IKKE LENGER EN AV GUTTA: Ole Einar Bjørndalen skal ikke være med Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø til Sør-Korea. Her fra forut for fjorårets VM-stafett i Hochfilzen.
IKKE LENGER EN AV GUTTA: Ole Einar Bjørndalen skal ikke være med Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø til Sør-Korea. Her fra forut for fjorårets VM-stafett i Hochfilzen. Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix

Bjørndalen ønsket å utsette OL-uttaket

Skiskytterkongen ble ikke hørt.

Ole Einar Bjørndalen ble vraket da den endelige OL-troppen ble offentliggjort mandag.

Til tross for mye diskusjoner, endte altså Olympiatoppen på å vrake legenden, som dermed ikke representerer Norge i de olympiske leker. Dette er første gang siden 1992 at et vinter-OL går uten Bjørndalen.

Legenden har ikke levert tilstrekkelige resultater denne sesongen, men har følt at han er på gang den siste tiden. Derfor var han også uenig i uttaket, og han ytret også inntil det siste et ønske om å utsette OL-uttaket til etter helgens løp i Anterselva.

– Han er uenig i uttaket, og det skal en toppidrettsutøver være. Men med de resultatene han har, hadde han ikke kvalifisert seg. Han prøvde å utsette det til etter Anterselva, men da går det utover de andre utøverne.

– Han ville forlenge fristen?

– Ja. Det er klart at Ole ville gå mange skirenn, men utifra de kriteriene vi har lagt, og det er en plan vi har fulgt til punkt og prikke, blir det feil å ta med Ole Einar til Pyeongchang, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Skiskytternes nye sportssjef er klar på at de i dette tilfellet har forholdt seg til den planen som har vært foreliggende hele veien.

– Utifra de kriteriene vi har satt, den timeplanen som er lagt og den tidslinjen som er gått fra A til Å, var det ikke noen muligheter. Vi var veldig klare på at det laget som skal gå i Anterselva er det laget som skal gå i OL, sier Hjelmeset.

Tarjei Bø måtte stått over
Den tidligere langrennsstjernen forteller videre at dersom Bjørndalen skulle gått i Anterselva, måtte også Henrik L'Abee-Lund og Erlend Bjøntegaard få gå, fordi de kjemper om de samme plassene. I tillegg må Johannes Thingnes Bø, som kjemper om sammenlagtseieren i verdenscupen, gå.

Også Emil Hegle Svendsen og Lars Helge Birkeland er avhengige av gode plasseringer i Anterselva. De må nemlig sikre sine sammenlagtplasseringer innenfor topp-15 i verdenscupen for å kunne være i posisjon til å velge startnummere under OL.

– Dermed hadde det gått utover Tarjei Bø. Og Tarjei Bø er fortsatt i en prosess der han virkelig begynner å komme seg opp, så for oss så var det ikke noen sak.

– Kom det så langt at man snakket med Tarjei om situasjonen?

– Ikke slik som vi har lagt det nå, nei. Tarjei stod over et annet renn. Vi har gitt mange sjanser til Ole Einar. Det gikk dessverre ikke. Da må vi kalle en spade for en spade, og så må dessverre tidenes olympier stå over.

Bjørndalen: – Ledere og trenere får ta ansvaret for uttaket
Bjørndalen sier selv til TV 2 at han er uenig i uttaket, og mener han kunne fått fram formen til OL.

– Synes du deadline for uttaket burde vært etter Anterselva, og ikke Ruhpolding?

– Ledere og trenere får ta ansvaret for uttaket. Mine ytringer om hvordan det burde vært tar jeg med de det gjelder.

– Men synes du det er feil at uttaket var etter Ruhpolding?

– He-he. Jeg blir inhabil når det gjelder å svare på det. Jeg må forholde meg til uttakskriteriene. Vi sender et veldig sterkt lag til OL, og jeg ønsker dem lykke til, svarer Bjørndalen etter en lang pause.