UNNGÅ SMOOTHIE-FELLA: Det kan være en sukkerbombe. Ernæringsfysiolog, Kari H. Bugge sier innholdet av sukker i smoothies er like mye som i brus.
UNNGÅ SMOOTHIE-FELLA: Det kan være en sukkerbombe. Ernæringsfysiolog, Kari H. Bugge sier innholdet av sukker i smoothies er like mye som i brus. Foto: Renold T. Christopher

Stor test av smoothie:

Inneholder like mye sukker som en brus

MATKONTROLLEN (TV 2): Visste du at du kan legge på deg av smoothie? Matkontrollen har sjekket sukkerinnholdet i de populære drikkene, og svaret er at smoothie inneholder like mye sukker som brus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smoothie inneholder fruktjuice og fruktmos. Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge, som jobber hos Grete Roede, er ikke i tvil om at å drikke smoothie er sunt, men anbefaler å spise frukt i stedet.

– Du bruker lenger tid på å spise samme mengden frukt som du ganske enkelt kan drikke når du har en smoothie. Det gjør at du får i deg større doser fruktsukker fra en smoothie, sier Bugge.

Mye sukker

Mange av flaskene Matkontrollen har sjekket inneholder like mye sukker som i brus.

– Hvis du ser per desiliter, så er det like mye sukker som i brus. Men brus inneholder rent sukker og ingen nyttige næringsstoffer, mens i smoothie får man i seg alle næringsstoffene som er i frukt og bær, som vi vet er veldig bra for helsen vår, sier hun.

Likevel sier Bugge at man må være forsiktig med hvor mye smoothies man drikker.

– Du får i deg mye sukker. Du risikerer å legge på deg hvis det kommer i tillegg til maten du spiser, sier Bugge til Matkontrollen

De fleste smoothiene inneholder mellom 10 og 16 sukkerbiter. En sukkerbit veier cirka to gram. Brämhult sine smoothies er de største og inneholder mest sukker. De har hele 21 sukkerbiter per flaske, nesten like mye som Coca Cola, som har 24 sukkerbiter per flaske.

Brämhult skriver i en e-post til Matkontrollen at de ikke gir anbefalinger om porsjonsstørrelse. Likevel innrømmer de at deres porsjonsstørrelser er for store. De har derfor bestemt seg for å gjøre flasken litt mindre.

MANGE SUKKERBITER: Her er oversikten over antall sukkerbiter du får i deg når du drikker en av disse flaskene. Foto: Renold T. Christopher
MANGE SUKKERBITER: Her er oversikten over antall sukkerbiter du får i deg når du drikker en av disse flaskene. Foto: Renold T. Christopher

Bugge anbefaler smoothies med mye grønnsaker og smoothies på små flasker.

Ikke sunnere sukker

– Det er ikke slik at "naturlig" sukker er sunnere enn tilsatt sukker, sier Kåre Birkeland, overlege ved Oslo universitetssykehus.

Han advarer også mot å drikke mye smoothie.

– Store mengder smoothie vil gi deg mye energi, og mye fruktsukker kan være uheldig. Det ser ut til at fruktsukker, i større grad enn druesukker, får fettet til å sette seg på magen, sier Birkeland til Matkontrollen.

Flere av produktene opplyser at hele flasken inngår som helseanbefalingen en av «fem om dagen». «Fem om dagen» er fordelt på to porsjoner frukter og tre porsjoner grønnsaker.

– Det er bra å få i seg mye frukt og grønt, men du bør spise det, og ikke drikke mer enn én av fem om dagen, sier Bugge. Noen, herunder Bama sine produkter, tilsvarer 2 av 5 om dagen. Ifølge Kari Bugge er disse store porsjoner i forhold til helseanbefalingen. Helsemyndighetenes råd er å kun drikke 1 av 5 om dagen, resten bør spises.

Lise Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog i BAMA, sier at både Cevita og Bendit-smoothies er satt sammen slik at det skal være et mellommåltid som man skal ha på farten.

– De skal tilsvare cirka en frukt og ett glass med juice. Det er ikke noe tilsatt sukker. Ifølge myndighetene spiser vi for lite frukt og bær. Frukt og bær bidrar med mange gode næringsstoffer som det vi trenger hver dag. Så hvis man skal kutte ned på kostholdet, så hadde jeg ikke kuttet ned på frukt og bær-inntaket hvert fall, sier Brandstadmoen til Matkontrollen.

Oppmuntrer forbrukerne

BAMA innrømmer at man kan få i seg mye sukker.

– Men det er forskjell på sukker fra frukt og grønnsaker og tilsatt sukker. Det er det tilsatte sukkeret helsemyndigheter ønsker at vi får mindre av, sier Brandstadmoen.

Likevel oppmuntrer BAMA forbrukere også til å spise frukt og bær som hel vare.

– Vi anbefaler en variasjon, ikke bare drikke smoothie, men og også å spise frukt og bær i naturlig form, sier Brandstadmoen til Matkontrollen.