MEDALJEGROSSIST: Ole Einar Bjørnalen får ikke delta i vinterens store høydepunkt.
MEDALJEGROSSIST: Ole Einar Bjørnalen får ikke delta i vinterens store høydepunkt. Foto: Roald, Berit

Bjørndalen til TV 2 etter OL-vrakingen: – Det er kjipt

Ole Einar Bjørndalen fikk mandag beskjeden om at han ikke får være med til OL. – Denne dagen måtte komme en dag, og nå er den her, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten etter den nedslående meldingen.

Ole Einar Bjørndalen har slitt med sykdom og dårligere resultater hele denne sesongen.

Mandag fikk han omsider meldingen om sin deltakelse i sesongens hovedmål, vinter-OL i februar.

Det ble en nedslående melding for 43-åringen. Han fikk ikke plass i OL-troppen.

Si det. Det er kjipt at jeg ikke får være til stede. Jeg får nesten vente og se til etter at OL er ferdig for å kunne svare på det. Men det er vanskelig å forestille seg. Denne dagen måtte komme en dag, og nå er den her, sier Bjørndalen til TV 2 Sporten på spørsmål om hvordan blir det ikke å få være med i OL for første gang siden 1992.

– Er du uenig i uttaket?

– Det er jeg. Jeg mener selv jeg kunne fått fram formen til OL, svarer han.

– Synes du deadline for uttaket burde vært etter Anterselva, og ikke Ruhpolding?

– Ledere og trenere får ta ansvaret for uttaket. Mine ytringer om hvordan det burde vært tar jeg med de det gjelder, sier 43-åringen.

– Men synes du det er feil at uttaket var etter Ruhpolding?

– He-he. Jeg blir inhabil når det gjelder å svare på det. Jeg må forholde meg til uttakskriteriene. Vi sender et veldig sterkt lag til OL, og jeg ønsker dem lykke til, konstaterer han.

– Går det en f*** i deg, som gjør at du likevel ønsker å fortsette karrieren inn mot VM i Östersund neste år?

– Vi får oppsummere når sesongen er over, hvilken vei jeg går videre. Jeg har ikke tatt noen avgjørelse på det, sier han.

– Stiller du opp i EM (i Italia mellom 23 og 28.januar) nå?

– Planen er å stille i EM. Motivasjonen blir ikke noe problem overhodet. Nå må jeg bare samle meg, fastslår han.

– Er det aktuelt å bli med kona (Darya Domratsjeva) til OL?

– Vi har ikke lagt opp noen plan på det ennå, opplyser Bjørndalen.

– Stemmer det at du hadde noen utfordringer i sesongoppkjøringen som ikke er kjent?

– Det har ikke gått på skinner. Det er litt personlige ting, de vil jeg holde for meg selv.

– Hvordan ser du på mulighetene for å gå verdenscup etter OL?

– Det har jeg ingen anelse om. Jeg vet ikke hva som skjer. Mye tyder på at det blir vanskelig å gå seg inn.

– Det var utrolig vanskelig
Idrettssjef i Norges Skiskytterforbund, Odd-Bjørn Hjelmeset, innrømmer overfor TV 2 Sporten at det var en vanskelig avgjørelse å vrake Bjørndalen.

– Det var utrolig vanskelig. Vi har gått grundig gjennom og hatt mange diskusjoner, men dessverre for alle så har han ikke de resultatene som skal til for å kvalifisere seg til OL. Og de må vi faktisk legge til grunn, innrømmer Odd Bjørn Hjelmeset til TV 2 Sporten.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø opplyser til TV 2 Sporten at Bjørndalen var uenig i avgjørelsen.

– Jeg har snakket med Ole Einar, og han er uenig i innstillingen, og dermed uenig i uttaket, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til TV 2 Sporten.

FORKLARER VRAKINGEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller hvorfor Bjørndalen ikke får være med til OL.
FORKLARER VRAKINGEN: Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller hvorfor Bjørndalen ikke får være med til OL. Foto: Johansen, Erik

– Ole Einar aksepterer avgjørelsen med tanke på tallene, men er uenig fordi han tror at han kunne hatt en positiv utvikling frem mot OL, utdyper han.

Toppsjefen forklarer hvorfor Bjørndalen ble vraket slik:

– Ole Einar gikk ikke fort nok på et fantastisk landslag, der det er seks mann som har kvalifisert seg etter individuelle kriterier. Den som ikke er kvalifisert, får heller ikke være med.

Han innrømmer at Olympiatoppen gikk flere runder før de kom frem til avgjørelsen.

– Det har ikke vært ren matematikk i dette. Vi har diskutert i flere døgn og gått gjennom innstillingen og innhentet all tilgjengelig informasjon, og kommet frem til at vi støttet innstillingen til skiskytterforbundet. Alle steiner er snudd, opplyser Øvrebø.

