Hergeirsson om Mørk-saken: – Åpenbart ikke håndtert godt nok

Landslagssjef Thorir Hergeirsson er kritisk til måten Håndballforbundet har løst Nora Mørk-saken.

Nora Mørk truer med å gi seg på landslaget på grunn av måten Håndballforbundet håndterte at hun varslet om at de stjålne, private bildene av henne sirkulerte på herrelandslaget.

– Jeg syns at det er trist hvis Nora har den følelsen, sier landslagssjef for håndballkvinnene Thorir Hergeirsson til TV 2.

– Samtidig så er det viktig å tro på hennes følelser og det hun er overbevist om er riktig for henne å gjøre.

– Nora har behov for en unnskyldning. Det er viktig å ha respekt for de behovene hun har. Det er hun som kjenner på dette og som har vært gjennom det.

Han ønsker ikke å kommentere Håndballforbundets håndtering av saken i detaljer, men sier følgende:

– Det er nok en sak som kunne vært håndtert på en annen måte. Jeg velger å tro at de har forsøkt å gjøre det på best mulig måte, men det er åpenbart ikke godt nok, sier Hergeirsson.

SAMTALE: Nora Mørk og Thorir Hergeirsson under VM før jul.
SAMTALE: Nora Mørk og Thorir Hergeirsson under VM før jul. Foto: Ruud, Vidar

Krevde beklagelse

Det var VG som først meldte om Mørks trussel.

Håndballstjernen ønsket en offentlig beklagelse fra forbundet.

– Forbundet har fått beskjed om at jeg ønsker en offentlig innrømmelse at de brukte for lang tid da de ble varslet, og at de ikke har tatt saken alvorlig nok. Og så ønsker jeg noen endringer i utøverkontraktene i fremtiden. De må fornye seg som forbund og i større grad verne om jenter på alle landslag, sier Mørk til avisen.

Norges Håndballforbund skal ifølge Mørk ha blitt varslet om at bildene ble spredt blant landslagsherrene allerede 30. oktober. Mørk mener at de siden har opptrådt svært unnvikende og de har forsøkt å dysse ned opplysningene hun har gitt dem, i stedet for å ta tak i det som er skjedd.

NHF har nå publisert en beklagelse til Nora Mørk på sine nettsider, en beklagelse de først sendte til henne 15. januar (mandag).

«Gjennom spesielt den siste perioden erfarer vi at du gir uttrykk for at du ikke opplever å ha fått tilstrekkelig støtte og oppfølging fra oss (Norges Håndballforbund). I denne saken er det opplevelsene og følelsene til den som har vært utsatt for ugjerningen som er det viktigste for oss, og vi beklager at det vi har gjort ikke oppleves som tilstrekkelig og riktig. Vår håndtering av saken er gjort med de beste intensjoner, samtidig som vi erkjenner at noe kunne vært gjort både annerledes og bedre.»

Les hele brevet (pdf).

Håndballpresident Kåre Geir Lio bekrefter overfor TV 2 at spillere på herrelandslaget har fått de private bildene av Nora Mørk på sin telefon.

– Vi har behandlet denne saken best mulig. Vi har hatt møter med herrespillerne og det var noen spillere som hadde fått bildene på telefonen, og det ble omtalt mellom dem, og de ble slettet. Mer fikk vi ikke gjort, sier Lio til TV 2.

– Det jeg kan si er at vi har behandlet saken grundig i styremøter, og involvert eksterne, og gjort alt vi kan for å behandle saken på ordentlig vis. Vi beklager hvis Nora opplever det annerledes.

– Et tidspunkt som passer dårlig for dem

Saken sprekker samme dag som håndballgutta skal spille sin tredje kamp i EM. Ifølge VG ønsket Noras far, Morten, at landslaget burde nektes å spille mesterskapet.

For Håndballjentene var saken om Mørks bilder på avveie et ikke-tema under deres VM i desember, men Mørk mener det er forbundet som har skyld i at saken kommer opp nå.

– Slike saker passer aldri. Det er et tidspunkt som passer dårlig for dem. Når det gjelder oss, så ønsket vi det ikke som et tema, og jeg kan forstå at de ikke ønsker dette som tema. Det er lett å forstå, når de skal ha fokus på å prestere, sier Thorir Hergeirsson til TV 2.

– Hva bør Håndballgutta gjøre?

– De bør ha fokus på å spille godt i mesterskapet. Slå Østerrike i kveld og ha hovedfokus på det.

– Jeg håper ikke dette skaper en konflikt mellom kvinne- og herrelandslaget. Jeg håper dette kan bli ryddet opp i, og at vi kan gå videre og lære av dette. Det er mange som kan lære av dette, sier Hergeirsson.

Han poengterer at han forholder seg til henne som landslagssjef, og at han ikke har fungert som en rådgiver for henne.

– Det som er viktig er at vi i landslaget og jeg som hovedansvarlig for det har sørget for å hjelpe henne inn mot og gjennom mesterskapet i desember og støttet og backet henne i en tøff tid. Det har vært min hovedrolle. Med tanke på andre saker har jeg varslet de videre til mine overordnede.