FORNØYD: Abid Raja (V) mener den nye regjeringsplattformen sikrer at oktoberbarna får en rettferdig behandling.
FORNØYD: Abid Raja (V) mener den nye regjeringsplattformen sikrer at oktoberbarna får en rettferdig behandling. Foto: Butt, Mariam/SCANPIX

venstre om ny regjeringsplattform:

– Flere «oktoberbarn» får mulighet til opphold

Stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V) mener Venstre har fått satt innvandringsminister Sylvi Listhaug på plass når det gjelder behandlingen av de såkalte «oktoberbarna».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Oktoberbarna har hatt en veldig lei behandling og har blitt en kasteball, sier Abid Raja til TV 2.

Han er godt fornøyd med at enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold som kom til Norge i 2015, og som skulle kastes ut så snart de fylte 18 år, blir sikret i den nye regjeringsplattformen.

TV 2 har i en serie reportasjer tatt opp den dramatiske situasjonen disse ungdommene befant seg i denne høsten. Flere valgte å flykte til andre europeiske land der de gjemmer seg for myndighetene. Andre ble holdt skjult av norske hjelpere.

Mindre usikkerhet

Etter at opposisjonen på Stortinget krevde at en del av «oktoberbarna» fikk behandlet sakene sine på nytt, ble det innført returstopp for rundt 220 mindreårige asylsøkerne.

– Det har vært en usikkerhet knyttet til hvilken alder som skal legges til grunn når nye søknader skal behandles. Det vi i Venstre nå har sikret er at det er alderen de hadde da det første vedtaket ble gjort som gjelder, og ikke alderen de har i dag, fastslår Raja.

Listhaug ble før jul pålagt å komme med en ny instruks til UDI om endringer i asylbehandlingen i tråd med Stortingets vedtak 14. november. Hun svarte med å stille 26 spørsmål til Stortinget, der asylsøkernes alder var tema.

I Jeløya-plattformen heter at man den nye søknadsprosessen skal legge til grunn alder ved opprinnelig vedtakstidspunkt.

– Gir mange mulighet for opphold

Venstre-politikeren påpeker at de aller fleste var mindreårige da det første vedtaket ble gjort, og sier at de dermed fortsatt skal betraktes som barn.

– Det vil gi veldig mange av dem en mulighet for å få opphold i Norge, en mulighet de ellers ikke hadde hvis ikke Venstre hadde fått inn dette i plattformen. Det er jeg veldig godt fornøyd med, sier Abid Raja.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå sier til TV 2 at det gjenstår å se hva som står i Justisdepartementets nye instruks til Utlendingsdirektoratet som kommer.

– Men det er veldig viktig å få dette med, og et skritt i riktig retning, sier Austenå.

Justisdepartementet opplyser at instruksen kommer i løpet av kort tid.