Hundene rømte i snøkaoset:

Kjell-Harald (26) reddet etter dramatisk redningsaksjon

Det var null sikt for letemannskapene i Finnmark, men på utrolig vis ble 26-åringen reddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjell-Harald Myrseth (26) ble funnet i fjellet tre mil sør for Alta, i et forferdelig uvær med dårlig sikt klokken 05.50 tirsdag morgen.

26-åringen ble funnet nedkjølt og i dårlig forfatning etter en redningsaksjon som blir beskrevet som dramatisk.

– Snøfokken sto på hele tiden, så det var uunngåelig at jeg bare ble våtere og våtere. Hver gang jeg lå i snøhulen, ble det kaldere og kaldere for hver gang, forteller Kjell-Harald til TV 2.

Den fjellvante skiløperen bygde til sammen fem snøhuler for å overleve, men alle blåste bort. Etter atten timer under ekstreme værforhold, løste han ut nødpeilesenderen. Som en siste utvei vurderte han å gå videre på ski for å holde varmen.

– Men da hadde jeg forlatt nødpeilesenderen, så da hadde jeg gjort det vanskelig for redningsmannskapet. Men det var neste steg, bare for å ikke fryse ihjel.

– Var du redd for å dø noengang?

– Jeg tenkte at det kunne skje, sier Kjell-Harald.

Måtte gi opp

Det var innsatsleder ved Alta lensmannskontor, Håvard Martinsen, som ledet den dramatiske leteaksjonen som startet klokka 10.30 mandag.

– Vi er utrolig glade for at vi fant ham i live. Det var ekstreme forhold, og vi måtte gi opp rundt kun fem til seks kilometer fra det stedet nødsignalene kom fra. Da var sikten så dårlig at vi ikke klarte å se GPS-signalene, forteller Martinsen til TV 2.

Det ble gjort kontinuerlige forsøk på å ta seg frem til Kjell-Harald, men forholdene var så vanskelige at selv snøscooterne ble pakket full av snø og veltet flere ganger.

To militære beltevogner og en snøscooterpatrulje måtte mandag kveld avbryte, fordi det var null sikt, skriver iFinnmark. På et tidspunkt ble Sea King redningshelikopter satt inn i søket, men måtte kansellere på grunn av det dårlige været.

– Man blir litt handlingslammet når man ikke når frem til de som trenger hjelp, forteller Martinsen.

Hundene rømte

Kjell-Harald var tydelig nedkjølt og preget da redningsmannskapene endelig klarte å komme fram. Han ble fraktet til Alta for legebehandling.

– Vi fikk han og de to hundene han hadde med seg på ei båre for å frakte han ned til røde kors hvor han fikk varme klær og varm drikke. Underveis ned til beltevognene stakk de to hundene av. De er fortsatt i fjellet et sted, sier Martinsen.

26-åringen er fjellvant og var på vei fra Narvik til Alta på ski. Han hadde vært ute i nærmere en måned da han utløste nødpeilesenderen.

Signalene fra denne ble fanget opp i Texas, USA og videresendt til Hovedredningssentralen for Nord-Norge. Mannen ble funnet på posisjonen som var oppgitt. Martinsen berømmer alle som har vært involvert i redningen.

– Det er gjort en fantastisk innsats fra alle i heimevernet, Røde kors, sivilforsvaret og ikke minst egne styrker i politiet, sier Martinsen.

– Har du fått snakket med ham?

– Ja, vi har besøkt han i dag. Han gir uttrykk for at han er veldig takknemlig og glad for den innsatsen som er gjort for å få ham ned fra fjellet.

Denne takknemligheten bekrefter Kjell-Harald selv overfor TV 2.

– Jeg må takke hele hjelpekorpset så inderlig, og ikke minst de som slet seg fram til campen. Det kan ikke ha vært lett, så all takk til den gjengen, sier Kjell-Harald.