stortinget drar i festbremsen:

Styrter forslaget om å utvide alkohol-salget

Regjeringen vil utvide Vinmonopolets åpningstider og at butikkene skal selge øl frem til klokken 21 hver dag, men slik blir det neppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag la regjeringspartiene Venstre, Høyre og Frp frem Jeløy-plattformen. I erklæringen slår partiene fast hvilke saker de ønsker å søke gjennomslag for i årene som kommer.

De går inn for at alkoholsalget utvides til klokken 21 alle dager, bortsett fra søndager. Partiene vil også endre alkoholloven slik at Vinmonopolets åpningstider utvides.

Med dagens regelverk kan du kjøpe alkohol i matbutikken frem til klokken 20 på hverdager og til klokken18 på lørdager. Vinmonopolet er åpent til klokken 18 på hverdager og klokken 15 på lørdager.

Stopper festen

Mindretallsregjeringen er avhengig av å få flertall i Stortinget, men der er det ingen som støtter forslaget.

– Vi ønsker et samfunn med mindre forbruk og tilgjengelighet på alkohol fordi vi vet at det fører til mer misbruk. Derfor håper vi at dette ikke blir vedtatt, sier Krfs Kjell Ingolf Ropstad.

– Vi ser ingen grunn til å liberalisere de nasjonale rammene for hvor lenge man kan selge alkohol, sier Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol.

– Vi mener at folk får kjøpt mer enn nok alkohol før både klokken åtte og klokken seks, så vi ser ingen grunn til å utvide tidene, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at folk flest klarer å få kjøpt øl mellom klokken åtte og åtte.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at folk flest klarer å få kjøpt øl mellom klokken åtte og åtte. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

SV sier til TV 2 at de ikke ser behov for en slik utvidelse.

Frp tror på gjennomslag

Dermed er det ikke flertall for å utvide tidene for alkoholsalg. Frp, som lenge har kjempet for en mer liberal alkoholpolitikk, har ikke gitt opp å vinne frem med saken.

– Dette er en sak som kan modnes underveis i prosessen. Vi har et håp om å få den gjennomført i løpet av de neste fire årene, sier forbrukerpolitisk talsmann i Frp, Morten Wold.

Administrerende direktør i Vinmonopolet, Hilde Britt Mellbye, tror at utvidede åpningstider vil gjøre de bedre rustet i konkurransen mot taxfree og svenskehandel. Samtidig sier hun at de må følge nøye med på om alkoholforbruket øker.

– Vinmonopolets samfunnsoppdrag er å begrense skadevirkningene av alkohol, så det er det viktig at vi følger med på, sier hun.

Vil ha færre reguleringer

Mellbye sier at endringen, hvis den til slutt blir vedtatt, vil innebære den største endringen i norsk alkoholpolitikk på mange år.

Frp mener at særlig ett argument er viktig i debatten om utvidede salgstider på alkohol.

– Vi er for et mer åpent samfunn med færre reguleringer. Vi vil at folk skal handle når det passer dem, sier Wold.

Det argumentet kjøper ikke Trygve Slagsvold Vedum.

– Hvis du ikke klarer å kjøpe øl mellom åtte om morgenen og åtte om kvelden, er det kanskje like greit at du ikke kjøper øl den dagen. Jeg tror det er greit at vi har noen reguleringer, humrer Sp-lederen.