Norske Håvard (21) og Ingvild (21) fikk atomvarselet: – Fikk panikk

FIKK ATOMVARSEL PÅ MOBILEN: Norske Håvard Brown og Ingvild G. Andersen mottok det falske atomvarselet som gikk ut til innbyggerne på Hawaii.
FIKK ATOMVARSEL PÅ MOBILEN: Norske Håvard Brown og Ingvild G. Andersen mottok det falske atomvarselet som gikk ut til innbyggerne på Hawaii. Foto: AP / Privat
Lørdag morgen fikk innbyggerne på Hawaii varsel om et rakettangrep. Varselet skapte full panikk.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 8 lokal tid kom den illevarslende meldingen på mobiltelefonene til Hawaiis innbyggere.

«BALLISTISK MISSIL PÅ VEI MOT HAWAII. SØK DEKNING UMIDDELBART. DETTE ER INGEN ØVELSE» het det i meldingen.

Beredskapstiltakene i den amerikanske staten er blitt skjerpet som følge av Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og stadig mer langtrekkende ballistiske raketter, og mange av innbyggerne fryktet det verste.

Falsk alarm

Myndighetene rykket imidlertid ut kort tid etter for å fortelle at meldingen ikke medførte riktighet.

– Det er ikke noen missiltrussel mot Hawaii, meldte Hawaii Emergency Management Agency kl. 8.20.

Ifølge flere amerikanske medier, blant annet Washington Post, var det USAs nasjonale varslingssystem som sendte den første tekstmeldingen. Systemet er designet til å kunne varsle amerikanske innbyggere i løpet av minutter etter at en trussel er kjent.

– Hawaii, dette er en falsk alarm. Jeg har fått bekreftet fra offisielt hold at det ikke er noe missil på vei, skrev Tulsi Gabbard, som representerer Hawaii i Kongressen, på Twitter.

Norske studenter fikk meldingen

To av dem som er på Hawaii og fikk varselet, er de norske utvekslingsstudentene Håvard Brown (21) og Ingvild G. Andersen (21). De var på vei til universitetet da meldingen tikket inn.

– Vi lurte på om det var tull, men så at andre også reagerte. Folk fikk panikk, og begynte å løpe i alle retninger, forteller Håvard til TV 2.

De to begynte å løpe mot universitetet, hvor de ble dratt med inn på et lite bomberom. Der satt det allerede en gjeng som hadde søkt dekning.

– Folk sjekket nyheter og snakket med familien. Det var en skummel og sinnsyk opplevelse. Ingvild ringte hjem til familien sin, sier Håvard.

Hawaii er blant de befolkede amerikanske områdene som ligger nærmest Nord-Korea. USA har blant annet prøveskutt antirakettvåpen fra delstaten, som består av en gruppe vulkanske øyer i Stillehavet.

– Først gikk det ikke helt opp for meg hva som foregikk da vi fikk meldingen. Da jeg skjønte at det faktisk var fare, fikk jeg skikkelig panikk. Jeg kjente adrenalinet i kroppen, og tenkte at vi måtte komme oss i dekning, forteller Ingvild.

Ble sint

Håvard og Ingvild befinner seg i byen Hilo på den største øya på Hawaii. De forteller at de har sett litt om atomtrusselen på nyhetene tidligere, men at de ikke hadde tenkt at noe kunne skje mens de var der.

– Vi er klar over at det er en reell trussel, men da vi forstod at det faktisk skjedde, var det ganske uvirkelig, sier Håvard.

Hawaiis guvernør David Ige har uttalt at årsaken til den skremmende meldingen var at «noen trykket på feil knapp». Det er ikke Håvard nevneverdig imponert over.

– Da jeg fant ut at det var falsk alarm, ble jeg veldig sint og irritert. Sånt skal ikke skje, og det er nulltoleranse for slike feil. Vi satt der og trodde vi skulle bli truffet, sier Håvard.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook