Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har rimelig grunn for til å undersøke om noen til fordel for fremmed stat samler inn opplysninger, som hvis de blir avslørt, kan skade grunnleggende nasjonale interesser, sier påtaleansvarlig i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Line Nyvoll Nygaard.

Det var mandag 8. januar at det ble oppdaget unormal aktivitet i Helse Sør-Øst sine datasystemer. Det ble fort klart at det var «en avansert og profesjonell aktør» som sto bak dataangrepet.

– Jeg kan ikke bekrefte noe som helst, for vi er i en helt tidlig fase av etterforskningen. Vi skal finne ut hvem som står bak, sier Nygaard.

PSTs påtaleansvarlig, Line Nyvoll Nygaard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
PSTs påtaleansvarlig, Line Nyvoll Nygaard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Alvorlig

Etterforskningen er gitt høy prioritet, opplyser PST. Nygaard er tilbakeholden med detaljer om hva politiet har fått ut av etterforskningen så langt.

– Jeg synes det altfor tidlig å gå ut med noe mer om innholdet i vår etterforskning, og jeg mener også det er for tidlig å spå noe om utfallet av den.

Helse Sør-Øst uttalte på mandag denne uken at de ser alvorlig på saken, men at hendelsen ikke skal ha fått konsekvenser for pasientsikkerheten.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og det er satt i gang tiltak for å begrense skadene i forbindelse med innbruddet. Ledelsen i helseforetakene i regionen har vært løpende orientert, og det er ikke noe som så langt tilsier at innbruddet har fått konsekvenser for pasientbehandlingen eller pasientsikkerheten, uttalte administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus i en pressemelding.

Samarbeider om etterforskningen

2,9 millioner nordmenn hører inn under Helse Sør-Øst, som dekker pasienter i fylkene Oslo, Buskerud, Akershus, Telemark, Østfold, Vestfold, Hedmark, Oppland, Aust-Agder og Vest-Agder. Helseforetaket sitter altså på enorme mengder informasjon om veldig mange nordmenn.

I tillegg til PST, er også Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Etterretningstjenesten og Kripos koblet inn i etterforskningen.