PLAGET AV DEPRESJON: Nicole Gibbs - her under Shenzhen Open 1. januar
PLAGET AV DEPRESJON: Nicole Gibbs - her under Shenzhen Open 1. januar Foto: AFP Photo

Talentet Nicole (24) ble syk av idretten: – Jeg kom meg ikke ut av sengen

Nicole Gibbs må medisineres for depresjon og mener tennis gjør plagene verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nicole Gibbs er en meget god tennisspiller. På sitt beste var hun rangert som nummer 68 i verden, og fremdeles snuser hun på en plass blant de 100 beste.

Under Australian Open er hun, i likhet med Casper Ruud, klar for andre runde etter å ha slått Viktorija Tomova i den første.

Men det har kostet å komme dit hun er.

24-åringen er diagnostisert med klinisk depresjon. I perioder har hun vært bundet til sengen, og hun er avhengig av medisiner for å være i stand til å drive med idretten.

– I dag er jeg mye bedre rustet til ikke å falle tilbake i de gamle uvanene, som ikke å komme seg ut av sengen. Kjæresten min er en stor støtte, sier hun til The Telegraph.

– Jeg tror jeg kan jobbe meg frem til at jeg ikke trenger medisinen, men mens jeg konkurrerer må alt være i orden, slik at jeg kan håndtere de utfordringene jeg møter.

– Tennisen forsterker problemene

Den amerikanske tennisspilleren bryter det hun mener er et tabu blant idrettsutøvere.

Gibbs fikk de første symptomene da hun gikk på high school. Da var hun en aspirerende tennisspiller, og selv mener hun idretten har vært med på å gjøre tilstanden verre.

Idretten krever mye trening, mye reising og lang tid borte fra familie, venner og bekjente. Gibbs sier hun ikke har levd et normalt familieliv siden hun var ti år gammel.

– Livet ditt er uforutsigbart, og om du tjener penger eller ikke er avhengig av resultatene. Alle disse usikkerhetsfaktorene er forferdelige for din mentale helse, sier Gibbs.

– Den slags ting tuller med hjernen din, selv om du er et helt normalt og velfungerende ungt menneske. For meg har det vært en stor kamp. Dersom jeg hadde et mer vanlig liv hjemme så ville jeg nok ikke trengt medisin, men det har jeg nå. Hvis noen er i faresonen for å få depresjon så forsterker tennisen det.

Nicole Gibbs i aksjon mot Viktorija Tomova i Australian Open.
Nicole Gibbs i aksjon mot Viktorija Tomova i Australian Open. Foto: Peter Parks

Tar det på alvor

De internasjonale tennisorganisasjonene er obs på problemet, og har opprettet instanser der spillerne kan søke hjelp. I tillegg prøver de å få snakket med alle spillerne minst en gang gjennom årene.

På den måten skal de særlig ta vare på de unge spillerne.

– Det er stressende at de skal styre eget liv, egen karriere og eget budsjett mens de reiser rundt. Samtidig skal de håndtere både egne og andres forventninger til prestasjonene deres, sier Martin ifølge Ekstrabladet.

Nicole Gibbs møter nederlandske Kiki Bertens i andre runde av Australian Open.