Lørdag har fylkeslederne i Unge Høyre vært samlet til krisemøte på Bislett i Oslo.

Høyres generalsekretær, John-Ragnar Aarset, var en tur innom møtet for å orientere om Høyres arbeid med varslene.

Han var sterkt preget av de siste dagers utvikling rundt ungdomspartiet da TV 2 møtte ham lørdag.

Trakk seg

Onsdag ble det kjent at Kristian Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder.

Han skrev da en melding på Facebook der han fortalte at han trekker seg etter ting han har gjort som han ikke er stolt av.

I dagene som er gått siden Riise trakk seg, har det kommet «en rekke» nye varsler om ham. Det bekreftet Høyres kommunikasjonssjef Peder Engeseth fredag.

Etter fredag har de fått flere nye varsler, og det dreier seg nå om 12 nye varsler i Unge Høyre.

– Det er snakk om nye saker som det ikke er blitt varslet om før. Vi har fått inn 12 saker, der noen går på Tonning Riise og noen på andre personer i organisasjonen, sier Aarset til TV 2.

Sex med 16-åring

Blant varslene er en sak Aftenposten omtalte fredag.

I 2014 ble Unge Høyre varslet om at Riise hadde hatt seksuell omgang med en 16 år gammel, svært beruset jente på et fylkesårsmøte. Aarset har lørdag vært i kontakt med den unge kvinnen.

Han beklaget da det som skjedde med henne.

– Det var vanskelig å høre på hennes opplevelse. Nå skal ikke jeg vurdere denne saken juridisk, men den er svært alvorlig. Hun får all den bistand hun trenger, blant annet juridisik bistand, sier han.

Han understreker at varslene som har kommet inn har forskjellig alvorlighetsgrad, men at enkelte helt klart er svært alvorlige. Noen ligger tilbake i tid, mens andre er av nyere dato.

– Vi tar kontakt med varslerne og de som har hatt ubehagelige opplevelser i Unge Høyre og hører på deres historier, sier han.

Han sier alle får tilbud om hjelp.

Snakker sammen

Lørdag hadde fylkeslederne i partiet krisemøte. Ifølge generalsekretæren hadde folk i Unge Høyre-ledelsen behov for å komme sammen og snakke.

– De hadde også psykolog til stede, for de som ønsket det, sier han.

Før intervjuet med TV 2 var Aarset tydelig preget. Han har tidligere selv vært leder for Unge Høyre.

– Det er mye flinke folk og mye god kultur. Også er det også en ukultur, som nå har kommet fram, som vi må komme til livs.

Han sier Høyre og Unge Høyre nå skal komme til bunns i hvordan en så fundamental svikt kunne skje, og hvorfor varsler som kom inn for lenge siden ikke ble tatt videre.