Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Baraka så kvinnen som ble etterlatt, forvirret og nærmest naken, på gaten utenfor sykehuset, tok han opp mobilkameraet.

– Jeg måtte filme det, for ingen ville trodd meg hvis jeg bare fortalte det, sier Baraka til Baltimore Sun.

Nesten naken

På videoen følger han etter sikkerhetsvaktene som fulgte kvinnen ut, og spør om de virkelig har tenkt å gå fra henne. De tre uniformerte vaktene svarer avvisende og går tilbake til sykehuset.

Det er én minusgrad ute, og kvinnen har kun en tynn sykehusskjorte på seg. Hun har heller ikke undertøy, sokker eller sko.

Kvinnen var naken under sykehusskjorten. Det var mellom minus en og minus seks grader i Baltimore denne kvelden.
Kvinnen var naken under sykehusskjorten. Det var mellom minus en og minus seks grader i Baltimore denne kvelden. Foto: Social Media

– Jeg kunne ikke tro mine egne øye. De forlot henne der som søppel. Uten noen tanke om hva som ville skje videre, sier Baraka til Reuters.

Vekker sterke reaksjoner

Episoden skjedde ved Universitetssykehuset i Baltimore, Maryland, 9. januar. Baraka delte videoen på Facebook, og det tok raskt fyr i sosiale medier. Reaksjonene er sterke, og ble også plukket opp av de store mediehusene i USA.

Kvinnen i videoen er åpenbart forvirret og syk. Hun snakker ikke, men veiver med hendene og stønner. Kvinnen er ikke identifisert og det er ikke gitt noen forklaring til hva som var årsaken til at hun ble forvist fra sykehuset.

Tidligere har programmet 60 Minutes, avdekket at det er relativt vanlig at fattige og hjemløse uten helseforsikring blir kastet ut av sykehus hvis de ikke kan betale for seg.

Baraka ringte nødnummeret, og etter kort tid kom det en ambulanse fra det samme sykehuset og plukket henne opp.

Imamu Baraka studerer selv sykehusadministrasjon. Han ble rystet da han så den halvnakne kvinnen ute i kulden. (AP Photo/David McFadden)
Imamu Baraka studerer selv sykehusadministrasjon. Han ble rystet da han så den halvnakne kvinnen ute i kulden. (AP Photo/David McFadden) Foto: David Mcfadden

Episoden har vekket sterke reaksjoner i USA. Sykehuset sier i en kommentar at kvinnen var ferdigbehandlet på akutten, men at de beklager at kvinnen ikke ble vist mer omsorg.

Vurderer reaksjoner overfor de ansatte

– Vi deler deres sjokk og skuffelse etter å ha sett videoen av kvinnen som ble utskrevet fra akutten, sa en talsmann for sykehusledelsen i en uttalelse onsdag.

– Vi ser alvorlig på saken, og tar en grundig gjennomgang av hva som har skjedd, og vurderer reaksjoner overfor de ansatte, sier talsmannen.

«Pasient-dumping» er forbudt i USA, og skulle et sykehus gjøre det, risikerer de bøter på 50.000 dollar per hendelse, skriver ABC News. Allikevel gjøres dette jevnlig, og offentlige tall viser at sykehus har blitt bøtelagt for dette hele 192 ganger de siste 13 årene. I tillegg er det trolig store mørketall.