SKUFFET I SISTE FORSØK: Her har Ole Einar Bjørndalen akkurat gått i mål til en 42. plass under 20-kilometeren i Ruhpolding onsdag i forrige uke. Det trodde alle var det siste nådestøtet med tanke på OL-plass
SKUFFET I SISTE FORSØK: Her har Ole Einar Bjørndalen akkurat gått i mål til en 42. plass under 20-kilometeren i Ruhpolding onsdag i forrige uke. Det trodde alle var det siste nådestøtet med tanke på OL-plass Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix

Forbundet vraket Bjørndalen til OL - Olympiatoppen var usikre

Skiskytterkongen har ikke funnet formen denne sesongen. Allikevel hersket det spenning rundt mandagens OL-uttak.

OL-uttaket i skiskyting ble offentliggjort mandag.

Der ble det bekreftet at legenden Ole Einar Bjørndalen ikke er del av den norske troppen.

Etter det TV 2 erfarte tidligere på dagen, valgte skiskytterforbundet å vrake ham, men Olympiatoppen uttrykt en viss motstand mot dette. De var ikke umiddelbart overbevist om at dette er den korrekte avgjørelsen.

Allikevel ble altså avgjørelsen å holde Bjørndalen utenfor troppen. Dermed overprøvde ikke Olympiatoppen forbundets uttak.

Her er de som er bekreftet i den norske troppen på skiskyttersiden i OL:

Menn:
Lars Helge Birkeland Birkenes IL
Erlend Øvereng Bjøntegård IL Bevern
Tarjei Bø Markane IL
Johannes Thingnes Bø Markane IL
Henrik L´Abée-Lund Oslo Skiskytterlag
Emil Hegle Svendsen Trondhjems SSK

Kvinner:
Marte Olsbu Froland IL
Synnøve Solemdal Tingvoll IL
Ingrid Landmark Tandrevold Fossum IF

Her er det altså merkbart at Tiril Ekchoff fremdeles ikke er tatt ut. Den endelige troppen tas ut senere.

Bjørndalen har vært med på alt siden 1994
Bjørndalen, med åtte olympiske gull og 13 medaljer har ikke funnet formen denne sesongen, og får dermed ikke delta for Norge for sjuende mesterskap på rad.

Bjørndalen har heller ikke greid Olympiatoppens OL-krav om to topp tolv-plasseringer i verdenscupen denne sesongen. Han har to 18. plasser som best.

Kravet har dog både Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund og Erlend Bjøntegaard klart. I tillegg er Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen selvskrevne i troppen.

Bjørndalens øvrige plasseringer i verdenscupen denne sesongen er 42., 36., 52., 46., 28., og 31.plass.

Debuterte på Lillehammer
Bjørndalen OL-debuterte som 20-åring så langt tilbake som på Lillehammer i 1994, der han tok 28. plass og 36. plass på henholdsvis sprint og 20 kilometer. I tillegg var han med på laget som ble nummer sju på stafetten. Den gang var det kritikk mot at han ble tatt ut, men argumentet var at han skulle lære.

Fire år senere kom de første medaljene, med gull på sprint og sølv på stafett. I tillegg ble det 7. plass på 20-kilometeren.

Salt Lake City-kongen
Fire år senere, under lekene i amerikanske Salt Lake City, handlet imidlertid alt om Bjørndalen. Han var verdens beste skiskytter på denne tiden, og toppet det med gull på alle de tre individuelle øvelsene, samt stafetten.

Fire år senere i Torino ble det to sølv og en bronse individuelt, mens han i Vancouver i 2010 var tilbake på toppen av seierspallene sammen med lagkameratene da det ble stafettgull. I tillegg tok skiskytterkongen sølv på 20-kilometeren.

For fire år siden sikret da 40 år gamle Bjørndalen seg to nye gull, da han vant både mixed stafett og sprint. De to medaljene tok ham også forbi Bjørn Dæhlie, som den mestvinnende norske olympier gjennom tidene.

Les også: Bjørndalen (40) verdens tredje beste idrettsmann i 2014

Skulle gi seg - gjorde retrett
Planen var opprinnelig å gi seg etter det mesterskapet, men i stedet satset han videre mot VM på hjemmebane i 2016. Det ble suksess, med tre individuelle medaljer og gull på stafetten på hjemmebane i Holmenkollen.

Etter mesterskapet i Holmenkollen bekreftet han deretter videre satsing mot OL i Pyeongchang i 2018, og bekreftet at motivasjonen var stor. Han bekreftet også at han skulle bli pappa, og i oktober 2016 fødte Darja Domratsjeva parets første datter.

Domratsjeva har siden gjort comeback, og skal selv til OL for å representere Hviterussland. Dermed lever nok håpet for de største Bjørndalen-entusiastene om at skiskytterkongen uansett reiser til Sør-Korea sammen med resten av familien. I et slikt tilfelle vil det ikke være umulig at han kan kalles inn som reserve dersom uforutsette ting skulle skje.

Bjørndalens videre satsting etter Holmenkollen-VM sikret ham for øvrig også en bronsemedalje på fjorårets VM-jaktstart i Hochfilzen, noe som betyr at han totalt har 20 gull, 14 sølv og elleve bronse i VM-sammenheng.

Stensbøl: – Ville overbestemt avgjørelsen
Tidligere på dagen mandag, før uttaket var offentliggjort, sa tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til VG at han ville overbestemt en avgjørelse om å utelukke Bjørndalen i OL-troppen dersom han var i posisjon.

– Hadde jeg vært i posisjon og fått en innstilling hvor Bjørndalen ikke var med, ville jeg sendt den i retur og bedt de vurdere på nytt. Om han fortsatt ikke var med, ville jeg overbestemt at Bjørndalen skal til OL, sa Stensbøl til avisen.

Et noe likt slikt scenario oppstod under sommer-OL i 1992, da Linda Andersen ikke ble tatt ut til OL av seilforbundet. Olympiatoppen trosset innstillingen, og det endte med OL-gull til Andersen i Barcelona.

Uttaket er uansett ventet å skape store reaksjoner i resten av Norge, all den tid Bjørndalen har en så sentral rolle i nyere norsk idrettshistorie. Komiker Johan Golden er en av dem som har tatt til orde for at 43-åringen burde få bestemme selv.

– Hvis Bjørndalen vil til OL, så SKAL Bjørndalen til OL. Verre er det ikke. Det får da meg være grenser, skrev den tidligere programlederen for blant annet sportsprogrammet Golden Goal på sin Twitter-side forrige uke.