttspillet spilles våren 2020, definere hvilke fire øvrige lag som skal få delta i EM-sluttspillet sommeren 2020.

Tenkt tilfelle: Slik kan ekstraveien mot EM se ut
For lage et eksempel, kan vi enklest ta for oss hvordan status ville vært dersom det samme konseptet eksisterte i den foregående EM-kvaliken (den forut for mesterskapet i Frankrike i 2016) og bruke de kvalifiserte lagene den gangen som grunnlag.

I et slikt tilfelle vil de samme 18 lagene som gikk direkte til EM den gang som enere og toere, samt vertsnasjon Frankrike og beste treer Tyrkia som da fikk en automatisk plass (for eksempelets enkelhets skyld), bli fjernet når viderespillet i Nations League så skal avgjøre hvem som får de øvrige fire plassene. Ungarn, Irland, Sverige og Ukraina, som alle kvalifiserte seg til EM via kvalik som gruppetreere, ville dog måttet delta i Nations League-sluttspillet i stedet.

NB! Nasjonene som var plassert i de forskjellige puljene i denne saken i utgangspunktet var et tenkt tilfelle, men er nå erstattet etter den reelle trekningen onsdag!

La oss så lage et eksempel på hvordan dette kunne utartet seg, slik Four Four Two har gjort i denne saken.

Reglene forteller oss at dersom en eller flere av puljevinnerne allerede er kvalifisert til EM, så skal playoff-plassen videre til det nest best rangerte laget i divisjonen. Det ville åpenbart blitt tilfellet her, ettersom elleve av tolv lag på nivå én i hvert fall ville vært kvalifisert. På nivå to ville sju av tolv lag vært kvalifisert. Her følger et tenkt tilfelle, for hvordan onsdagens grupper kan bli seende ut.

La oss se på den samme tabellen igjen, men markere lagene som «allerede har kvalifisert seg til mesterskapet via EM-kvaliken» (Husk at det er 2016-kvaliken som gjelder i dette eksemplet) :

Det betyr blant annet at Nederland - som ville blitt det eneste laget som skulle spilt Nations League-kvalik om EM-plass fra nivå A - må få selskap av tre andre lag. Og det er her de kompliserte forskyvningene starter.

Nå skal man nemlig se på hvordan play-off ville utartet seg.

Vi starter på bunnen, der nivå-D-playoffen om EM-plass kan gå som planlagt: Georgia, Hviterussland, Aserbajdsjan og Makedonia var øverst rangert, og kan i vårt tilfelle også få beholde topplassene i gruppen. Da er det de som i dette tilfellet gjør opp om EM-plass fra det nivået, og sånn er også det nye formatet konstruert: Ett av Europas i utgangspunktet 16 svakeste land skal til EM, som play off-vinner fra nivå D.

Reglene for alle nivå-sluttspillene er slik at den best rangerte gruppevinneren møter den fjerde beste, og den nest best rangerte møter den tredje beste, over ett enkeltoppgjør på det best rangerte landets hjemmebane. Deretter møtes de to semifinalevinnerne i en enkeltkamp i finalen, som også spilles på én av nasjonenes hjemmebane (dette avgjøres ved hjelp av trekning).

nivå C har Romania og Albania allerede sikret seg plassen, og dermed fører Romanias tenkte gruppeseier i gruppe D til at et annet lag må overta den plassen. Reglene forteller oss da at de det laget på samme nivå som har tatt flest poeng (i vårt tenkte tilfelle kan det være Norge) slår følge med f.eks. Skottland, Ungarn og Slovenia til en play-off om EM-plas fra dette nivået. Vi kunne med andre ord møtt Ungarn igjen, slik tilfellet faktisk var i den reelle kvaliken for drøyt to år siden. Forskjellen ville vært at vi i dette tilfellet først måttet slått ungarerne enten hjemme eller borte, og deretter enten Skottland eller Slovenia i en enkeltkamp.

Ser vi på nivå B, er det slik at ingen av gruppevinnerne hadde trengt å delta i playoff, og dermed måtte denne blitt fullt opp av de fire beste lagene utenom dem som allerede er forhåndskvalifisert. Sansynligvis ville det vært toerne i gruppen, altså i vårt tenkte tilfelle (som baserer seg utelukkende på rangeringen forut for trekningen) Ukraina, Sverige, Bosnia & Herzegovina og Irland. I teorien kan man her også komme sist i gruppen sin, etter å ha tapt alle kampene i Nations League (og i den deretterspilte ordinære EM-kvaliken), men allikevel komme seg til kvalik fra dette nivået.

nivå A er det som nevnt kun Nederland igjen, og deres motstandere må hentes fra underliggende nivåer. Fra nivå B er det kun Danmark igjen, mens man altså må helt ned og se på lagene som var sjuende og åttende best på nivå tre for å fylle opp sluttspillplassene på nivå A (i vårt tilfelle Hellas og Serbia).

Det er ikke helt utenkelig at Norge kan komme til å havne på en slik plassering.

I vårt tenkte tilfelle ville uansett de fire playoffene fra hvert nivå sett slik ut:

  • Nivå A: Nederland, Danmark (fra nivå 2), Serbia (fra nivå 3), Hellas (fra nivå 3)
  • Nivå B: Ukraina, Sverige, Bosnia & Herzegovina, Irland)
  • Nivå C: Skottland, Ungarn, Slovenia, Norge,
  • Nivå D: Georgia, Hviterussland, Aserbajdsjan, Makedonia

Her kunne jo i teorien for eksempel Danmark, Ukraina, Ungarn og Georgia kvalifisert seg. Hvis så hadde vært tilfellet, ville 22 av 24 land vært de samme som faktisk deltok i mesterskapet i Frankrike for halvannet år siden. Kun Danmark og Georgia, i stedet for Sverige og Irland, ville vært annerledes ...

Flere veier til mesterskap - men også en egen turnering
Vi ser med andre ord at det kan være mange veier til et mesterskap for Norge, også fra nivå C i denne turneringen, men så må man heller ikke glemme at Nations League også lever sitt eget liv som turnering.

De fire nivåvinnerne rykker opp til nivået over til neste Nations League, mens lagene som havner nederst i sine puljer rykker ned til nivået under. Noen vil kanskje spekulere i å rykke ned, all den tid kvalifiseringsmuligheten fra et lavere nivå vil være større på grunn av dårligere motstandere (jf vårt eksempel, der Færøyene plutselig kom seg til EM i stedet for Sverige).

Vinnerne på øverste nivå skal også spille et sluttspill - Nations League Finals - uavhengig av «bonus-EM-sjansen». Vinnerne der blir Nations League vinner.