Denne vinteren har virkelig snøen gjort comeback. Akkurat nå er det vanskelige kjøreforhold mange steder, fordi snøen kombineres med sterk vind, sludd, regn og nullføre. Illustrasjonsfoto
Denne vinteren har virkelig snøen gjort comeback. Akkurat nå er det vanskelige kjøreforhold mange steder, fordi snøen kombineres med sterk vind, sludd, regn og nullføre. Illustrasjonsfoto

Obs-varsel: Nå er det én tabbe mange gjør i trafikken

Ekstremt vanskelig føre på veiene akkurat nå.

I år har vi plutselig sett et skikkelig comeback for den gode, gamle og snørike vinteren.

Det bidrar til at det akkurat nå er ekstremt utfordrende kjøreforhold mange steder. Mye snø, sterk vind og nullføre er ikke ideelt for de som kjører bil.

Det er sendt ut obs-varsel om farlige kjøreforhold i flere fylker mandag. Varselet fra Yr gjelder Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder, og det er allerede registrert flere ulykker.

Topp 10: Tips til kjøring på glatte veier

– Svært mange overraskes

– Glatt føre er like vanskelig hvert år og svært mange overraskes, til tross for at de har prøvd det før, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Hos Frende forsikring er desember og januar de to månedene i året med aller flest innrapporterte trafikkulykker.

– Du må huske at bremselengden øker når det er glatt. Tilpass kjøringen etter forholdene, med riktig fart og riktig avstand, sier Roger Ytre-Hauge som er fagsjef på motor hos Frende Forsikring.

Eksplosjon i antall biler med saltskader

Ikke barber deg ...

Han understreker at uoppmerksomhet er årsak til mange ulykker, og at viktigste er å tilpasse kjøringen etter forholdene.

– Når du kjører bil, skal du kjøre bil. Du skal ikke holde på med telefonen, radio, GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge.

Frende opplyser at kryssulykker svært ofte skyldes uoppmerksomhet, for høy fart og dårlig beregning.

Én tabbe mange gjør

Brooms bilekspert, Benny Christensen, skjønner godt at det skjer flere ulykker når forholdene er såpass vanskelige.

– I tillegg til glatte veier, er det mindre lys og vanskeligere å oritentere seg på vinteren. Så det gjelder å ta høyde for dette når man kjører. Mitt råd er å sørge for gode dekk og sjekke føret mens du kjører. Flere og flere har nå bil med firehjulsdrift, da er det viktig å ikke la seg lure til å tro at det bedre grep enn det faktisk er. Bilen stopper jo ikke noe raskere selv om den har 4x4.

– Og så er det dessverre én tabbe mange gjør nå: De avpasser ikke farten etter forholdene. Det handler om å holde tilstrekkelig avstand til bilen foran og være ekstra påpasselig ved kryss og rundkjøringer. Når mange har bremset ned før deg, kan det være speilglatt der. Kommer du da inn med for høy hastighet, skal det veldig lite til før det smeller. Den typen kollisjoner er sjelden farlige, men de kan fort koste både bryderi og flere titusener. Med andre ord: Det bør du unngå, sier Benny.

Vurderer å strø glatte veier – med rotfrukt!

Disse månedene krasjer vi mest

  • Januar 10 prosent
  • Desember 10 prosent
  • Juni 9 prosent
  • Februar 9 prosent
  • Oktober 8 prosent

Kilde: Frende Forsikring

Viktig pakkejobb

Fagsjefen i Frende minner også om å pakke bilen riktig, selv om du ikke skal så langt.

– Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon, sier han.

Må du bråbremse i 50 km/t, kan en 20-kilos sekk komme flygende som et prosjektil på 1,25 tonn.

– Pakk det tyngste nederst og inn mot seteryggen, og sikre løs last, er oppfordringen fra Ytre-Hauge.

Advarer mot Tesla på vinterføre

Se video: Dette var kanskje litt i dristigste laget..?