FORSVANT: Janne Jemtland (36) ble sist sett i live natt til 29. desember. Jannes ektemann er pågrepet og siktet for drap.
FORSVANT: Janne Jemtland (36) ble sist sett i live natt til 29. desember. Jannes ektemann er pågrepet og siktet for drap. Foto: NTB Scanpix / Privat

Jannes (36) ektemann tidligere dømt for grov vold mot innvandrer

Den drapssiktede ektemannen til Janne Jemtland (36) er tidligere dømt til fem måneders fengsel for å ha slått og sparket en annen mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere skrevet om at den drapssiktede ektemannen til Janne Jemtland ble dømt for vold og ordensforstyrrelse på 90-tallet.

I en dom fra 1991 som TV 2 har fått innsyn i, kommer det frem at ektemannen er dømt for grov vold mot en mannlig flyktning fra Vietnam. Janne Jemtlands ektemann har ifølge dommen slått og sparket offeret, slik at han ble sykmeldt i over to uker.

Ektemannen er også dømt for tyveri av en gressklipper, og for å ha skadet en gjenstand som tilhørte en annen person. Ektemannen ble dømt til fem måneders fengsel.

Jaget offeret

Den mest alvorlige av hendelsene Jannes ektemann ble dømt for, er en del av det som kalles for «slaget om Brumunddal». Under det såkalte slaget var det flere kraftige sammenstøt mellom rasister og antirasister.

I dommen står det at Jannes ektemann erkjente å først ha kastet flasker på offerets bolig i Brumunddal, sammen med to andre personer. Dette skjedde natt til 27. mars 1991.

De tre personene gikk deretter til et annet sted i Brumunddal, hvor det oppholdt seg rundt 20 andre ungdommer. Noen minutter senere kom offeret ned til denne tomten, for å spørre om hvorfor de tre kastet flasker på huset hans.

Her oppstod det uenighet, og offeret prøvde å trekke seg tilbake mot en bro, der han ble slått i ryggen. Han falt delvis overende, men kom seg opp og løp fra stedet. Etter hvert ble han innhentet av Jannes ektemann og flere andre, som påførte ham flere slag og spark.

– Husker han kom hjem

Etter å ha kommet seg løs på nytt, ble offeret igjen innhentet et annet sted i Brumunddal sentrum. Ifølge dommen ble offeret der lagt i bakken og påført flere slag og spark, som gjorde at han mistet bevisstheten et kort øyeblikk. Offeret fikk to dype kutt over øyet og flere skader på kroppen.

TV 2 har tidligere snakket med offerets sønn, Hai Hang, om hvordan han opplevde hendelsen i 1991.

– Min far kom hjem, og jeg husker han lå i gangen i sitt eget blodbad. Som 13-14-åring var det ganske tøft for meg å se det. Jeg var rett og slett livredd, sa Hang, under et intervju i 2015.

I dag driver Hang restaurant der slaget om Brumunddal sto. Til TV 2 sier han at tankene hans i dag går til familien Jemtland, og at han er sikker på at brumundølene vil stille opp for dem slik de gjorde for hans familie for 27 år siden.

Ektemannen meldte Janne savnet

Janne Jemtland ble sist sett i live natt til fredag 29. desember. Da hadde hun og ektemannen vært på fest på Veldrom samfunnshus i Brumunddal, men tatt taxi hjem sammen før klokken 02.

Politiet fant spor av blod som tilhørte Janne på to ulike steder i Brumunddal. Telefonen hennes slo også inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum ved 05.50-tiden 29. desember.

Ektemannen meldte henne savnet på morgenen 30. desember, men politiet startet ikke søk før dagen etter, da ektemannen ringte på nytt og fortalte at Janne fortsatt ikke var kommet hjem.

Nekter straffskyld

Fredag 12. januar ble Jannes ektemann pågrepet, og senere siktet for drap. Bakgrunnen for pågripelsen, som foregikk helt udramatisk, er funn som ble gjort av kriminalteknikere på Janne og ektemannens felles bolig i Brumunddal.

Lørdag ettermiddag gjorde politiet funn av en død kvinne ved Eidsbrua i Våler kommune, rundt en times kjøretur fra Brumunddal. Identiteten på personen som ble funnet er ennå ikke bekreftet, men politiet har uttalt at det er mye som tyder på at det er savnede Janne.

Ektemannens forsvarer, Ida Andenæs i advokatfirmaet Elden, har uttalt at mannen nekter straffskyld for forsettlig drap. Søndag 14. januar ble det klart at ektemannen godtar varetektsfengsling i fire uker.