Bjørndalen-kjenner: – Kanskje det går en djevel i Bjørndalen nå
TV 2s tidligere skiskyting-ekspert Ole Kristian Stoltenberg, og nå kommentator for langløp på NRK, synes det er trist at Bjørndalen er vraket til OL.

– Jeg synes det er trist. Bjørndalen har drevet på i en evighet i idrettssammenheng, og selv en evighet har en ende etter 24 mesterskap totalt og 21 mesterskapsmedaljer på rad. Dersom han hadde kommet seg til OL ville det vært Bjørndalens 25. mesterskap, og at det stopper på 24 betyr at en æra er over, sier Stoltenberg til TV 2 Sporten.

– Ble du overrasket over at han ikke fikk være med til OL?

– Ja, jeg ble det. Selv om det aldri var tvil om resultatene, så synes jeg det er rart at forbundet ikke mente det var nyttig med Bjørndalen i en OL-tropp, svarer han.

Stoltenberg, som har fulgt Bjørndalens karriere svært tett de siste 20 årene, vil ikke spekulere i om medaljegrossisten nå gir seg med skiskyting etter sesongen.

– Det er første gang siden 1994 at han ikke blir tatt ut til OL, så dette er selvfølgelig en helt ny situasjon for Bjørndalen. Men kanskje det nå går en djevel i Bjørndalen og at han vil vise de som tvilte på ham og stiller til start i Östersund neste år, konkluderer han.

– Oppfylte ikke OL-kravene
Olympiatoppen bekreftet i en pressemelding tidligere mandag at veteranen ikke blir med til Pyeongchang.

– Som det fremgår av uttaket, er det de første olympiske leker siden 1992 hvor Ole Einar Bjørndalen ikke blir en del av den norske OL-troppen. Det angår alle oss som er opptatt av vintersport. Bjørndalen ble ikke innstilt til uttak av idrettssjefen i skiskyting, og Olympiatoppen har i etterkant av innstillingen hatt grundige diskusjoner med ledelsen i skiskyting om uttaket, og utfordret grunnlaget for innstillingen, sier sier toppidrettssjef Tore Øvrebø om uttaket i en pressemelding.

Og legger til:

– Foran sesongen ble det for skiskytterne lagt en tydelig plan med resultatkrav, kriterier og uttakstidspunkt, som både trenere og utøvere forpliktet seg til. Resultatene Ole Einar Bjørndalen har oppnådd individuelt i verdenscupen (18, 31, 18, 28, 46, 52, 36, 42) er ikke gode nok, slår han fast.

– Synd at han ikke klarte OL-kravene
– Han har dessverre ikke oppnådd kravene, og det er andre løpere på laget som har prestert bedre og oppfylt kriteriene. Disse løperne fortjener naturligvis muligheten til å delta i PyeongChang.

Toppidrettssjefen innrømmer at det er synd at Bjørndalen ikke klarte OL-kravene og fikk delta i sitt sjuende OL.

– I tillegg er det aller viktigste for Olympiatoppen og Skiskytterforbundet nå å bidra til at de uttatte medaljekandidatene i skiskyting får optimale forberedelser foran OL. Som toppidrettssjef synes jeg det er synd at Bjørndalen ikke har klart OL-kravene, slik at vi kunne ha opplevd ham på startstreken i et sjuende vinter-OL. Som tidenes vinterolympier vil han for alltid ha en stor plass i norsk idrettshistorie, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Debuterte som 20-åring
Bjørndalen OL-debuterte som 20-åring så langt tilbake som på Lillehammer i 1994, og har totalt deltatt i seks OL.

Totalt har han tatt 13 medaljer i OL-sammenheng – åtte av dem av det edleste metallet.

Det hersket lenge full forvirring om Bjørndalen ville bli tatt ut til OL i Pyeongchang.

Etter det TV 2 fikk opplyst valgte skiskytterforbundet å vrake ham, og han var derfor ikke med i den opprinnelige innstillingen til OL-troppen.

Tok særforbundets innstilling til følge
Olympiatoppen uttrykte en viss motstand mot dette, og var ikke umiddelbart overbevist om at dette er den korrekte avgjørelsen.

I OL er det Olympiatoppen som har det siste ordet, selv om de sjelden gjør om på de forskjellige forbundenes innstillinger til uttak.

Disse skiskytterne er tatt ut til OL:

Menn:
Lars Helge Birkeland Birkenes IL
Erlend Øvereng Bjøntegård IL Bevern
Tarjei Bø Markane IL
Johannes Thingnes Bø Markane IL
Henrik L´Abée-Lund Oslo Skiskytterlag
Emil Hegle Svendsen Trondhjems SSK

Kvinner:
Marte Olsbu Froland IL
Synnøve Solemdal Tingvoll IL
Ingrid Landmark Tandrevold Fossum IF